Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο25 Ιουνίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επίτροπος Γιούανσον στη Σερβία για την υπογραφή συμφωνίας σχετικά με τη διαχείριση της μετανάστευσης και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος

migration

Αθήνα, 25/06/2024

Σήμερα, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβα Γιούανσον μεταβαίνει στο Βελιγράδι. Εκεί, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με τον οποίο θα συζητήσει τη συνεχιζόμενη συνεργασία της ΕΕ με τη Σερβία στον τομέα της μετανάστευσης και της διαχείρισης των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του σχεδίου δράσης της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η Επίτροπος πραγματοποιεί συναντήσεις και με τον Πρωθυπουργό κ. Μίλος Βούτσεβιτς, τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Εσωτερικών κ. Ίβιτσα Ντάτσιτς και την Υπουργό Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης κ. Τάνια Μίστσεβιτς.  

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Επίτροπος κ. Γιούανσον υπέγραψε, μαζί με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Εσωτερικών κ. Ίβιτσα Ντάτσιτς, την ενισχυμένη συμφωνία επιχειρησιακής συνεργασίας για τη διαχείριση των συνόρων με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex). Πρόκειται για μια νέα συμφωνία περί καθεστώτος διαχείρισης των συνόρων μεταξύ της ΕΕ και της Σερβίας. Η νέα αυτή συμφωνία θα ενισχύσει τις ικανότητες διαχείρισης των συνόρων της Σερβίας, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στον Frontex να πραγματοποιήσει πρόσθετες αποστολές και να παράσχει στήριξη σε ολόκληρη την επικράτεια της Σερβίας, μεταξύ άλλων στα σύνορα με εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Η υπογραφή ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Μάιο του 2023 και επικαιροποιεί το ισχύον πλαίσιο, το οποίο ήταν σε εφαρμογή από τον Μάιο του 2021. Το σχετικό βίντεο με την υπογραφή της συμφωνίας είναι διαθέσιμο στο EbS

Η Επίτροπος κ. Γιούανσον παρέστη επίσης σε εκδήλωση για την παράδοση εξοπλισμού διαχείρισης των συνόρων στο πλαίσιο ενός έργου για την επιτήρηση των συνόρων που χρηματοδοτείται από την ΕΕ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) — Μεμονωμένο μέτρο για την ενίσχυση των ικανοτήτων διαχείρισης των συνόρων για τα Δυτικά Βαλκάνια. Μέσω αυτού του έργου, κατά τους προσεχείς μήνες θα παραδοθούν στη Σερβία 56 περιπολικά οχήματα, καθώς και ηλεκτρονικά και κινητά συστήματα επιτήρησης, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Επιτροπής ότι θα  στηρίξει τις σερβικές επιχειρησιακές δράσεις στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων. Η Επίτροπος συζητά επίσης με την κυβέρνηση της Σερβίας την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς το κράτος δικαίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης της χώρας στην ΕΕ. 

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε σχετικά: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τη Σερβία στη διαχείριση της μετανάστευσης. Μια πολύ συγκεκριμένη έκφραση αυτής της στήριξης είναι η νέα συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα. Με τον τρόπο αυτό, εντείνουμε τη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Σερβίας στη διαχείριση των συνόρων και διευρύνουμε την ικανότητά μας να παρέχουμε στήριξη μέσω του Frontex σε περισσότερα σύνορα.»

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.  

Press Release in English


 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
25 Ιουνίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα