Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο7 Δεκεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή θα διαθέσει 25 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των δημοκρατικών προσδοκιών στη Λευκορωσία

The Berlaymont Building and European Flags

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε νέο πρόγραμμα βοήθειας ύψους 25 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω στήριξη του λαού της Λευκορωσίας, μετά τη βάναυση αντίδραση του καθεστώτος στις διαμαρτυρίες κατά των νοθευμένων εκλογών του Αυγούστου του 2020.
 

Το πρόσφατα εγκριθέν πρόγραμμα βοήθειας «EU4Belarus: Στήριξη της κοινωνικής ανθεκτικότητας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου κεφαλαίου» αποσκοπεί στη στήριξη των δημοκρατικών προσδοκιών στη Λευκορωσία. Θα στηρίξει πρωτίστως: 1) ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται για την προώθηση των δημοκρατικών αλλαγών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία και οι οποίοι, χάρη στη βοήθεια της ΕΕ, μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, δεδομένων των συνεχιζόμενων μέτρων καταστολής και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα· και 2) σπουδαστές και επαγγελματίες ώστε να έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες σύγχρονης ποιοτικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και μάθησης, μεταξύ άλλων μέσω ενός προγράμματος υποτροφιών αλλά και μέσω της διευκόλυνσης των επαφών μεταξύ επαγγελματιών και οργανισμών από τη Λευκορωσία και την ΕΕ.
 

Η νέα αυτή βοήθεια βασίζεται στη στήριξη της ΕΕ που έχει ήδη κινητοποιηθεί για την κοινωνία των πολιτών, τους νέους, τους φοιτητές, το ακαδημαϊκό προσωπικό και τους επαγγελματίες της Λευκορωσίας.
 

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Όλιβερ Βάρχεϊ δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή νέα δέσμη μέτρων βοήθειας αποτελεί άλλη μια ένδειξη της συνεχιζόμενης αλληλεγγύης της ΕΕ και της σταθερής δέσμευσής της έναντι του λαού της Λευκορωσίας που είναι αντιμέτωπος με την καταπίεση. Ο λαός της Λευκορωσίας μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην αταλάντευτη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του αγώνα που δίνει για την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού μέλλοντος.» 
 

Σχετικό δελτίο Τύπου με περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμο εδώ.  
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Ana Pisonero — Τηλ.: + 32 2 295 43 20· Zoi Muletier — Τηλ.: + 32 2 299 43 06) 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
7 Δεκεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα