Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο26 Ιουλίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Δασικές πυρκαγιές: Η ΕΕ κινητοποιεί περισσότερη εναέρια και επίγεια πυροσβεστική βοήθεια στην Ελλάδα

Αττική Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ

[Τελευταία ενημέρωση: 27 Ιουλίου 2023]

Καθώς διάφορες χώρες είναι αντιμέτωπες με ταχέως εξαπλούμενες πυρκαγιές, η ΕΕ ενισχύει τις προσπάθειες πυρόσβεσης και παρέχει πολύτιμη στήριξη στις πληγείσες κοινότητες. Από τις 18 Ιουλίου ως σήμερα, 9 πυροσβεστικά αεροσκάφη και πάνω από 490 πυροσβέστες έχουν σταλεί στην Ελλάδα και την Τυνησία.

Οι δύο μεσογειακές χώρες ενεργοποίησαν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ του σχεδίου ετοιμότητας για την περίοδο των πυρκαγιών, συνολικά 10 ευρωπαϊκές χώρες - 9 κράτη μέλη  (Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Σλοβακία, Κύπρος, Μάλτα) και η Σερβία που συμμετέχει στον μηχανισμό- συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα, έχοντας αποστείλει:

  • 9 Canadair
  • 118 πυροσβεστικά οχήματα
  • 490 πυροσβέστες.

Επίσης, ένας αξιωματικός - σύνδεσμος της ΕΕ στηρίζει τον συντονισμό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ το σύστημα δορυφορικής χαρτογράφησης Copernicus εκτιμά τις ζημιές σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Ρόδου.

Επιπλέον, δύο αεροσκάφη Καναντέρ από το απόθεμα rescEU που φιλοξενείται στην Ισπανία αποστέλλονται στη βορειοδυτική Τυνησία.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Οι πυρκαγιές που πλήττουν την περιοχή της Μεσογείου απαιτούν άμεση και ενιαία αντίδραση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της, είναι πλήρως αλληλέγγυα και έτοιμη να στηρίξει τις πληγείσες χώρες. Μαζί, αποστέλλουμε τους διαθέσιμους πόρους για την κατάσβεση των πυρκαγιών και την προστασία των πολιτών και των τοπίων μας. Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες και τους συναδέλφους των δύο Ελλήνων πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους χθες στην Εύβοια, όταν έπεσε το πυροσβεστικό αεροσκάφος τους. Το δυστύχημα αυτό μας θυμίζει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι οι πρώτοι παρεμβαίνοντες διακινδυνεύουν τις ζωές τους για να σώσουν τους συνανθρώπους τους και το περιβάλλον.»

Οι πυρκαγιές, τις οποίες ευνοούν οι ξηρές καιρικές συνθήκες και οι υψηλές θερμοκρασίες, συνιστούν σοβαρή απειλή για τη ζωή, τα μέσα διαβίωσης και τα οικοσυστήματα ολόκληρης της Μεσογείου. Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι αποτελεί ένα καίριο μέσο αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στις 18 Ιουλίου 2023.  Επιπλέον, η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της ΕΕ παρέχει εκτίμηση ζημιών σε διάφορες περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές μέσω του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και είναι έτοιμη να κινητοποιήσει πρόσθετη βοήθεια, εάν χρειαστεί.

Περισσότερα:

Πυρκαγιές: Η ΕΕ κινητοποιεί αεροπορική και επίγεια βοήθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ελλάδα

Πυρκαγιές: Η ΕΕ διπλασιάζει τον πυροσβεστικό στόλο rescEU για το καλοκαίρι του 2023

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο δελτίο Τύπου (26 Ιουλίου 2023).

 

 

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
26 Ιουλίου 2023 (Τελευταία επικαιροποίηση την/στις: 26 Ιουλίου 2023)
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα