Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο26 Σεπτεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ο ευρωπαϊκός μήνας κυβερνοασφάλειας επικεντρώνεται στην «κοινωνική μηχανική»

cybersecurity

Ο Οκτώβριος είναι ο ευρωπαϊκός μήνας κυβερνοασφάλειας. Φέτος είναι σε εξέλιξη η 11η ετήσια εκστρατεία της ΕΕ για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των οργανισμών τη ΕΕ σχετικά με την κυβερνοασφάλεια και για τη διάδοση επικαιροποιημένων πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο μέσω της ενημέρωσης του κοινού και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών. Σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε η σχετική εκστρατεία με μια συζήτηση για την ετοιμότητα απέναντι στις απειλές κυβερνοασφάλειας.
 

Η φετινή εκστρατεία επικεντρώνεται στην «κοινωνική μηχανική», μια πρακτική που παρατηρείται όλο και πιο συχνά με την οποία οι απατεώνες προσπαθούν να χειραγωγήσουν τους χρήστες του διαδικτύου για να εκτελέσουν διαδικτυακές ενέργειες ή να παράσχουν ευαίσθητες και/ή προσωπικές πληροφορίες, τις οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούν για κακόβουλους σκοπούς. Η μελέτη «Threat Landscape» («Τοπίο των απειλών») που δημοσίευσε ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) αποκαλύπτει ότι το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) έχει καταστεί η συνηθέστερη απειλή για την απόκτηση πρόσβασης σε έναν οργανισμό. Από τη στιγμή που οι επιτιθέμενοι έχουν πρόσβαση στο εσωτερικό του οργανισμού, μπορούν να κάνουν και άλλες επιθέσεις, όπως επιθέσεις λυτρισμικού.
 

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε τα εξής: «Ο ευρωπαϊκός μήνας κυβερνοασφάλειας αποσκοπεί στην ευαισθητοποίησή μας σχετικά με την κυβερνοασφάλεια και στην ενημέρωσή μας σχετικά με τις κυβερνοαπειλές. Μας υπενθυμίζει ότι μπορούμε εύκολα να ενισχύσουμε τη δική μας κυβερνοασφάλεια υιοθετώντας καλές ψηφιακές συνήθειες. Όντας ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι στους απατεώνες, μπορούμε να παραμείνουμε ασφαλείς.»

 

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν πρόσθεσε τα εξής: «Οι απατεώνες γίνονται όλο και πιο δημιουργικοί στις μεθόδους που χρησιμοποιούν για να επιτεθούν σε άτομα και οργανισμούς. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να παραμείνουμε προσεκτικοί απέναντι στις νέες τεχνολογίες και να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τη διαδικτυακή μας ασφάλεια. Οι κυβερνοαπειλές εξελίσσονται με ταχύ ρυθμό και η συμπεριφορά των πολιτών μπορεί αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για την κυβερνοασφάλειά μας. Πρόκειται για κοινή ευθύνη όλων μας.»

 

Ο ευρωπαϊκός μήνας κυβερνοασφάλειας διοργανώνεται από τον ENISA, την Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ, με εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια του μήνα, θα αναδειχθεί επίσης το πιο επιτυχημένο και καινοτόμο διαφημιστικό υλικό που έχει παραχθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ στο πέρασμα των χρόνων. Οι φετινοί νικητές και νικήτριες, καθώς και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με εκδηλώσεις στα διάφορα κράτη μέλη, είναι διαθέσιμα εδώ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
26 Σεπτεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα