Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο25 Μαΐου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας: 1 δισ. ευρώ για ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων της ΕΕ και για νέα εργαλεία αμυντικής καινοτομίας

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σήμερα, η Επιτροπή ενέκρινε το δεύτερο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (ΕΤΑ). Στο πρόγραμμα εργασίας του ΕΤΑ για το 2022 προβλέπεται συνολική χρηματοδότηση ύψους 924 εκατ. ευρώ. Μία εβδομάδα μετά την κοινή ανακοίνωση για τα επενδυτικά κενά στον τομέα της άμυνας, η Επιτροπή αποδεσμεύει νέα χρηματοδότηση για καλύτερες, συλλογικές επενδύσεις σε στρατηγικές αμυντικές ικανότητες. Επιπλέον, το πρόγραμμα εργασίας για το 2022 εισάγει μια σειρά νέων εργαλείων για την προώθηση της αμυντικής καινοτομίας, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος της ΕΕ για την αμυντική καινοτομία (EUDIS). Το πρόγραμμα EUDIS, το οποίο είχε αναγγελθεί με την ανακοίνωση της 15ης Φεβρουαρίου 2022 για την άμυνα, θα συνεργάζεται στενά με τον κόμβο καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.

Το πρόγραμμα εργασίας καλύπτει συνολικά 33 θέματα, τα οποία διαρθρώνονται σε οκτώ προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, οι οποίες θα δημοσιευτούν στις αρχές Ιουνίου, ώστε να δρομολογηθεί μια σειρά σημαντικών έργων που αφορούν τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια, το διάστημα και η θαλάσσια άμυνα. Εστιάζει στις αμυντικές τεχνολογίες και ικανότητες σύμφωνα με τις προτεραιότητες που συμφωνήθηκαν από κοινού από τα κράτη μέλη και προσδιορίζονται στη στρατηγική πυξίδα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του προγράμματος εργασίας, βλ. το σχετικό δελτίο Τύπου και τα ενημερωτικά δελτία σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας και το EUDIS.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
25 Μαΐου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα