Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών, ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση:
«Οι ωκεανοί είναι απαραίτητοι για τη ζωή στη Γη. Συμβάλλουν καθοριστικά στη ρύθμιση του κλίματος, παρέχουν περισσότερο οξυγόνο από όλα τα δάση μαζί και είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση πιεστικών παγκόσμιων προκλήσεων όπως η επισιτιστική ασφάλεια, η ενέργεια και η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.
Ωστόσο, οι θερμοκρασίες των ωκεανών έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα και η θαλάσσια ζωή εξαφανίζεται με πρωτόγνωρους ρυθμούς, θέτοντας τον πλανήτη μας σε κίνδυνο. Οι ωκεανοί μας, οι οποίοι αποτελούν τη μεγαλύτερη καταβόθρα άνθρακα στον κόσμο, δεν μπορούν να περιμένουν να αντιστραφεί η δραματική αυτή εξέλιξη, αλλά ούτε κι εμείς μπορούμε να περιμένουμε.
Η πρόοδος που έχουμε σημειώσει στην προστασία των ωκεανών από την περσινή Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών ως σήμερα, είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Στις 19 Ιουνίου 2023, εγκρίθηκε μια συμφωνία-ορόσημο για τη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στην ανοικτή θάλασσα, γνωστή ως συμφωνία BBNJ. Μετά τη θετική ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 24 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ κοντά στην επικύρωση της συμφωνίας.
Το ζητούμενο τώρα είναι να φτάσουμε τις 60 επικυρώσεις της συμφωνίας, ώστε να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ και να εφαρμοστεί αποτελεσματικά. Στόχος μας είναι να το επιτύχουμε έως τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους ωκεανούς στη Γαλλία τον Ιούνιο του 2025.
Η ΕΕ αναλαμβάνει δράση. Η βιωσιμότητα των ωκεανών αποτελεί προτεραιότητα της πράσινης διπλωματίας της ΕΕ. Στην 9η διάσκεψη Our Ocean που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα στις αρχές του 2024, η ΕΕ ανέλαβε 40 νέες δεσμεύσεις για ασφαλείς, προστατευμένους, καθαρούς, υγιείς και υπό βιώσιμη διαχείριση ωκεανούς, πέραν των περίπου 3,5 δισ. ευρώ από τα διάφορα ταμεία της ΕΕ, ποσό που αποτελεί τη μεγαλύτερη συνεισφορά της ΕΕ από τότε που ξεκίνησαν οι διασκέψεις Our Ocean, πριν από δέκα χρόνια.
Η προστασία των ωκεανών αποτελεί κοινή μας ευθύνη και μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την εφαρμογή παγκόσμιων λύσεων, όπως το παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ και η συμφωνία BBNJ.»
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη δήλωση εδώ.
Λεπτομέρειες
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- 7 Ιουνίου 2024
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα