Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο30 Νοεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή επικαιροποιεί τον κατάλογο των αεροπορικών εταιρειών που απαγορεύονται στην ΕΕ και απαγορεύει στη Fly Baghdad να εκτελεί πτήσεις στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο

banned

Αθήνα, 30/11/2023
 

Η Επιτροπή επικαιροποίησε τον κατάλογο των αεροπορικών εταιρειών που απαγορεύονται στην ΕΕ, ο οποίος περιέχει τις αεροπορικές εταιρείες που υπόκεινται σε απαγόρευση λειτουργίας ή σε περιορισμούς λειτουργίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω μη συμμόρφωσης με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας. Η διασφάλιση του βέλτιστου επιπέδου ασφάλειας της αεροπορίας για τους Ευρωπαίους και όλους τους άλλους επιβάτες βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της Επιτροπής για την ασφάλεια της αεροπορίας.
 

Μετά τη χθεσινή επικαιροποίηση, η Fly Baghdad καταχωρίστηκε στον κατάλογο λόγω προβλημάτων ασφάλειας που εντόπισε ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA). Η επικαιροποίηση αυτή αντικατοπτρίζει επίσης την απόφαση να διατηρηθεί η ισχύς της απαγόρευσης των αερομεταφορέων που έχουν πιστοποιηθεί στο Νεπάλ, δεδομένων των συνεχιζόμενων προβλημάτων ασφάλειας που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης αξιολόγησης στο Νεπάλ τον Σεπτέμβριο.
 

Η Επίτροπος Μεταφορών κ. Αντίνα Βαλεάν δήλωσε σχετικά: «Στο πλαίσιο της τελευταίας επικαιροποίησης, δυστυχώς αναγκαστήκαμε να συμπεριλάβουμε την Fly Baghdad στον κατάλογο των αεροπορικών εταιρειών που απαγορεύονται στην ΕΕ. Η απόφαση αυτή βασίζεται σε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια, που εντόπισε ο Οργανισμός της ΕΕ για την Ασφάλεια της Αεροπορίας, και αντικατοπτρίζει την ισχυρή δέσμευσή μας για την ασφάλεια των επιβατών στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Ελπίζουμε ότι η Fly Baghdad θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει άμεσα και με βιώσιμο τρόπο τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στον τομέα της ασφάλειας.»
 

Μετά την τελευταία επικαιροποίηση, συνολικά 129 αεροπορικές εταιρείες απαγορεύεται να πετούν στον εναέριο χώρο της ΕΕ: 101 αεροπορικές εταιρείες που έχουν πιστοποιηθεί σε 15 κράτη, λόγω ανεπαρκούς εποπτείας της ασφάλειας από τις αεροπορικές αρχές των εν λόγω κρατών· 22 αεροπορικές εταιρείες που έχουν πιστοποιηθεί στη Ρωσία, καθώς και 6 μεμονωμένες αεροπορικές εταιρείες από άλλα κράτη, λόγω σοβαρών ελλείψεων που εντοπίστηκαν στην ασφάλεια πτήσεων: Air Zimbabwe (Ζιμπάμπουε), Avior Airlines (Βενεζουέλα), Blue Wing Airlines (Σουρινάμ), Iran Aseman Airlines (Ιράν), Fly Baghdad (Ιράκ) και Iraqi Airways (Ιράκ). Δύο άλλες εταιρείες υπόκεινται σε περιορισμούς λειτουργίας και μπορούν να εκτελούν πτήσεις προς την ΕΕ μόνο με συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών: Iran Air (Ιράν) και Air Koryo (Βόρεια Κορέα).
 

Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου και στις ερωταπαντήσεις.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Adalbert Jahnz — Τηλ.: + 32 2 295 31 56· Deborah Almerge-Ruckert — Τηλ.: + 32 2 298 79 86)

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
30 Νοεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα