Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο16 Σεπτεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η ΕΕ στην 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών: Η αντιπροσωπεία της ΕΕ υπερασπίζεται την τάξη που βασίζεται σε κανόνες

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παραστεί στην 77η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Φρανς Τίμερμανς, ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κ. Ζοσέπ Μπορέλ και οι Επίτροποι κ. Γιάνες Λέναρτσιτς και κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν θα φιλοξενήσουν και θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και συναντήσεις με ηγέτες από όλο τον κόσμο, και θα πραγματοποιήσουν σειρά διμερών συναντήσεων υψηλού επιπέδου στη Νέα Υόρκη καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η φετινή σύνοδος σηματοδοτείται από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις παγκόσμιες συνέπειές του, οι οποίες επιδεινώνουν τις υφιστάμενες γεωπολιτικές ρήξεις και κρίσεις, όπως αυτές που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19 και την επιδείνωση της παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το κλίμα. Κατά τη διάρκεια της 77ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της πολυμερούς προσέγγισης και της προάσπισης μιας παγκόσμιας τάξης βασισμένης σε κανόνες. Οι σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεμονωμένες ενέργειες των χωρών. Πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού.

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, η Επίτροπος κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής για τον μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, την οποία συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της ΕΕ να θέσει την εκπαίδευση στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας και να δρομολογήσει δράσεις για την αντιμετώπιση των βαθιών ανισοτήτων όσον αφορά την πρόσβαση στα σχολεία, την ποιοτική μάθηση και τη ψηφιακή συνδεσιμότητα.

Την Τρίτη, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν, από κοινού με τον Ύπατο Εκπρόσωπο/Αντιπρόεδρο κ. Μπορέλ, καθώς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ, θα συμμετάσχουν στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς θα εκπροσωπήσει την ΕΕ κατά τη διάρκεια της διάσκεψης δωρητών «Αντίστροφη μέτρηση για τη Διάσκεψη των Συμβαλλόμενων Μερών (COP15) της Σύμβασης για τη βιολογική ποικιλότητα: Εκδήλωση-ορόσημο των ηγετών για έναν θετικό στη φύση κόσμο», την οποία συνδιοργανώνει η ΕΕ, ανανεώνοντας τη δέσμευση της ΕΕ να αντιστρέψει την απώλεια βιοποικιλότητας και να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή. Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα στείλει βιντεοσκοπημένο μήνυμα. Επίσης την Τρίτη, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν, ο ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ, μαζί με τον πρόεδρο κ. Μισέλ, θα συναντηθούν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Πρόεδρος κ. Μισέλ θα προβεί στη δήλωση εξ ονόματος της ΕΕ την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενος από τον Ύπατο Εκπρόσωπο/Αντιπρόεδρο κ. Ζοσέπ Μπορέλ.

Εμβληματικές εκδηλώσεις της ΕΕ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας

Η ΕΕ θα διοργανώσει ή θα συνδιοργανώσει σειρά εμβληματικών εκδηλώσεων στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης:

  • Την Τρίτη, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς, από κοινού με τα Μπαρμπάντος, τη Χιλή και τη Γερμανία, θα συνδιοργανώσει υπουργική σύνοδο για την εξεύρεση κοινής βάσης για φιλόδοξα αποτελέσματα της COP27.
  • Την Τετάρτη, ο επίτροπος κ. Γιάνες Λέναρτσιτς θα συνδιοργανώσει εκδήλωση για τη διασφάλιση της λογοδοσίας για σεξουαλική βία και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, από κοινού με το Βέλγιο και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
  • Την Πέμπτη, ο επίτροπος κ. Λέναρτσιτς θα συμπροεδρεύσει της εκδήλωσης υψηλού επιπέδου «Αντιμετώπιση μιας 'τέλειας καταιγίδας' ανθρωπιστικών κρίσεων: επέκταση της βάσης των πόρων και ανάπτυξη ανθεκτικότητας έναντι των τεράστιων αναγκών», από κοινού με την Ινδονησία και το UNOCHA.

Άλλες εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου της εβδομάδας

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ θα έχουν πλήρες πρόγραμμα συζητήσεων υψηλού επιπέδου και παράλληλων εκδηλώσεων, καθώς και πολυάριθμων διμερών συναντήσεων:

  • Τη Δευτέρα, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς θα εκφωνήσει κεντρική ομιλία στη συζήτηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με θέμα «Επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα μέσω φιλανθρωπικής-ιδιωτικής-δημόσιας συνεργασίας» και θα συμμετάσχει στις συζητήσεις σχετικά με την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου και την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Κλίντον. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Μπορέλ θα συμμετάσχει σε συζήτηση πάνελ με θέμα: «Από την Ουκρανία στην Αμερική: Ενίσχυση της ανάκαμψης από τους παγκόσμιους κλυδωνισμούς» που διοργανώνει το Ατλαντικό Συμβούλιο. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Μπορέλ θα προεδρεύσει άτυπης συνόδου των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ, με την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις προτεραιότητες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών να βρίσκονται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης.
  • Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της πρόσκλησης του Christchurch, η οποία διοργανώνεται από τη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία. Την ίδια ημέρα, θα συμμετάσχει στη διάσκεψη «Goal Keepers» του 2022 για τα «Βραβεία παγκόσμιων στόχων» που διοργανώνει το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς θα διατυπώσει τελικές παρατηρήσεις κατά την υπουργική σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη διαμόρφωση μιας δίκαιης και ισότιμης ενεργειακής μετάβασης υπό αφρικανική ηγεσία. Θα παραστεί επίσης σε υπουργική σύνοδο για το κλίμα και την ανάπτυξη, την οποία θα διοργανώσουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρουάντα. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ θα έχει δείπνο εργασίας με ηγέτες από τα Δυτικά Βαλκάνια. Θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στη διάσκεψη χορηγών για το Ταμείο Δέσμευσης και Ανθεκτικότητας της Παγκόσμιας Κοινότητας, που διοργανώνεται από τον Νίγηρα και την Ελβετία, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της ΕΕ για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης, της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού. Ο Επίτροπος κ. Λέναρτσιτς θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στο στρογγυλό τραπέζι που διοργανώνει ο Νίγηρας για τη διασφάλιση της επιτυχίας της σχολικής φοίτησης των κοριτσιών.
  • Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν θα προβεί σε ανακοίνωση στη διάσκεψη χορηγών για το Παγκόσμιο Ταμείο που διοργανώνει ο πρόεδρος κ. Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας την αταλάντευτη στήριξη της ΕΕ για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας παγκοσμίως. Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς θα συμμετάσχει στην παγκόσμια πρωτοβουλία έγκαιρης προειδοποίησης των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, την οποία διοργανώνει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Θα συμμετάσχει επίσης στο φόρουμ των πρωταθλητών για το κλίμα του Bloomberg και θα συμμετάσχει στην άτυπη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης των ηγετών για τη δράση για το κλίμα που συγκαλείται από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτέρες.
  • Την ίδια μέρα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Μπορέλ θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στη 12η υπουργική σύνοδο ολομέλειας του Παγκόσμιου Φόρουμ κατά της Τρομοκρατίας, υπό τη συμπροεδρία του Καναδά και του Μαρόκου. Θα εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε υπουργική σύνοδο για τη διεθνή κινητοποίηση για την ανάπτυξη και την ασφάλεια στο Σαχέλ και στις χώρες του Κόλπου της Γουινέας, την οποία διοργανώνει η Γαλλία. Στη συνέχεια, θα συμμετάσχει σε σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της G7.
  • Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ θα φιλοξενήσει υπουργική σύνοδο μεταξύ της ΕΕ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, και θα συμμετάσχει σε υπουργική σύνοδο της ad hoc επιτροπής συνδέσμου για την Παλαιστίνη, την οποία διοργανώνει η Νορβηγία. Στη συνέχεια, θα προβεί σε ανακοίνωση, κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Φίλων Λογοδοσίας στην Ουκρανία, σχετικά με τη συνεργασία για λογοδοσία στην Ουκρανία, που διοργανώνεται από τη Δανία και τις Κάτω Χώρες. Θα συμμετάσχει σε δείπνο των Διατλαντικών Υπουργών Εξωτερικών, που θα φιλοξενηθεί από τις ΗΠΑ.

Η ημερήσια διάταξη κάθε εκπροσώπου της ΕΕ διατίθεται στον ιστότοπό του/της.

Για περισσότερες πληροφορίες

Κατά την 77η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η ΕΕ θα επικεντρωθεί στην τήρηση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του κράτους δικαίου, στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων συνεπειών της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη στήριξη της πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση, στην ενίσχυση της παγκόσμιας υγειονομικής ασφάλειας και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας και της ρύπανσης, καθώς και στη διαμόρφωση του παγκόσμιου ψηφιακού θεματολογίου. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις προτεραιότητες της ΕΕ θα βρείτε εδώ.

Συλλογικά, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι συνολικά ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του συστήματος του ΟΗΕ, παρέχοντας σχεδόν το ένα τέταρτο του τακτικού προϋπολογισμού του ΟΗΕ.

Υλικό για τον Τύπο και οπτικοακουστικό υλικό θα είναι διαθέσιμα στους ιστοτόπους ΕΥΕΔEuropa και Consilium.

Λάβετε μέρος στη διαδικτυακή συζήτηση στο Twitter, το Instagram και το Facebook χρησιμοποιώντας τα χάσταγκ #UNGA, #EU και ακολουθήστε το @EUatUN και τους λογαριασμούς των επιτρόπων για ζωντανή ενημέρωση όλη την εβδομάδα.

Ενημερωτικό δελτίο: Η ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη

Ενημερωτικό δελτίο: ΕΕ – ΟΗΕ: Μια εταιρική σχέση που παράγει αποτελέσματα

H ΕΕ και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
16 Σεπτεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα