Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο23 Μαΐου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή επιβάλλει πρόστιμο ύψους 337,5 εκατ. ευρώ στη Mondelēz για περιορισμούς του διασυνοριακού εμπορίου

The Berlaymont Building and European Flags

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους 337,5 εκατ. ευρώ στη Mondelēz International, Inc. (Mondelēz) για παρεμπόδιση του διασυνοριακού εμπορίου σοκολάτας, μπισκότων και προϊόντων καφέ μεταξύ των κρατών μελών, κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ. Η Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στην άρση των αδικαιολόγητων φραγμών, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Οι εδαφικοί περιορισμοί του εφοδιασμού, τους οποίους εφαρμόζουν ορισμένοι προμηθευτές, αποτελούν ένα είδος μη κανονιστικών φραγμών στην ορθή λειτουργία της ενιαίας αγοράς. 

Από την έρευνα της Επιτροπής διαπιστώθηκε ότι η Mondelēz παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ: i) συμμετέχοντας σε αντιανταγωνιστικές συμφωνίες ή εναρμονισμένες πρακτικές που αποσκοπούν στον περιορισμό του διασυνοριακού εμπορίου διαφόρων προϊόντων σοκολάτας, μπισκότων και καφέ και ii) καταχρώμενη τη δεσπόζουσα θέση της σε ορισμένες εθνικές αγορές πώλησης σοκολάτας σε πλάκες.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά: «Οι τιμές των τροφίμων διαφέρουν μεταξύ των κρατών μελών. Το διασυνοριακό εμπόριο εντός της εσωτερικής αγοράς μεταξύ των κρατών μελών μπορεί να μειώσει τις τιμές και να αυξήσει τη διαθεσιμότητα προϊόντων για τους καταναλωτές. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού. Με τη σημερινή απόφαση, διαπιστώνουμε ότι η Mondelēz περιόρισε παράνομα τις διασυνοριακές πωλήσεις σε όλη την ΕΕ. Η Mondelez το έπραξε αυτό για να διατηρήσει υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα της σε βάρος των καταναλωτών. Γι' αυτό επιβάλαμε στη Mondelēz πρόστιμο ύψους 337,5 εκατ. ευρώ

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Lea Zuber — Τηλ.: + 32 2 295 62 98· Sara Simonini — Τηλ.: + 32 2 298 33 67)

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
23 Μαΐου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα