Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο7 Απριλίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους: Η Επιτροπή εγκαινιάζει το «NEB LAB» με νέα έργα και πρόσκληση σε φίλους

Participation of the Members of the College in the plenary session of the European Parliament

Σήμερα, η Επιτροπή εγκαινιάζει το NEB LAB: μια δεξαμενή «προβληματισμού και δράσης» για να γίνει το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους πραγματικότητα μέσα από συγκεκριμένα και απτά έργα. Λειτουργώντας ως σημείο σύνδεσης της αναπτυσσόμενης κοινότητας της πρωτοβουλίας και ως σημείο ανταλλαγής ιδεών, θα προωθήσει όμορφες, βιώσιμες και συμπεριληπτικές αλλαγές επί του πεδίου.

Η έναρξη λειτουργίας του «NEB LAB» ξεκινά με πρόσκληση σε φίλους του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, ώστε επιχειρήσεις και δημόσιοι φορείς, όπως περιφέρειες, χωριά και πόλεις, να συμμετάσχουν πιο άμεσα στο Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους.

Στα έργα του NEB LAB που ξεκινούν σήμερα περιλαμβάνεται έργο για την ανάπτυξη εργαλείων σήμανσης Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, εργασίες για όρους ρυθμιστικού πλαισίου και έρευνα που απευθύνεται σε κατασκευαστικές εταιρείες, αρχιτέκτονες, πολεοδόμους και άλλους φορείς με στόχο να εντοπιστούν εμπόδια στην υλοποίηση έργων του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους στον κατασκευαστικό και στεγαστικό τομέα.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε: «Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους είναι ένα αναπτυσσόμενο κίνημα που συνδέει ανθρώπους από τομείς όπως ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, οι τέχνες, η επιστήμη και η αρχιτεκτονική, με σκοπό την ανταλλαγή καινοτόμων ιδεών και τη συμμετοχή σε όμορφα, βιώσιμα και συμπεριληπτικά έργα για τη βελτίωση της καθημερινής μας ζωής. Το NEB Lab αποτελεί ένα κεντρικό σημείο συνάντησης που θα καταστήσει δυνατές ακόμη περισσότερες τέτοιες συναντήσεις. Θα θέσει τα θεμέλια για περισσότερες πραγματικές αλλαγές στην πράξη.»

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε: «Το NEB LAB είναι η ιδανική ευκαιρία για να εφαρμόσουμε στην πράξη την προσέγγιση του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους και να κινητοποιήσουμε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων ώστε να συμβάλουν με πρακτικό και διαρκή τρόπο στην πρωτοβουλία. Καλώ την αναπτυσσόμενη κοινότητα του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, και ιδίως τις περιφέρειες, τους δήμους και άλλους δημόσιους φορείς να συμμετάσχουν και να γίνουν φίλοι του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους και να συνεργαστούν μαζί μας για την ευημερία των κοινοτήτων στις ευρωπαϊκές περιφέρειες και πόλεις.»

Η Επιτροπή θα ανακοινώσει επίσης σήμερα τον νικητή ενός διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για ένα νέο κτίριο που θα στεγάσει 400 ερευνητές και ερευνήτριες στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής, στη Σεβίλλη της Ισπανίας. Είναι ο πρώτος διαγωνισμός αυτού του είδους που συνδέεται ρητά με το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους. Ο χώρος θα αποτελέσει σημείο επίδειξης για την αστική και κοινωνική συνδεσιμότητα, την ευζωία στο περιβάλλον εργασίας και τις τοπικές και παγκόσμιες οικολογίες και οικονομίες του μέλλοντος. Η νικήτρια πρόταση θα ανακοινωθεί εδώ περίπου στις 12:50 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης).

Διεύρυνση της κοινότητας και προώθηση της αλλαγής επί του πεδίου

Η πρόσκληση σε φίλους του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους ανταποκρίνεται στο αίτημα δημόσιων φορέων (όπως δήμων), πολιτικών οργανώσεων και επιχειρήσεων να συμμετέχουν με πιο δομημένο τρόπο στην πρωτοβουλία του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους. Η πρόσκληση είναι ανοικτή από σήμερα σε οντότητες που δεσμεύονται να τηρούν τις αξίες του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους: βιωσιμότητα, αισθητική, συμπερίληψη. Οι φίλοι θα ενταχθούν σε μια υφιστάμενη κοινότητα που αποτελείται από περισσότερους από 450 επίσημους εταίρους, μέλη στρογγυλής τραπέζης υψηλού επιπέδου, σημεία επαφής των εθνικών κυβερνήσεων, καθώς και τους νικητές και τους φιναλίστ των βραβείων του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους.

Ξεκινώντας από αυτή την κοινότητα, το NEB LAB θα λειτουργεί ως εκκολαπτήριο για να συνδέσει ανθρώπους, ώστε να διδαχθούν ο ένας από τον άλλον. Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετά έργα του NEB Lab:

  • Ένα σχέδιο «για μια στρατηγική σήμανσης» με το οποίο εμπειρογνώμονες, πανεπιστημιακοί και επαγγελματίες από τους τομείς της βιωσιμότητας, της συμπεριληπτικότητας και της αισθητικής καλούνται να συμβάλουν στη δημιουργία ενός γνώμονα και ενός πλαισίου αξιολόγησης που θα συμβάλουν στη διασφάλιση της καλής ευθυγράμμισης των έργων με τις αξίες του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους·
  • Ένα έργο «ανάλυσης και πειραματισμού» για τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο το κανονιστικό πλαίσιο, από το τοπικό έως το ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη έργων του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους. Μια έρευνα για τη χαρτογράφηση των προκλήσεων και των ευκαιριών που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες είναι ανοικτή έως τις 30 Ιουνίου 2022·
  • Δύο έργα «καινοτόμου χρηματοδότησης»: το ένα επικεντρώνεται στον πληθοπορισμό και τη δημόσια χρηματοδότηση ενώ το άλλο στην κοινή χρηματοδότηση με φιλανθρωπικές δράσεις. Τα έργα αυτά θα διερευνήσουν καινοτόμες λύσεις χρηματοδότησης για έργα του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους. Κάλουμε όσους ενδιαφέρονται για καινοτόμο χρηματοδότηση να συμμετάσχουν ανταλλάσσοντας σκέψεις και εμπειρίες.

Τα έργα αυτά συμπληρώνουν τις εν εξελίξει εργασίες για την προώθηση του μετασχηματισμού των τόπων μάθησης, καθώς και τρεις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για τη στήριξη των πολιτών, των πόλεων και των κωμοπόλεων ώστε το έργο του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους να ριζώσει στις κοινότητές τους.

Βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη τρία έργα του NEB Lab υπό την καθοδήγηση τοπικών κοινοτήτων. Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. από σήμερα τον ιστότοπο του NEB Lab:

  • Το «Νέο ευρωπαϊκό Μπάουχαους του Νότου» συνδέει έξι νότιες ευρωπαϊκές χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναστοχαστούν και να βελτιώσουν την εκπαίδευση μέσω της αρχιτεκτονικής·
  • Το «Νορδικό Μπάουχαους με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα» είναι ένα ανοικτό φόρουμ για να συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο η αρχιτεκτονική, το ντιζάιν και η τέχνη μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη ενός δομημένου και βιωτικού περιβάλλοντος με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα με συμπεριληπτικό τρόπο·
  • Το «Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους των βουνών» επιδιώκει τη βελτίωση της ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών σε αγροτικές και ορεινές περιοχές.

Ιστορικό

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους είναι ένα περιβαλλοντικό, οικονομικό και πολιτιστικό έργο που φιλοδοξεί να συνδυάσει τον σχεδιασμό, τη βιωσιμότητα, την προσβασιμότητα, την οικονομική προσιτότητα και τις επενδύσεις για να συμβάλει στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους που εγκαινιάστηκε από την πρόεδρο κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2020, σχεδίασαν από κοινού χιλιάδες άτομα και οργανώσεις από ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ο ιστότοπος του NEB Lab

Ιστότοπος του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους 

Η Επιτροπή ανακοινώνει τον νικητή του διεθνούς διαγωνισμού για τον σχεδιασμό νέων εγκαταστάσεων του ΚΚΕρ στη Σεβίλλη — (με εμπάργκο έως τις 13.00/Πέμπτη 7 Απριλίου 2022)

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
7 Απριλίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα