Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο30 Απριλίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή πωλεί 23 κτίριά της στο Βέλγιο ώστε η ευρωπαϊκή συνοικία να καταστεί πιο πράσινη και με πιο μεικτές χρήσεις

logo

Χθες, η Επιτροπή και το Βέλγιο συνήψαν συμφωνία βάσει της οποίας το βελγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο SFPIM αγοράζει από την Επιτροπή 23 κτίρια έναντι τιμήματος 900 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αυτή θα επιτρέψει τη μετατροπή της συνοικίας όπου στεγάζονται τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σε έναν αστικό χώρο σύγχρονο, ελκυστικό και πιο πράσινο, όπου τα κτίρια γραφείων θα συνυπάρχουν αρμονικά με κατοικίες, καταστήματα και χώρους αναψυχής.

Η πώληση θα συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες της Επιτροπής να μειώσει τους χώρους γραφείων της κατά 25% έως το 2030, να εκσυγχρονίσει τα ακίνητά της καθιστώντας τα πιο οικολογικά και παράλληλα να περιορίσει το αποτύπωμα άνθρακά της. Έτσι θα καταστούν δυνατές και οικονομίες κλίμακας, καθώς το προσωπικό θα εργάζεται σε λιγότερα, μεγαλύτερα και ενεργειακά αποδοτικότερα κτίρια. Επιπλέον, η αντικατάσταση των παλαιών κτιρίων με σύγχρονα και ευέλικτα γραφεία θα καταστήσει την Επιτροπή πιο ελκυστικό εργοδότη, ενώ προσαρμόζει τις ανάγκες της σε γραφεία στον νέο υβριδικό τρόπο εργασίας.

Ταυτόχρονα, το SFPIM και η Περιφέρεια Βρυξελλών αναβαθμίζουν τα κύρια ακίνητα  της ευρωπαϊκής συνοικίας. Το SFPIM θα συμπεριλάβει τα κτίρια αυτά στο χαρτοφυλάκιό του. Τα κτίρια θα ανακαινιστούν ώστε να καταστούν πιο βιώσιμα και να επιστρέψουν στην αγορά για μεικτή χρήση (επιχειρήσεις, στέγαση, υπηρεσίες). Τέλος, η πώληση ανταποκρίνεται στη φιλοδοξία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Βελγίου να συνεχίσει να φιλοξενεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, εδραιώνοντας την παρουσία τους στις Βρυξέλλες και να καταστήσει τις Βρυξέλλες μια πόλη ακόμη πιο διεθνή, σύγχρονη και πράσινη.

Κατόπιν της απόφασης της Επιτροπής να πωλήσει 23 από τα κτίριά της από το 2023 και μετά, προκηρύχθηκε διαγωνισμός το 2023. Η σύμβαση ανατέθηκε στο SFPIM.

Περισσότερα στοιχεία είναι διαθέσιμα στο κοινό δελτίο Τύπου.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
30 Απριλίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα