Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο15 Μαρτίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Το μέλλον της Ευρώπης: ακόμη μία Ολομέλεια αφιερωμένη στις προτάσεις των πολιτών

διάσκεψη για το μέλλον

Με τη συμμετοχή Ουκρανών πολιτών και βουλευτών, η Ολομέλεια αφιέρωσε μια δεύτερη πλήρη σύνοδο στην εξέταση συστάσεων των ομάδων πολιτών της Διάσκεψης.

Η Ολομέλεια της Διάσκεψης εξέτασε 88 συστάσεις των ομάδων Ευρωπαίων πολιτών «Η ΕΕ στον κόσμο / Μετανάστευση» και «Ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας / Εκπαίδευση, πολιτισμός, νεολαία, αθλητισμός / Ψηφιακός μετασχηματισμός», καθώς και συναφείς συστάσεις των εθνικών ομάδων πολιτών. Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και η αντίδραση της ΕΕ σε αυτήν αποτέλεσαν κύρια ζητήματα διαλόγου στις συζητήσεις σχετικά με επίκαιρα θέματα που διεξήχθησαν αυτό το σαββατοκύριακο.

Εκπρόσωποι των προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, βουλευτές από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας (Verkhovna Rada) και εκπρόσωποι της ένωσης PromoUkraina έλαβαν τον λόγο για να μοιραστούν τις απόψεις τους κατά τη συζήτηση με θέμα «Η ΕΕ στον κόσμο». Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των Δυτικών Βαλκανίων. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ομιλίες τους εδώ.

Αποσπάσματα της Ολομέλειας της Διάσκεψης είναι διαθέσιμα στο EbS. Όλες οι βιντεοσκοπήσεις και το ηχητικό και φωτογραφικό υλικό από τις ομάδες εργασίας και τις συζητήσεις της Ολομέλειας είναι διαθέσιμα στο Κέντρο Πολυμέσων του Κοινοβουλίου.

Συμπρόεδροι της εκτελεστικής επιτροπής της Διάσκεψης:

Ο κ. Γκι Φερχόφσταντ (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) δήλωσε: «Τα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία συνταράσσουν ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό αποτυπώθηκε έντονα καθ' όλη τη διάρκεια των συζητήσεων της Ολομέλειας. Τα συμπεράσματα αυτής της διάσκεψης θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν το γεγονός αυτό. Είναι σαφές ότι το μέλλον θα είναι διαφορετικό από αυτό που φανταζόμασταν ακόμη και πριν από λίγες μόνο εβδομάδες. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει και να αντιμετωπίσει τα νέα μελλοντικά δεδομένα και τη νέα παγκόσμια τάξη που αναδύεται.»

Ο κ. Κλεμάν Μπον (γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου) δήλωσε: «Έχουμε πλέον λάβει όλες τις συστάσεις που διατύπωσαν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Η Ολομέλεια της Διάσκεψης πρέπει τώρα να εργαστεί για να τις μετατρέψει σε συγκεκριμένες προτάσεις. Υπό το πρίσμα των δραματικών γεγονότων που εκτυλίσσονται στην ήπειρό μας, είναι επιτακτική η ανάγκη να μεταρρυθμίσουμε και να ενισχύσουμε την Ένωσή μας.»

Η κ. Ντούμπραβκα Σούιτσα (αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) δήλωσε: «Ενώ εμείς διεξάγουμε μια διαδικασία που μας φέρνει πιο κοντά στους πολίτες, ο κ. Πούτιν εξαπολύει στρατιωτική δράση εναντίον των Ουκρανών πολιτών, οι οποίοι είχαν εκφράσει ευρωπαϊκές προσδοκίες. Αυτή είναι μια επίθεση κατά των αξιών μας και του τρόπου ζωής μας. Το να είσαι Ευρωπαίος σημαίνει να συμμετέχεις σε ένα μοναδικό εγχείρημα, το οποίο επιτρέπει σε όλους να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητές τους και να ασκούν τα δικαιώματά τους. Για τον λόγο αυτό, τώρα, υπό αυτές τις φρικτές συνθήκες, η Διάσκεψη είναι πιο σημαντική από ποτέ, πιο αναγκαία από ποτέ.»

Επόμενα βήματα

Στις 25-26 Μαρτίου, η Ολομέλεια της Διάσκεψης θα επεξεργαστεί τις προτάσεις της, οι οποίες θα βασίζονται στις συστάσεις των εθνικών ομάδων πολιτών και των ομάδων Ευρωπαίων πολιτών, στις προτάσεις που υποβλήθηκαν μέσω της πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας και στις συζητήσεις που διεξήχθησαν στην Ολομέλεια και στις ομάδες εργασίας της Διάσκεψης, ομαδοποιημένες ανά θέμα.

Ιστορικό

Οι συστάσεις της ομάδας «Η ΕΕ στον κόσμο / Μετανάστευση», οι οποίες εγκρίθηκαν κατά την τελική συνεδρίασή της στο Μάαστριχτ (Κάτω Χώρες) τον Φεβρουάριο, είναι διαθέσιμες εδώ. Οι συστάσεις της ομάδας «Ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας / Εκπαίδευση, πολιτισμός, νεολαία, αθλητισμός / Ψηφιακός μετασχηματισμός», οι οποίες οριστικοποιήθηκαν στο Δουβλίνο (Ιρλανδία) τον Φεβρουάριο, είναι διαθέσιμες εδώ. Σε κάθε ομάδα Ευρωπαίων πολιτών, περίπου 200 Ευρωπαίοι διαφορετικών ηλικιών και προέλευσης, από όλα τα κράτη μέλη, συναντήθηκαν (με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως) για να συζητήσουν και να εγκρίνουν συστάσεις σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα και θα αντιμετωπίσει στο μέλλον η Ευρώπη.

Η Ολομέλεια της Διάσκεψης απαρτίζεται από εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των εθνικών κοινοβουλίων και των πολιτών. Η Επιτροπή των Περιφερειών και η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, οι κοινωνικοί εταίροι και η κοινωνία των πολιτών εκπροσωπούνται επίσης. Η Ολομέλεια, βάσει συναίνεσης, θα υποβάλει τις προτάσεις της στην εκτελεστική επιτροπή, προκειμένου αυτή να καταρτίσει τα συμπεράσματα της Διάσκεψης, σε πλήρη συνεργασία με την Ολομέλεια και με πλήρη διαφάνεια έναντι αυτής.

Περισσότερες πληροφορίες

Διαδικασία της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης

Χρονοδιάγραμμα της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
15 Μαρτίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα