Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο19 Δεκεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Η Φακή Εγκλουβής προστίθεται στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ)

lentils

Αθήνα, 22/12/2023

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέθεσε σήμερα την «Φακή Εγκλούβης / Faki Eglouvis», μια μοναδική ελληνική ποικιλία φακής, στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ).

Ως «Φακή Εγκλουβής» ορίζονται οι σπόροι του φυτού του τοπικού πληθυσμού φακής που καλλιεργείται στο οροπέδιο της Εγκλουβής Λευκάδας. Οι φακές έχουν λεία επιφάνεια και είναι λιγότερο πεπλατυσμένες από άλλες ποικιλίες φακής. Είναι ιδιαίτερα μικρές και συχνά έχουν μαύρα ή σκουρόχρωμα στίγματα ή κηλίδες. Κατά το μαγείρεμα, η Φακή Εγκλούβης, θερμαίνεται γρηγορότερα σε σχέση με τις μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους ποικιλίες, γεγονός που συνεπάγεται μικρότερη καταστροφή θρεπτικών συστατικών κατά το μαγείρεμα. Η γεωγραφική περιοχή  όπου παράγεται  η Φακή Εγκλούβης περιλαμβάνει το Δημοτικό Διαμέρισμα Εγκλούβης, το οποίο ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Καρυάς, της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων. Λόγω των τοπικών κλιματικών συνθηκών, οι φακές καλλιεργούνται από τον Ιανουάριο (σπορά) έως τον Ιούνιο (συγκομιδή).  Καθοριστικό ρόλο για την ποιότητα και την ποσότητα του συγκομιζόμενου προϊόντος έχουν οι βροχοπτώσεις και οι άνεμοι από τα μέσα του Απριλίου έως το τέλος του Μαΐου. Την εποχή εκείνη, οι βροχοπτώσεις και οι δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι που πνέουν από το Ιόνιο πέλαγος ευνοούν την επιτυχή γονιμοποίηση και κατ’ επέκταση την παραγωγή. Η Φακή Εγκλούβης καλλιεργείται στην περιοχή της Εγκλούβης τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα, χωρίς προσμείξεις από άλλες ποικιλίες ή πληθυσμούς φακής.

Η νέα αυτή ονομασία θα προστεθεί στο κατάλογο 1.680 γεωργικών προϊόντων που ήδη προστατεύονται. Ο κατάλογος όλων των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων  είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες  στην ιστοσελίδα για τα Συστήματα Ποιότητας και στην πύλη GIView.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Olof Gill – Τηλ.: +32 2 296 59 66; Μυρτώ Αμαρυλλίς Λάππα — Tηλ.: +32 2 299 70 98)

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
19 Δεκεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα