Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο28 Μαΐου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η ΕΕ θεσπίζει νέο καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας για παραβιάσεις και καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

The Berlaymont Building and European Flags

Η Επιτροπή χαιρετίζει την έγκριση από το Συμβούλιο ενός νέου καθεστώτος κυρώσεων κατά της αυξανόμενης συστηματικής καταστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου από τις ρωσικές αρχές.

Το νέο αυτό καθεστώς κυρώσεων παρέχει το πλαίσιο για την καταχώριση των προσώπων που παραβιάζουν και καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα ή εμπλέκονται σε καταστολή και σε ενέργειες που υπονομεύουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Είκοσι καταχωρίσεις έχουν ήδη εγκριθεί σήμερα, ώστε να λογοδοτήσουν όσοι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και συμμετέχουν σε ενέργειες καταστολής. Το καθεστώς κυρώσεων προβλέπει επίσης ένα ειδικό πλαίσιο ώστε να μην αποκτά ο ρωσικός κατασταλτικός μηχανισμός αγαθά και τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά για εσωτερική καταστολή. Ένας κατάλογος των εν λόγω αγαθών και τεχνολογιών παρατίθεται στον κανονισμό. Τα αγαθά και οι τεχνολογίες που δεν αναφέρονται στον κατάλογο, αλλά προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή στη Ρωσία, εμπίπτουν επίσης στην απαγόρευση εφοδιασμού.

Αυτό το καθεστώς κυρώσεων ανταποκρίνεται στις ολοένα και πιο κατασταλτικές πολιτικές των ρωσικών αρχών. Η καταστολή αυτή αποδεικνύεται δυστυχώς από τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι τον Φεβρουάριο του 2024 και την πολιτικά υποκινούμενη φυλάκιση αντιφρονούντων πολιτικών προσωπικοτήτων όπως οι Όλεγκ Ορλόφ, Αλεξάντρα Σκοτσιλένκο και Βλάντιμιρ Κάρα-Μούρζα.

Το νέο πλαίσιο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής της ΕΕ για τη στήριξη των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ακτιβιστών στη Ρωσία, η οποία περιλαμβάνει τη στήριξη όσων τολμούν να μιλήσουν κατά του βάναυσου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και της σχετικής παραπληροφόρησης που διαδίδεται από το ρωσικό καθεστώς.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Francesca Dalboni — Τηλ.: + 32 229 88170, Marta Perez-Cejuela Romero — Τηλ.: + 32 2 296 37 70) 

 Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
28 Μαΐου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα