Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο27 Ιουνίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η ΕΕ και το Βέλγιο ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Weekly college meeting of the von der Leyen Commission, 26/06/2024

Αθήνα, 27/06/2024

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Βέλγιο συνδιοργανώνουν μια νέα αποστολή βοήθειας από τις Βρυξέλλες στη Γάζα μέσω της Ιορδανίας, σε συντονισμό με τον Δήμο Βρυξελλών και το βελγικό Υπουργείο Άμυνας.

Η βοήθεια περιλαμβάνει 240 τόνους εφοδίων, τα οποία συγκέντρωσε η φιλανθρωπική οργάνωση «Human Smile» από τις Βρυξέλλες: είδη υγιεινής, στρώματα, υπνόσακους και μαξιλάρια, καθώς και βρεφικό γάλα σε σκόνη και άλλα είδη για τους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη. Η Επιτροπή υποστηρίζει την παράδοση των εμπορευμάτων και καλύπτει τα μεταφορικά έξοδα της αποστολής. Το φορτίο θα μεταφερθεί στην Ιορδανία δια θαλάσσης και θα παραδοθεί στην ιορδανική ανθρωπιστική οργάνωση Jordan Hashemite Charity Organization (JHCO), προτού μεταφερθεί στη Γάζα.

Η νέα αυτή αποστολή έρχεται να προστεθεί στους πάνω από 2.600 μετρικούς τόνους που έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής με 55 πτήσεις της «ανθρωπιστικής αερογέφυρας της ΕΕ», με τις οποίες μεταφέρθηκαν ζωτικής σημασίας εφόδια από ανθρωπιστικούς εταίρους και κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος αρμόδιος για τη Διαχείριση Κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Χαιρετίζω αυτή την κοινή πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Βέλγιο και τον Δήμο Βρυξελλών. Αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι ανθρωπιστικοί εταίροι μας βοηθούν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη στη Γάζα. Για να αντιμετωπίσουμε μια τόσο δραματική κρίση, πρέπει να βγούμε από την πεπατημένη και να διερευνήσουμε νέους τρόπους συνεργασίας ώστε να ελαφρύνουμε τα δεινά που υφίστανται οι άμαχοι στη Γάζα. Είναι σημαντικό όλες οι χερσαίες οδοί αποστολής βοήθειας προς τη Γάζα να παραμένουν ανοικτές και να αξιοποιηθούν πλήρως. Καλώ όλα τα μέρη να επιτρέψουν την ταχεία και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και τη διανομή της εντός αυτής.»

 

Από την έναρξη της τρέχουσας κρίσης, η ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανθρωπιστικής αντίδρασης, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των πλέον επειγουσών αναγκών των Παλαιστινίων που πλήττονται από τον εν εξελίξει πόλεμο στη Γάζα. Μόνο για τα έτη 2023 και 2024, η ΕΕ διέθεσε πάνω από 290 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη, εστιάζοντας σε ζωτικούς τομείς όπως τα τρόφιμα, η διατροφή, η υγεία, η ύδρευση και η αποχέτευση, καθώς και η προστασία.

 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Olof Gill — Τηλ.: + 32 2 296 59 66, Daniel Puglisi — Τηλ.: + 32 2 296 91 40)
 


 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
27 Ιουνίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα