Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο20 Απριλίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Κοινό Κέντρο Ερευνών Μια νέα μέθοδος βοηθά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να υπερασπιστούν τις δημοκρατίες από τις υβριδικές απειλές

hybrid

Αθήνα, 20/04/2023

Σήμερα, το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο Hybrid threats: a comprehensive resilience ecosystem (Υβριδικές απειλές: ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα ανθεκτικότητας). Η έκθεση παρέχει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ένα μοντέλο και συστάσεις για το πώς να αντιμετωπίσουν τις υβριδικές απειλές με αποτελεσματικό και συντονισμένο τρόπο. Το μοντέλο «Ολοκληρωμένο Οικοσύστημα Ανθεκτικότητας» (CORE) βοηθάει τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής να αποφασίσουν ποιους πόρους και ποια εργαλεία και μέτρα να κινητοποιήσουν για την αντιμετώπιση εχθρικών δραστηριοτήτων σε επίπεδο ΕΕ, κρατών μελών ή σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Το νέο αυτό μοντέλο, το οποίο εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας για την Αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών (Hybrid CoE), λαμβάνει υπόψη τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διάφορων στρωμάτων της κοινωνίας (διακυβέρνηση, πολίτες, υπηρεσίες κ.ά.), καθώς και διάφορων επιπέδων (διεθνές, εθνικό και τοπικό). Έτσι, το μοντέλο CORE μπορεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να κατανοήσουν πώς τα κράτη μέλη της ΕΕ —μεμονωμένα ή συλλογικά— μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και τα περιθώρια ελιγμών τους όταν αντιμετωπίζουν υβριδικές απειλές.

Το μοντέλο CORE θα βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τον στρατηγικό προσανατολισμό για την ασφάλεια και την άμυνα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας, οι χώρες είναι αντιμέτωπες με υβριδικές απειλές αυξημένης πολυπλοκότητας. Κρατικοί και μη κρατικοί φορείς χρησιμοποιούν υβριδικές στρατηγικές, όπως κυβερνοεπιθέσεις, εκστρατείες παραπληροφόρησης, άμεσες παρεμβάσεις στις εκλογές και στις πολιτικές διαδικασίες, οικονομικό εξαναγκασμό και εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών. Στην ανακοίνωση σχετικά με τη συμβολή της Επιτροπής στην ευρωπαϊκή άμυνα απευθύνεται επίσης έκκληση να δοθεί επειγόντως σημαντική ώθηση στην ανθεκτικότητα και την άμυνα της Ευρώπης έναντι αυτών των απειλών. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη σχετική είδηση.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Johannes Bahrke — Τηλ.: +32 2 295 86 15· Flore Boutier – Τηλ.: +32 2 296 60 43)

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
20 Απριλίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα