Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο10 Φεβρουαρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112: Ενημέρωση σχετικά με τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112

112

Αύριο, 11 Φεβρουαρίου, είναι η ετήσια Ευρωπαϊκή Ημέρα του αριθμού 112, η οποία έχει στόχο να ενημερώσει το κοινό σχετικά με τον ενιαίο αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 της ΕΕ και να αναγνωρίσει το έργο όλων όσων συμβάλλουν στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι πολίτες μπορούν να καλούν από οπουδήποτε στην ΕΕ τις εθνικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στον ίδιο αριθμό, το 112.
 

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν δήλωσε σχετικά: «Παντού στην ΕΕ, όλοι μπορούν εύκολα και γρήγορα να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μέσω ενός αριθμού, του 112. Χάρη στους κανόνες της ΕΕ, αυτός ο ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης θα καταστεί ακόμα πιο αποτελεσματικός και αποδοτικός όποτε οι πολίτες αναζητούν βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε την αξιοποίηση των πλέον πρόσφατων τεχνολογιών που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις επικοινωνίες και να διαφυλάξουν την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών.»

 

Η τεχνολογική πρόοδος καθιστά καλύτερη και αποτελεσματικότερη την πρόσβαση σε βοήθεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Τον Δεκέμβριο του 2022, η Επιτροπή πρότεινε νέα μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι εν λόγω κανόνες καλούν τα κράτη μέλη να εκσυγχρονίσουν τα εθνικά κέντρα λήψης κλήσεων έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με τις τελευταίες

τεχνολογικές εξελίξεις και να βελτιώσουν τις πληροφορίες για τον εντοπισμό του καλούντος, την πρόσβαση των τελικών χρηστών με αναπηρίες και τη δρομολόγηση των επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης στα καταλληλότερα κέντρα λήψης κλήσεων έκτακτης ανάγκης. Καλούν επίσης τα κράτη μέλη να συνεργαστούν με την Επιτροπή για τον καθορισμό κοινών απαιτήσεων διαλειτουργικότητας για τις εφαρμογές επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης. Οι προτεινόμενοι κανόνες διαβιβάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για ελάχιστη περίοδο ελέγχου δύο μηνών, μετά την οποία θα τεθούν σε ισχύ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
10 Φεβρουαρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα