Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Μαΐου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επίτροπος Σίμσον εγκαινιάζει τη διασύνδεση φυσικού αερίου Πολωνίας-Λιθουανίας

Visit of Kadri Simson, European Commissioner, to Sweden

Σήμερα, η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον βρίσκεται στη Λιθουανία, όπου συμμετέχει στην τελετή εγκαινίων για την ανάθεση της διασύνδεσης φυσικού αερίου Πολωνίας-Λιθουανίας. Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ της περιοχής της ανατολικής Βαλτικής και της ηπειρωτικής Ευρώπης. Ο αγωγός, ο οποίος χρηματοδοτείται με πάνω από 266 εκατ. ευρώ μέσω του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» - Ενέργεια, θα ενοποιήσει τα συστήματα φυσικού αερίου της περιοχής της Βαλτικής με την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ. Θα ενισχύσει επίσης την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, καθώς η Ρωσία χειραγωγεί τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο ενώ συνεχίζει την παράνομη επίθεσή της κατά της Ουκρανίας.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν και οι Πρόεδροι της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Λετονίας, Gitanas Nausėda, Andrzej Duda και Egils Levits, μαζί με υπουργούς και διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου της περιοχής.

Η Επίτροπος Σίμσον θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μαζί με τους τρεις Προέδρους, η οποία θα μεταδοθεί στην πλατφόρμα Ebs, ενώ η ομιλία της θα δημοσιευτεί εδώ. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στοιχεία για το έργο εδώ.

Με τα εγκαίνια αυτά, την ίδια εβδομάδα που ξεκίνησαν οι εργασίες για τον νέο πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Αλεξανδρούπολη, η ΕΕ κάνει άλλο ένα βήμα στην προσπάθειά της να διαφοροποιήσει την ενεργειακή της ασφάλεια και να απεξαρτηθεί από τα αναξιόπιστα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Μέσα στον Μάιο, η Επιτροπή θα εγκρίνει το σχέδιο REPowerEU, το οποίο θα παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ κατά τα επόμενα έτη.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
5 Μαΐου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα