Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο10 Ιουνίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή εγκαινιάζει το σύστημα «Προορισμός Γη» για να συμβάλει στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

The Berlaymont Building and European Flags

Σήμερα, η Επιτροπή ενεργοποίησε το αρχικό σύστημα «Προορισμός Γη» (DestinE) στη Φινλανδία, παρουσία της Εκτελεστικής Αντιπροέδρου κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ και του Υπουργού Εργασίας της Φινλανδίας κ. Arto Satonen. Πρόκειται για μια εμβληματική πρωτοβουλία της Επιτροπής, η οποία αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός πολύ ακριβούς ψηφιακού δίδυμου της Γης.

Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, δήλωσε τα εξής: «Η έναρξη της αρχικής φάσης του συστήματος “Προορισμός Γη” (DestinE) φέρνει ουσιαστική αλλαγή στον αγώνα μας κατά της κλιματικής αλλαγής. Το σύστημα αυτό θα μας προσφέρει ένα πολύ ακριβές ψηφιακό δίδυμο της Γης. Έτσι θα μπορούμε να παρακολουθούμε τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και να προβλέπουμε μελλοντικά σενάρια, όπως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Αυτή η πρώτη φάση καταδεικνύει ότι όταν η Ευρώπη συγκεντρώνει την επιστημονική αριστεία της και αξιοποιεί τους υπερυπολογιστές της, μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Σήμερα, το μέλλον είναι κυριολεκτικά στα χέρια μας.»

Μέσω της λειτουργίας του συστήματος DestinE, οι ευρωπαϊκοί υπολογιστές υψηλών επιδόσεων (EuroHPC), όπως ο υπερυπολογιστής LUMI στο Kajaani της Φινλανδίας, αναλαμβάνουν την προσομοίωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, η Ευρώπη θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη να ανταποκριθεί σε μεγάλες φυσικές καταστροφές, να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή και να αξιολογήσει τις πιθανές κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις αυτών των γεγονότων.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
10 Ιουνίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα