Στο πλαίσιο της επιδείνωσης της επισιτιστικής και διατροφικής ασφάλειας λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει σήμερα την πολιτική και οικονομική της δέσμευση έναντι των χωρών εταίρων της Αφρικής. Συνολικά 554 εκατ. ευρώ το 2022 θα διατεθούν για τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας στο Σαχέλ και τη λίμνη Τσαντ, όπου εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση η οποία ενδέχεται να επιδεινωθεί.
Η στήριξη της ΕΕ, που ανακοινώθηκε κατά την εκδήλωση υψηλού επιπέδου για την επισιτιστική ασφάλεια στις περιοχές του Σαχέλ και της λίμνης Τσαντ, η οποία συνδιοργανώθηκε από την ΕΕ, τη Λέσχη για το Σαχέλ και τη Δυτική Αφρική και το Παγκόσμιο Δίκτυο κατά των Επισιτιστικών Κρίσεων, περιλαμβάνει τόσο ανθρωπιστική δράση όσο και στήριξη των εργασιών για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της επισιτιστικής ανασφάλειας στη Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, το Τσαντ, το Μάλι, τη Μαυριτανία, τον Νίγηρα και τη Νιγηρία.
Σημαντικός εταίρος της περιοχής όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια
Η ΕΕ, ως σημαντικός παράγοντας ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας στον τομέα της επισιτιστικής και διατροφικής ασφάλειας, παρέχει σημαντική οικονομική στήριξη σε χώρες εταίρους.
- Για να ανταποκριθεί στις τεράστιες και επείγουσες ανάγκες στις περιοχές του Σαχέλ και της λίμνης Τσαντ, και ιδίως στην επικείμενη επισιτιστική και διατροφική κρίση, η ΕΕ έχει ήδη διαθέσει 173 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια. Η ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα επιπλέον ποσό 67 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας μέχρι στιγμής τη συνολική συνεισφορά για τις πληγείσες χώρες στις περιοχές του Σαχέλ και της λίμνης Τσαντ σε 240 εκατ. ευρώ το 2022.
- Για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των συστημάτων τροφίμων και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της επισιτιστικής και διατροφικής ανασφάλειας στο πλαίσιο μιας προσέγγισης που βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ανθρωπιστική βοήθεια, την ανάπτυξη και την ειρήνη, η ΕΕ έχει δεσμεύσει 654 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2024 στις επτά χώρες. Τα κονδύλια αυτά αποσκοπούν στην παροχή αναπτυξιακής βοήθειας για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της διαρθρωτικής επισιτιστικής κρίσης.
Από αυτά, η ΕΕ θα διαθέσει συνολικό ποσό 314 εκατ. ευρώ πριν από το τέλος του 2022 για τις επτά αυτές χώρες. Η ΕΕ θα στηρίξει επίσης το σύνολο της αλληλεξαρτώμενης περιοχής του Σαχέλ και της Δυτικής Αφρικής με περιφερειακά προγράμματα.
Αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων για μια μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα: ανανέωση της πολιτικής δέσμευσης.
Η ΕΕ ανανεώνει την ισχυρή πολιτική της δέσμευση υπέρ διαρθρωτικών πολιτικών και επενδύσεων για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων των επισιτιστικών και διατροφικών κρίσεων, λαμβάνοντας υπόψη την ανθρωπιστική, αναπτυξιακή και ειρηνευτική διάσταση.
Στόχος είναι να διασφαλιστεί η προσαρμογή των υφιστάμενων μηχανισμών στην εξελισσόμενη ανασφάλεια και αστάθεια της περιοχής, καθώς και στην περίπλοκη διεθνή πραγματικότητα. Για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών θα απαιτηθούν παρεμβάσεις στην κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική διάσταση: προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και μετριασμός της, βιώσιμη γεωργία με στήριξη αγροοικολογικών πρακτικών, χειραφέτηση των γυναικών και των νέων, εκπαίδευση, κοινωνική ένταξη, κατανομή της προστιθέμενης αξίας. Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πληττόμενων πληθυσμών στο Σαχέλ και τη Δυτική Αφρική είναι κρίσιμης σημασίας από μια μακροπρόθεσμη κοινωνικοοικονομική προοπτική της περιοχής.
Μέλη της Επιτροπής προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος, κ. Τζουζέπ Μπορέλ, δήλωσε τα εξής: «Η βάρβαρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μαζική αύξηση των τιμών των τροφίμων και έχει επιδεινώσει τον κίνδυνο έλλειψης τροφίμων. Η επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνει αναπόφευκτα την αστάθεια και τις ανισότητες. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να βοηθήσουμε τους εταίρους μας να γίνουν πιο αυτάρκεις και να συνεργαστούν για την ενίσχυση του πολυμερούς συστήματος τροφίμων. Σήμερα, ενισχύουμε την πολιτική και οικονομική μας δέσμευση έναντι των χωρών στην περιοχή του Σαχέλ και της λίμνης Τσαντ, όπου εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ήδη οξύ πρόβλημα και θα μπορούσαν να αποτελέσουν και αυτοί θύματα του πολέμου στην Ουκρανία εάν δεν ενεργήσουμε γρήγορα.»
Ο αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων Επίτροπος, κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, πρόσθεσε: «Διαπιστώνουμε μια άνευ προηγουμένου αύξηση των αναγκών επισιτιστικής βοήθειας στις περιοχές του Σαχέλ και της λίμνης Τσαντ. Πάνω από 31 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν φέτος επείγουσα επισιτιστική βοήθεια. Οι επιπτώσεις των τραγικών γεγονότων στην Ουκρανία θα επιδεινώσουν περαιτέρω μια ήδη καταστροφική επισιτιστική κρίση, ωθώντας τους ανθρώπους στα όρια της επιβίωσης. Η ΕΕ δεν θα παραμελήσει τις άλλες ανθρωπιστικές κρίσεις στον υπόλοιπο κόσμο και θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και σε αυτές τις αφρικανικές περιοχές. Ωστόσο, η ανθρωπιστική βοήθεια δεν επαρκεί. Η ανανέωση της διεθνούς πολιτικής δέσμευσης αποτελεί ένα από τα εξαιρετικής σημασίας βήματα για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της κρίσης, ώστε να διασφαλιστεί η απαραίτητη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα των πλέον ευάλωτων κοινοτήτων.»
Η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν, δήλωσε: «Η επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης σήμερα αποτελεί τεράστια απειλή για τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή και καλούμαστε όλοι να κάνουμε κάτι γι' αυτό. Όπως είδαμε πρόσφατα με την εκδήλωση μεγάλης αλληλεγγύης σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ανανέωση της πολιτικής και οικονομικής στήριξης της ΕΕ προς τους εταίρους μας στις περιοχές του Σαχέλ και της λίμνης Τσαντ αποδεικνύει ότι εξακολουθούμε να είμαστε αλληλέγγυοι προς όλους τους πληθυσμούς που πλήττονται από την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Βρισκόμαστε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, όπως διαπίστωσα κατά την επίσκεψή μου στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα. Σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, στο πλαίσιο πολυμερούς προσέγγισης, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα αίτια των επισιτιστικών και διατροφικών κρίσεων και να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πληττόμενων πληθυσμών.»
Ιστορικό
Το Σαχέλ και η Δυτική Αφρική αντιμετωπίζουν σήμερα μια άνευ προηγουμένου επισιτιστική και διατροφική κρίση. Εάν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα, η πείνα και ο υποσιτισμός θα μπορούσαν να πλήξουν πάνω από 38 εκατομμύρια ανθρώπους μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 2022. Οι παραμεθόριες περιοχές του κεντρικού Σαχέλ και της λίμνης Τσαντ πλήττονται περισσότερο. Οι διεθνείς και τοπικοί φορείς που στηρίζουν την επισιτιστική ασφάλεια στην περιοχή βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με μια σοβαρή επιδείνωση του οικονομικού και πολιτικού πλαισίου και του πλαισίου ασφάλειας, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και λόγω των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Οι συγκρούσεις, οι οικονομικοί κλυδωνισμοί (συμπεριλαμβανομένων της νόσου COVID-19 και των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας) και τα ακραία καιρικά φαινόμενα τροφοδοτούν καταστάσεις παρατεταμένων επισιτιστικών κρίσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου τουλάχιστον 195 εκατομμύρια άνθρωποι βίωσαν συνθήκες επισιτιστικής κρίσης ή χειρότερες το 2021. Πρόκειται για αύξηση άνω του 25 % σε σχέση με το 2020 και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί.
Η νέα αυτή στήριξη της ΕΕ για την επισιτιστική ασφάλεια στην Αφρική συνάδει με την τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή στις 23 Μαρτίου 2022 με τίτλο «Διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων», η οποία καλούσε για την ανάληψη παγκόσμιας δράσης.
Για περισσότερες πληροφορίες
Λεπτομέρειες
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- 6 Απριλίου 2022
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα