Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο18 Νοεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Πολιτική συνοχής της ΕΕ: H Επιτροπή ανακοινώνει τους νικητές των βραβείων REGIOSTARS για το 2022

ragiostar

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους νικητές των βραβείων REGIOSTARS για το 2022, τα οποία επιβραβεύουν τα καλύτερα έργα στον τομέα της πολιτικής συνοχής στην ΕΕ. Για τον εορτασμό της 15ής επετείου των βραβείων, προτάθηκαν 15 έργα μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων και των νικητών των προηγούμενων διαγωνισμών. Μια ομάδα νέων δημοσιογράφων εκπόνησε σύντομα ντοκιμαντέρ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν τα έργα μετά τη διάκρισή τους στο πλαίσιο των βραβείων REGIOSTARS.

Έπειτα από δημόσια ψηφοφορία, η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Elisa Ferreira παρουσίασε τα βραβεία στους νικητές σε τελετή στην Evora της Πορτογαλίας:

  • Την πρώτη θέση κέρδισε το έργο «αποκατάσταση και αναπαλαίωση» της Cittadella Gozo στη Μάλτα. Το έργο αποκατέστησε τις εσωτερικές δομές στους τοίχους της αρχαίας και οχυρωμένης πόλης. Σήμερα, χάρη στο νέο κέντρο επισκεπτών και την καλύτερη προσβασιμότητα, αυτό το εντυπωσιακό ορόσημο θα προσελκύει περισσότερους τουρίστες από ποτέ, αξιοποιώντας στο έπακρο το δυναμικό του.  
  • Τη δεύτερη θέση κέρδισε ένα πιλοτικό έργο για τα ηλεκτρονικά σχολεία. Το έργο αυτό χορήγησε εξοπλισμό ΤΠΕ και εργαλεία ψηφιακής εκπαίδευσης σε 151 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κροατία. Το έργο βοήθησε το 10 % των σχολείων της χώρας να αυξήσουν τις ικανότητές τους στους τομείς των ΤΠΕ για τη διδασκαλία και τη μάθηση. Με τη συνεχή στήριξη και κατάρτιση των εκπαιδευτικών και των διευθυντών, η ολοκληρωμένη προσέγγιση διασφάλισε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.           
  • Η τρίτη θέση κέρδισε το «βιώσιμο κατασκευαστικό πρόγραμμα PICSA στην Ανδαλουσία». Το έργο αυτό συνέβαλε στην αναζωογόνηση του κτιριακού τομέα στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, εισάγοντας εξοικονόμηση ενέργειας και περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα υφιστάμενα κτίρια. Το έργο βελτίωσε επίσης την ανταγωνιστικότητα των τοπικών κατασκευαστικών εταιρειών και μείωσε την ενεργειακή φτώχεια των οικογενειών χαμηλού εισοδήματος.     


Ιστορικό

Τα βραβεία REGIOSTARS διοργανώνονται χρόνο από την Επιτροπή από το 2008. Αποτελούν το ευρωπαϊκό σήμα αριστείας για έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, τα οποία αναδεικνύουν καινοτόμες και χωρίς αποκλεισμούς προσεγγίσεις στην περιφερειακή ανάπτυξη. Έχουν εμπνεύσει τις περιφέρειες να υλοποιήσουν μια ολοένα και πιο αποτελεσματική πολιτική συνοχής της ΕΕ.

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες έργα διαγωνίζονται σε πέντε κατηγορίες και ένα συγκεκριμένο θέμα που καθορίζεται για κάθε διαγωνισμό. Για το βραβείο του κοινού, οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν για το αγαπημένο τους έργο μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων.

Από το 2023 και μετά, οι κατηγορίες θα συνδέονται με τους στόχους πολιτικής της περιόδου προγραμματισμού 2021-2027. Επιπλέον, η διαδικασία επιλογής θα διενεργείται σε δύο στάδια, με όλους τους επικρατέστερους υποψηφίους να κάνουν την τελική τους παρουσίαση ενώπιον κριτικής επιτροπής κατά τη διάρκεια της ετήσιας Εβδομάδας των Περιφερειών της ΕΕ. Οι τελετές απονομής διοργανώνονται στα κράτη μέλη σύμφωνα με ένα σύστημα εκ περιτροπής. Η πόλη υποδοχής για το 2023 θα είναι η Ostrava στην Τσεχία.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Βραβεία REGIOSTARS

Βίντεο του έργου Regiostars 2022

Τα θερμά μου συγχαρητήρια στους νικητές των φετινών βραβείων REGIOSTARS. Το 2022 σηματοδοτεί την 15ή επέτειο αυτού του σημαντικού διαγωνισμού. Οι νικητές παρείχαν εμπνευσμένες βέλτιστες πρακτικές τα τελευταία 15 χρόνια και κατέδειξαν το εύρος, το πεδίο εφαρμογής και την ικανότητα καινοτομίας των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Πρόκειται για βέλτιστες πρακτικές που θα συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε και να υποστηρίζουμε.

κ. Ελίζα Φερέιρα, επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων - 17/11/2022

 

Press Release in English


 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
18 Νοεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα