Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο9 Οκτωβρίου 2020Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ο μηχανισμός της ΕΕ για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων τίθεται σε πλήρη λειτουργία

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Το πλαίσιο της ΕΕ για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων θα καταστεί πλήρως λειτουργικό από την Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2020.

 

Μετά την επίσημη έναρξη ισχύος του κανονισμού για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων τον Απρίλιο του 2019, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη εργάστηκαν για τη θέσπιση των αναγκαίων επιχειρησιακών απαιτήσεων για την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού.

 

Η διαδικασία αυτή που δεν έχει ολοκληρωθεί, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλαισίου συντονισμού, το οποίο είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαφύλαξη των στρατηγικών συμφερόντων της Ευρώπης, διατηρώντας παράλληλα την αγορά της ΕΕ ανοικτή στις επενδύσεις.

 

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε σχετικά: «Η ΕΕ είναι και θα παραμείνει ανοικτή στις ξένες επενδύσεις. Ωστόσο, δεν είναι ανοικτή άνευ όρων. Τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Επιτροπή πρέπει να συνεργαστούν στενά για να ανταποκριθούν στις σημερινές οικονομικές προκλήσεις, να διαφυλάξουν τα βασικά ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία και να προστατεύσουν τη συλλογική ασφάλεια. Εάν θέλουμε να επιτύχουμε μια ανοικτή στρατηγική αυτονομία, είναι απαραίτητη η αποτελεσματική συνεργασία για τον έλεγχο των επενδύσεων σε επίπεδο ΕΕ. Πλέον είμαστε καλά προετοιμασμένοι για τον σκοπό αυτό».

 

Για περισσότερες πληροφορίες βλ. το δελτίο Τύπου και τις Ερωτήσεις και Απαντήσεις.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
9 Οκτωβρίου 2020
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα