Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο26 Οκτωβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η ΕΕ αυξάνει τις εξαγωγές σιτηρών σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων

Agri

Σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε την τελευταία μηνιαία έκθεση για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων.
 

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ επιβραδύνθηκαν πολύ ελαφρώς σε αξία τον Ιούλιο του 2022. Μολονότι η αξία των εξαγωγών της ΕΕ μειώθηκε κατά 2% σε σύγκριση με τον Ιούνιο και ανέρχεται πλέον σε 19,2 δισ. ευρώ, παραμένει πολύ υψηλότερη απ’ ό,τι πέρυσι. Οι εισαγωγές της ΕΕ μειώθηκαν επίσης κατά 2% κατά την ίδια περίοδο, φθάνοντας τα 14,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2022. Το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ είναι σταθερό στα 4,9 δισ. ευρώ. Παρά τη μείωση της συνολικής αξίας των εξαγωγών, οι εξαγωγές σιτηρών της ΕΕ, ιδίως σίτου αλλά και κριθαριού, αυξήθηκαν, ιδίως προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η ΕΕ εξήγαγε 1,9 εκατ. τόνους σίτου τον Ιούλιο του 2022 στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ποσότητα αυξημένη κατά 300% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους. Τον Ιούλιο, οι συνολικές εξαγωγές σίτου προς τρίτες χώρες ανήλθαν σε 3 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση κατά 74% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι κατηγορίες στις οποίες σημειώθηκε μείωση των εξαγωγών τον Ιούλιο ήταν τα φρούτα και οι καρποί (-15%) και τα λαχανικά (-10%). Οι εξαγωγές ελιών και ελαιολάδου μειώθηκαν κατά 14% τον Ιούλιο, κυρίως λόγω της μείωσης των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.
 

Οι εισαγωγές σταφυλιών, σπόρων ηλιάνθου και μπανανών μειώθηκαν περισσότερο τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο, κατά 24%, 20% και 18% αντίστοιχα. Οι εισαγωγές της ΕΕ από την Ουκρανία συνεχίζουν να αυξάνονται για τέταρτο συνεχή μήνα μετά την εφαρμογή της προσωρινής ελευθέρωσης του εμπορίου και τη βελτίωση της λειτουργίας των διαδρόμων αλληλεγγύης. Οι εισαγωγές της ΕΕ από σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, όπως η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, έχουν επίσης αυξηθεί, ιδίως όσον αφορά τον αραβόσιτο και τους σπόρους σόγιας. Η έκθεση επικεντρώνεται και στις εμπορικές ροές μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει καταστεί ο κύριος εμπορικός εταίρος της ΕΕ για τα αγροδιατροφικά προϊόντα, με το συνολικό ποσό των ροών να φθάνει τα 53,8 δισ. ευρώ το 2021.
 

Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στην πλήρη έκθεση και εδώ.

 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Miriam Garcia Ferrer — Τηλ.: + 32 2 299 90 75· Thérèse Lerebours — Τηλ.: + 32 2 296 33 03)

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
26 Οκτωβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα