Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο29 Απριλίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Διεθνής Ημέρα των Εργαζομένων: για μια Ευρώπη που προασπίζεται ισχυρά εργασιακά δικαιώματα και δίκαιες συνθήκες εργασίας

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την Κυριακή 1η Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα των Εργαζομένων. Η Επιτροπή είναι προσηλωμένη στην προώθηση των εργασιακών δικαιωμάτων και των καλύτερων δυνατών συνθηκών εργασίας, εντός και εκτός ΕΕ, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων κ. Νικολά Σμιτ δήλωσε σχετικά: «Η Ημέρα των Εργαζομένων είναι μια ευκαιρία να στοχαστούμε τις πολιτικές που εφαρμόζει η ΕΕ για να βελτιώσει τις προοπτικές και τις συνθήκες εργασίας για όλους: από τη διασφάλιση επαρκών κατώτατων μισθών και την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών συμβάσεων ως την προστασία όσων εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών και την εξίσωση των απολαβών ανδρών και γυναικών. Η πανδημία επιτάχυνε πολλές αλλαγές στην αγορά εργασίας. Στην προσπάθειά μας να προσαρμόσουμε τις δεξιότητές μας και να ανταποκριθούμε σε αυτές τις νέες απαιτήσεις, δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Δυστυχώς, η φετινή Ημέρα Εργαζομένων θα γιορταστεί εν μέσω πολέμου. Εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στην ένταξη στην αγορά εργασίας της ΕΕ όσων εγκαταλείπουν την Ουκρανία, μέσω της καταγραφής των δεξιοτήτων τους, της μετάφρασης των επαγγελματικών τους τίτλων και της παροχής βοήθειας για εύρεση κατάλληλων θέσεων εργασίας. Όπως πάντα, η ΕΕ είναι ενωμένη και αλληλέγγυα».

Η ΕΕ έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε πολλά μέτωπα.Η πρόταση της Επιτροπής για επαρκείς κατώτατους μισθούς βρίσκεται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη. Η ΕΕ στηρίζει επίσης τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας μέσω κανόνων μισθολογικής διαφάνειας που μπορούν να μειώσουν το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων. Έχει επίσης σημειωθεί μια σημαντική επιτυχία στην προσπάθεια να σπάσουμε τη «γυάλινη οροφή»: δέκα χρόνια μετά την πρόταση της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο διαπραγματεύονται τώρα την πρόταση για κανόνες της ΕΕ που θα απαιτούν οι γυναίκες να καταλαμβάνουν τουλάχιστον το 40 % των θέσεων μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών σε μια εταιρεία.

Στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, η Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις νέες γενιές και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, για παράδειγμα μέσω των Εγγυήσεων για τη Νεολαία και της νέας πρωτοβουλίας ALMA που θα βοηθήσει τους νέους και τις νέες που δεν βρίσκονται σε κανενός είδους απασχόληση, εκπαίδευση ή κατάρτιση, να βρουν τον δρόμο τους στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, η Επιτροπή πρόσφατα πρότεινε νομοθεσία για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των πολλών νέων που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών.

Η Επιτροπή πρόσφατα εξέδωσε ανακοίνωση για την αξιοπρεπή εργασία παγκοσμίως, στην οποία επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΕ να πρωτοστατήσει στην προώθηση αξιοπρεπούς εργασίας που θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο, διασφαλίζοντας τον σεβασμό των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς του. Όλα τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής και τα οποία βρίσκονται σε φάση υλοποίησης συμβάλλουν στην επίτευξη κοινωνικών στόχων, π.χ. το 20,4 % των κοινωνικών δαπανών στηρίζει την απασχόληση και τις δεξιότητες. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+) θα διαθέσει σχεδόν 99,3 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2021-2027 για επενδύσεις σε ανθρώπους, θέσεις εργασίας και δεξιότητες. Μετά την ενεργοποίηση της οδηγίας για την προσωρινή προστασία, η Επιτροπή βοήθησε τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι όσοι προσπαθούν να ξεφύγουν από την αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα έχουν αποτελεσματική πρόσβαση σε εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, στέγαση και απασχόληση. Για τη στήριξη των σχετικών προσπαθειών των κρατών μελών, η Επιτροπή έχει προκαταβάλει πάνω από 3,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα REACT-EU. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της Επιτροπής για μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη είναι διαθέσιμες εδώ.

 

Press Release in English

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
29 Απριλίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα