Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο18 Μαρτίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Καταπολέμηση των ναρκωτικών: Η Επιτροπή προτείνει την απαγόρευση δύο νέων επιβλαβών ναρκωτικών ουσιών

emcdda

Σήμερα, η Επιτροπή πρότεινε την απαγόρευση δύο νέων ναρκωτικών ουσιών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για τις ουσίες 3-MMC και 3-CMC, οι οποίες λόγω της τοξικότητάς τους είναι επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή. Οι ουσίες αυτές είναι διαθέσιμες στην ΕΕ τουλάχιστον από το 2012 και το 2014, αντίστοιχα. Και οι δύο πωλούνται κυρίως σε μορφή σκόνης, αλλά διατίθενται επίσης και σε μορφή δισκίων και καψακίων. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 27 θάνατοι σε πέντε κράτη μέλη, οι οποίοι συνδέονται με την 3-MMC, και 10 θάνατοι σε δύο κράτη μέλη, οι οποίοι συνδέονται με την 3-CMC.

Η απόφαση για την απαγόρευση αυτών των ουσιών βασίζεται σε αξιολόγηση κινδύνου που διενεργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας. Οι αρχικές εκθέσεις και οι εκτιμήσεις κινδύνου του Κέντρου είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Πρόκειται για την τρίτη φορά που η Επιτροπή κινεί διαδικασία απαγόρευσης βάσει των αναθεωρημένων κανόνων της ΕΕ για τις ψυχοδραστικές ουσίες, κατοπιν της απαγόρευσης της ισοτονιταζένης τον Σεπτέμβριο του 2020 και των ουσιών MDMB-4en-PINACA και 4F-MDMB-BICA τον Μάρτιο του 2021. Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη θα τεθεί σε ισχύ εάν δεν διατυπωθούν αντιρρήσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εντός δύο μηνών.

Μόλις τεθεί σε ισχύ, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 6 μήνες για να μεταφέρουν την απαγόρευση στο εθνικό τους δίκαιο. 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
18 Μαρτίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα