Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο11 Ιουλίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Κονδύλια ύψους 2,9 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των αναγκών των εκτοπισμένων παιδιών από την Ουκρανία που φοιτούν σε σχολεία της ΕΕ

The European and Ukrainian flags

Η ανακατανομή της στήριξης στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ για τα σχολεία θα επιτρέψει τη διάθεση 2,9 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών των εκτοπισμένων παιδιών από την Ουκρανία που φοιτούν σε σχολεία της ΕΕ. Η εν λόγω ανακατανομή έρχεται σε συνέχεια της σχετικής δημοσίευσης, την 1η Ιουνίου, κανονισμού με τον οποίο τα κράτη μέλη καλούνται να επανεξετάσουν τις αιτήσεις τους για στήριξη στο πλαίσιο του προγράμματος για τα σχολεία για το επόμενο σχολικό έτος, το οποίο θα διαρκέσει από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 31η Ιουλίου 2023.

Το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία αποσκοπεί στην προώθηση της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής μέσω της διανομής φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων στους μαθητές, προσφέροντας παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη γεωργία και την υγιεινή διατροφή. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 220,8 εκατ. ευρώ ανά σχολικό έτος, εκ των οποίων έως 130,6 εκατ. ευρώ προορίζονται για τα οπωροκηπευτικά και έως 90,1 εκατ. ευρώ για το γάλα. Το ποσό αυτό αποτελείται από εθνικά κονδύλια που καθορίζονται από την Επιτροπή βάσει των αιτήσεων των κρατών μελών.

Η πρόσκληση προς τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν τα αιτήματά τους έγινε υπό το πρίσμα της πρωτοφανούς κατάστασης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία απαιτεί αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση για όσα κράτη μέλη φροντίζουν εκτοπισμένα παιδιά από την Ουκρανία. Η Επιτροπή αποφάσισε νέες κατανομές βάσει των κοινοποιήσεων που έλαβε από τα κράτη μέλη. Τα ποσά που δεν χρησιμοποιήθηκαν από τα κράτη μέλη ανακατευθύνθηκαν προς τις χώρες που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών από την Ουκρανία. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

 

Press Release in English

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
11 Ιουλίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα