Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο12 Απριλίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ουκρανία: Aνθρωπιστική επιχείρηση της ΕΕ στη Δημοκρατία της Μολδαβίας για βοήθεια προς τους πρόσφυγες

ουκρανία - εε

Από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, άμαχοι πρόσφυγες συρρέουν στις γειτονικές χώρες, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των ανθρωπιστικών αναγκών. Η Επιτροπή εργάζεται σε όλα τα μέτωπα για την παροχή έκτακτης βοήθειας στα άτομα που την έχουν ανάγκη, μεταξύ άλλων στηρίζοντας χώρες, όπως τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Εκτός από την ανθρωπιστική χρηματοδότηση, την οποία έχει ήδη παράσχει η ΕΕ, αυτή την εβδομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη και μια ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μολδαβία μέσω της Ευρωπαϊκής Ικανότητας Ανθρωπιστικής Δράσης, για την ενίσχυση της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης από την ΕΕ και τη στήριξη εταίρων ανθρωπιστικής βοήθειας που δραστηριοποιούνται ήδη στο πεδίο.

 

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Καθώς συνεχίζεται η ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας με βάναυσο και καταστροφικό τρόπο, οι ανθρωπιστικές ανάγκες των αμάχων αυξάνονται εκθετικά. Για να μπορέσουμε να παράσχουμε ζωτική βοήθεια σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη, πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες ικανότητες. Γι’ αυτό, εκτός από τη χρηματοδότηση της ΕΕ για τους εταίρους ανθρωπιστικής βοήθειας που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, τους παρέχουμε επίσης συγκεκριμένη επιχειρησιακή στήριξη. Μέσω της κινητοποίησης της Ευρωπαϊκής Ικανότητας Ανθρωπιστικής Δράσης και της δραστηριότητάς της στη Μολδαβία, η ΕΕ επιβεβαιώνει τη στήριξή της και στις χώρες υποδοχής προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις φρικαλεότητες αυτής της σύγκρουσης.»

 

Η ανθρωπιστική επιχείρηση περιλαμβάνει τη δημιουργία αποθήκης στο Κισινάου για τους εταίρους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και παράδοση περισσότερων από 1.200 σκηνών που ανήκουν στην ΕΕ και 4.000 κουβερτών για άτομα που εκτοπίστηκαν λόγω της σύγκρουσης. Το υλικό αυτό παραδίδεται σήμερα στη Μολδαβία χάρη στην υλοποίηση τριών επιχειρήσεων αερογέφυρας ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ για τη μεταφορά του ανθρωπιστικού φορτίου. Η αποθήκη και η αποστολή ανθρωπιστικών εφοδίων χρηματοδοτούνται πλήρως από την ΕΕ. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανθρωπιστική δράση είναι διαθέσιμες στο ενημερωτικό δελτίο για την Ουκρανία και στο ενημερωτικό δελτίο για την Ευρωπαϊκή Ικανότητα Ανθρωπιστικής Δράσης. Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
12 Απριλίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα