Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Σεπτεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Αλληλεγγύη προς την Ουκρανία: Σύνοδος του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας με νέες συμφωνίες που ενισχύουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας

The European and Ukrainian flags

Σήμερα, πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το 8ο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας στο οποίο θα συζητηθεί το διμερές θεματολόγιο ΕΕ-Ουκρανίας και ιδίως η εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης και η πορεία της συνεργασίας ΕΕ-Ουκρανίας. Η ΕΕ έχει υποστηρίξει την Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής επίθεσης και το διμερές μας θεματολόγιο προχωρά ταχύτερα από ποτέ. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης στην οποία η Ουκρανία συμμετέχει ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα.

Στο Συμβούλιο θα συμπροεδρεύσουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Τζουζέπ Μπορέλ και ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας κ. Ντένις Σμίχαλ. Στις εργασίες του Συμβουλίου θα συμμετάσχει επίσης ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Όλιβερ Βάρχεϊ. Στο περιθώριο του Συμβουλίου Σύνδεσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράφει τέσσερις τομεακές συμφωνίες για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Ουκρανίας. Πρώτον, η Επιτροπή και η Ουκρανία υπέγραψαν σήμερα ένα νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης ύψους 500 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που ανακοίνωσε η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν στην εκστρατεία «Stand up for Ukraine» (Υποστηρίζουμε την Ουκρανία) τον Απρίλιο και στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών Υψηλού Επιπέδου τον Μάιο στη Βαρσοβία. Η εν λόγω χρηματοδότηση της ΕΕ θα συμβάλει στην εξασφάλιση στέγασης και εκπαίδευσης για τους εσωτερικά εκτοπισθέντες και τους επαναπατριζόμενους και θα στηρίξει τον γεωργικό τομέα της Ουκρανίας. 

Επιπλέον, η Επιτροπή συνήψε συμφωνία για τη σύνδεση της Ουκρανίας με το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη». Στο εξής, οι ουκρανικές επιχειρήσεις, οργανισμοί και δημόσιες αρχές θα έχουν πρόσβαση στις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη», το οποίο διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 7,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027.

Ειδικότερα, η Ουκρανία θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση και στήριξη έργων σε βασικούς τομείς ικανοτήτων: υπερυπολογιστική, τεχνητή νοημοσύνη, προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες και διασφάλιση της ευρείας χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών σ’ ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία, μεταξύ άλλων μέσω κόμβων ψηφιακής καινοτομίας. Επιπλέον, για περαιτέρω βοήθεια, η Ουκρανία απαλλάσσεται από την υποχρέωση συνεισφοράς στο πρόγραμμα για το τρέχον έτος. Τέλος, η Επιτροπή υπέγραψε σήμερα δύο συμφωνίες που προετοιμάζουν το έδαφος για τη συμμετοχή της Ουκρανίας στα προγράμματα «Τελωνεία» και «Fiscalis» της ΕΕ. Πρόκειται για μια σημαντική ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας σε τελωνειακά και φορολογικά θέματα. Η συμμετοχή της Ουκρανίας στο πρόγραμμα «Τελωνεία» θα περιλαμβάνει επίσης σύνδεση με το κοινό ασφαλές τελωνειακό δίκτυο (CCN/CSI), το οποίο είναι απαραίτητο για την εφαρμογή από την Ουκρανία του νέου μηχανογραφημένου συστήματος διαμετακόμισης (NCTS). Η σύνδεση αυτή είναι απαραίτητη για την Ουκρανία μόλις προσχωρήσει σε δύο συμβάσεις διαμετακόμισης (τη σύμβαση ΕΕ-χωρών κοινής διαμετακόμισης σχετικά με ένα κοινό καθεστώς διαμετακόμισης και τη σύμβαση για την απλούστευση των διατυπώσεων κατά τις εμπορευματικές συναλλαγές) την 1η Οκτωβρίου. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου στην προενταξιακή στρατηγική της Ουκρανίας και θα στηρίξει σε μεγάλο βαθμό τις εργασίες για τις λωρίδες αλληλεγγύης από και προς την Ουκρανία. Κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ύπατο Εκπρόσωπο κ. Μπορέλ, τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας κ. Ντένις Σμίχαλ και τον Επίτροπο κ. Βάρχεϊ θα μεταδοθεί ζωντανά στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) στο EbS

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
5 Σεπτεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα