Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο25 Νοεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

H πόλη Skellefteå (Σελεφτόο) κερδίζει το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2023 για τις εξαιρετικές προσπάθειές της να καταστεί προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία

first prize

Η σουηδική πόλη Skellefteå έλαβε σήμερα το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2023 σε αναγνώριση των μακροχρόνιων προσπαθειών της και της καινοτομικής προσέγγισής της με στόχο καλύτερη προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία. Η προσβασιμότητα περιλαμβάνεται σε όλα τα σχέδια του Skellefteå, διασφαλίζοντας ότι οι δημόσιοι χώροι, όπως οι παιδικές χαρές και οι δρόμοι, είναι εξοπλισμένοι με πινακίδες αφής και θερμαινόμενο έδαφος, ώστε να διασφαλίζεται ότι το χιόνι και ο πάγος δεν αποτελούν εμπόδιο. Το κεντρικό πάρκο της πόλης και η γειτονική παραποτάμια περιοχή διαθέτουν διαδρομές και χάρτες αφής, καθίσματα και εξωτερικό ανελκυστήρα. Μια υπηρεσία SMS για τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση παρέχει πληροφορίες σχετικά με τυχόν έργα στους δρόμους και τα πιθανά εμπόδια σε ολόκληρη την πόλη. Τα δημόσια λεωφορεία είναι επίσης πλήρως προσβάσιμα χάρη στα χαμηλωμένα δάπεδα, τις ράμπες, τις οθόνες κειμένου και τις ακουστικές αναγγελίες. Η πόλη Skellefteå μαθαίνει επίσης στους νέους με νοητική υστέρηση, πώς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία και να εργάζονται για να μπορούν να ζήσουν ανεξάρτητα ως ενήλικες.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν σήμερα από την αντιπρόεδρο για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, κ. Βιέρα Γιούροβα, και την επίτροπο Ισότητας κ. Χέλενα Ντάλι, στη διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία του 2022, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία.

Η ισπανική πόλη Κόρδοβα και η πρωτεύουσα της Σλοβενίας Λιουμπλιάνα έλαβαν το δεύτερο και τρίτο βραβείο. Τρεις άλλες πόλεις έτυχαν ειδικής μνείας για τις προσπάθειές τους να γίνουν πιο προσβάσιμες: Αμβούργο (Γερμανία), για το δομημένο περιβάλλον του· Γκρενόμπλ (Γαλλία), για το δίκτυο μεταφορών της· και Μέριδα (Ισπανία), για τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών.

Ιστορικό

Η προσβασιμότητα αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ζωής σε ισότιμη βάση με τον υπόλοιπο κόσμο. Περίπου 87 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ έχουν κάποια μορφή αναπηρίας. Το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης εγκαινιάστηκε το 2010 και αποτελεί μία από τις δράσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030 για την οικοδόμηση μιας Ένωσης χωρίς φραγμούς. Το βραβείο αυτό επιβραβεύει τις ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν εφαρμόσει βέλτιστες πρακτικές και καταβάλλουν προσπάθειες για την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στη στέγαση, τις δημόσιες συγκοινωνίες, τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών και άλλες υπηρεσίες για τα άτομα με αναπηρία και τους ηλικιωμένους πολίτες.

Από τους 43 υποψηφίους για το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2023, 22 πόλεις προεπιλέχθηκαν από εθνικούς εμπειρογνώμονες. Μια ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή προτίμησε έξι πόλεις, στις οποίες το Skellefteå (Σουηδία) επελέγη ως η φετινή νικήτρια πόλη.

Οι νικητές των προηγούμενων βραβείων: 2022, πόλη Λουξεμβούργου (Λουξεμβούργο)· 2021, Jönköping (Σουηδία)· 2020, Βαρσοβία (Πολωνία)· 2019, Breda (Κάτω Χώρες)· 2018, Λυών (Γαλλία)· 2017, Τσέστερ (Ηνωμένο Βασίλειο)· 2016, Μιλάνο (Ιταλία)· 2015, Μπορός (Σουηδία)· 2014, Γκέτεμποργκ (Σουηδία)· 2013, Βερολίνο (Γερμανία)· 2012, Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)· 2011, Άβιλα (Ισπανία).

Για περισσότερες πληροφορίες

Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης

Ευρωπαϊκή ημέρα ατόμων με αναπηρία

Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία για το 2021-2030

 

 

Quote(s)

Κάθε χρόνο, πόλεις σε ολόκληρη την ΕΕ ενισχύουν τη δέσμευσή τους για τη διευκόλυνση των καθημερινών καθηκόντων των ατόμων με αναπηρία, δείχνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο ότι η καλύτερη πρόσβαση και η αυτονομία αποφέρουν οφέλη για όλους. Οι σημερινοί νικητές δίνουν το παράδειγμα, καθώς αποτελούν πηγή έμπνευσης για άλλες πόλεις της ΕΕ και πέραν αυτής. Φέτος, η πόλη Skellefteå (Σελεφτόο) απέδειξε ότι μπορούν να γίνουν πολλά ώστε οι πόλεις να είναι φιλικότερες για τους πολίτες τους.
κ. Βιέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος για θέματα αξιών και διαφάνειας - 25/11/2022

 

Το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης είναι η κατάλληλη στιγμή για να γιορτάσουμε, να αναγνωρίσουμε και να διδαχθούμε από πόλεις που συμβάλλουν σε μια Ένωση ισότητας. Πολλές πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη δεσμεύονται να άρουν τα εμπόδια και να σχεδιάσουν και να επιτύχουν την προσβασιμότητα. Το 2020 η πόλη Skellefteå κατέλαβε την τρίτη θέση στον διαγωνισμό για το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης. Από τότε όμως συνέχισε να δίνει προτεραιότητα στην προσβασιμότητα και να τη βελτιώνει προς όφελος όλων. Πόλεις όπως το Skellefteå είναι το μέλλον σε μια Ένωση ισότητας, όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν πιο εύκολα ή να επισκέπτονται πιο εύκολα μια πόλη κ. Χέλενα Ντάλι, επίτροπος Ισότητας - 25/11/2022

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
25 Νοεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα