Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο25 Μαΐου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ο Επίτροπος Σμιτ στο Κοινωνικό Φόρουμ του Πόρτο

Visit of Nicolas Schmit, European Commissioner, to Germany

Την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Μαΐου, ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων κ. Νικολά Σμιτ θα παρευρεθεί στο Κοινωνικό Φόρουμ του Πόρτο, το οποίο διοργανώνει η πορτογαλική κυβέρνηση με τη στήριξη της Επιτροπής. Στο Φόρουμ συμμετέχουν υπουργοί κρατών, ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών. Στο Φόρουμ θα γίνει ένας απολογισμός της υλοποίησης του σχεδίου δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, δύο χρόνια μετά την Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο
 

Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων ορίζει 20 δικαιώματα και αρχές καθοδήγησης για μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη δίκαιη, συμπεριληπτική και γεμάτη ευκαιρίες. Στο σχέδιο δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων απαριθμούνται πάνω από 75 πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του πυλώνα. Σχεδόν όλες έχουν εγκριθεί ή βρίσκονται σε φάση έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη. Οι εν λόγω πρωτοβουλίες αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μισθολογική διαφάνεια για την υπέρβαση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος, την επάρκεια των κατώτατων μισθών, την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων την επάρκεια του ελάχιστου εισοδήματος ώστε να διασφαλίζεται ενεργή ένταξη, την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και τη στήριξη της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία. Το σχέδιο δράσης θέτει επίσης τρεις κοινωνικούς στόχους που πρέπει να εκπληρωθούν ως το 2030 σε επίπεδο ΕΕ για την απασχόληση, την κατάρτιση και τη μείωση της φτώχειας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εκφράσει ικανοποίηση για τους πρωταρχικούς στόχους της ΕΕ, ενώ τον Ιούνιο του 2022 τα κράτη μέλη παρουσίασαν τους δικούς τους εθνικούς στόχους που συμβάλλουν στην εκπλήρωσή τους.
 

Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ του Πόρτο θα συζητήσουν και σχετικά με τις δεξιότητες ως βασικούς μοχλούς της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, συνδέοντας έτσι το Φόρουμ με το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, καθώς και σχετικά με την αξία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδίως στο πλαίσιο της διεύρυνσης.
 

Το Φόρουμ θα ξεκινήσει την Παρασκευή με μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, στις οποίες θα λάβει μέρος ο Επίτροπος κ. Σμιτ. Το Σάββατο, ο Επίτροπος θα εγκαινιάσει την κεντρική συνεδρία του Φόρουμ. Θα συμμετάσχει επίσης σε συζήτηση με εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, υποψήφιων χωρών και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας σχετικά με την παιδική φτώχεια και την ευρωπαϊκή εγγύηση για τα παιδιά.
 

Το πρόγραμμα του Κοινωνικού Φόρουμ του Πόρτο είναι διαθέσιμο εδώ, ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση σε απευθείας μετάδοση. Μετά το Φόρουμ, ο Επίτροπος κ. Σμιτ θα λάβει μέρος σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο 27 Μαΐου στις 19.30 ώρα Ελλάδος.
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Veerle Nuyts — Τηλ.: +32 229 96302· Flora Matthaes — Τηλ.: +32 229 83951)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
25 Μαΐου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα