Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο28 Φεβρουαρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή προκηρύσσει προσκλήσεις υποβολής προτάσεων ύψους 7,5 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την ενσωμάτωση των ουκρανικών ΜΜΕ στην ενιαία αγορά

ukraine flag

Η Επιτροπή προκηρύσσει σήμερα δύο προσκλήσεις υποβολής προτάσεων με κοινό τίτλο «ReadyForEU» (Έτοιμοι για την ΕΕ), οι οποίες διαθέτουν συνολικό προϋπολογισμό 7,5 εκατ. ευρώ. Οι δύο αυτές προσκλήσεις έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους Ουκρανούς επιχειρηματίες και τις ουκρανικές επιχειρήσεις να επωφεληθούν από την ενιαία αγορά. Οι προσκλήσεις χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενιαία αγορά και ακολουθούν την πρόσφατη συμφωνία προσχώρησης της Ουκρανίας στο πρόγραμμα αυτό, την οποία υπέγραψαν η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, κ. Ντένις Σμίχαλ, στις 2 Φεβρουαρίου 2023.
 

Η πρώτη πρόσκληση, με τίτλο «Business Bridge» (Επιχειρηματική γέφυρα) και προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ, θα στηρίξει οικονομικά τις ουκρανικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που έχουν πληγεί από τον πόλεμο, με τη μορφή κουπονιών για την πρόσβαση σε υπηρεσίες και τη συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις στην ΕΕ. Τη διαχείριση του έργου θα αναλάβουν οργανισμοί υποστήριξης επιχειρήσεων, όπως το Enterprise Europe Network (EEN), το ευρωπαϊκό δίκτυο συνεργατικών σχηματισμών και άλλοι οργανισμοί.
 

Σκοπός της πρόσκλησης είναι να συσταθεί κοινοπραξία επιχειρηματικών οργανώσεων που θα επιλέξει έως και 1 500 ουκρανικές ΜΜΕ προσανατολισμένες στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα, οι οποίες θα λάβουν άμεση στήριξη ύψους έως και 2 500 ευρώ. Αυτή η άμεση στήριξη θα καλύψει το κόστος που θα βάρυνε τις ουκρανικές ΜΜΕ για υπηρεσίες στήριξης επιχειρήσεων όπως οι εξής: έρευνα αγοράς για τον εντοπισμό ευρωπαίων εταίρων· παροχή νομικών, οργανωτικών ή οικονομικών συμβουλών για τη σύσταση νέας εταιρείας ή την προσαρμογή ήδη υπάρχουσας· συνδρομή για τη μετάβαση και τη συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις στην ΕΕ· και παροχή νομικών συμβουλών σχετικά με τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.
 

Τελικά, το έργο «Business Bridge» δεν θα ωφελήσει μόνο τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, αλλά μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές αγορές σε εταιρείες της ΕΕ που πλήττονται από την απώλεια των ρωσικών και λευκορωσικών αγορών, και να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της Ουκρανίας.
 

Η δεύτερη πρόσκληση με θέμα «Erasmus για νέους επιχειρηματίες – Ουκρανία» διαθέτει προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ και θα δώσει τη δυνατότητα σε νέους Ουκρανούς επιχειρηματίες να αποκτήσουν επιχειρηματική εμπειρία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η διαχείριση του έργου αυτού θα ενταχθεί στο πλαίσιο του ήδη καθιερωμένου προγράμματος Erasmus για νέους επιχειρηματίες (EYE), το οποίο έχει προσφέρει σε περισσότερους από 22 000 επιχειρηματίες από όλη την Ευρώπη την ευκαιρία να μοιραστούν την επιχειρηματική τους τεχνογνωσία. Το καθιερωμένο πρόγραμμα EYE κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό Ουκρανών επιχειρηματιών που υπέβαλαν αίτηση (154) και συμμετείχαν (79) στο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του 2022.
 

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων θα επιλεγούν οργανισμοί στην Ουκρανία και την ΕΕ, οι οποίοι θα προσελκύσουν έως και 430 νέους Ουκρανούς επιχειρηματίες και θα τους αντιστοιχίσουν με επιχειρηματίες υποδοχής στην ΕΕ. Στη συνέχεια, θα δοθεί οικονομική στήριξη στους εν λόγω επιχειρηματίες, ως συνεισφορά στα έξοδα διαβίωσης και ταξιδιού τους.
 

Επόμενα βήματα

Οι προσκλήσεις είναι ανοικτές από τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Οι ουκρανικές επιχειρήσεις και οι Ουκρανοί επιχειρηματίες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση κατά το τελευταίο τρίμηνο αυτού του έτος.
 

Ιστορικό

Το πρόγραμμα για την ενιαία αγορά είναι ένα σύγχρονο, απλό και ευέλικτο πρόγραμμα, το οποίο ενοποιεί σε ένα συνεκτικό πλαίσιο ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων που προηγουμένως χρηματοδοτούνταν χωριστά. Στόχος του είναι να βοηθήσει την ενιαία αγορά να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό της και να διασφαλίσει την ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία COVID-19. Διαθέτοντας προϋπολογισμό 4,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο για τη στήριξη και την ενίσχυση της διακυβέρνησης της ενιαίας αγοράς. Επιπλέον, το πρόγραμμα θα στηρίξει την καλύτερη επιβολή του ενωσιακού δικαίου και θα προωθήσει την ανταγωνιστικότητα των ΜΜΕ, μεταξύ άλλων μέσω του δικτύου Enterprise Europe Network, των συνεργατικών σχηματισμών και του προγράμματος Erasmus για νέους επιχειρηματίες.
 

Από την έναρξή του το 2009, περισσότεροι από 22 000 επιχειρηματίες έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα Erasmus για νέους επιχειρηματίες (EYE). Η Ουκρανία είναι συμμετέχουσα χώρα εδώ και αρκετά χρόνια, και το πρόγραμμα μπόρεσε να συνεχιστεί παρά τον πόλεμο.
 

Περισσότερες πληροφορίες

Πρόγραμμα για την ενιαία αγορά

Enterprise Europe Network – EEN

Συνεργατικοί σχηματισμοί

Πλατφόρμες αντιστοίχισης στηρίζουν την επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας:

Erasmus για νέους επιχειρηματίες

Διαδικτυακή πύλη για τις χρηματοδοτήσεις και τους διαγωνισμούς

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, το οποίο αποστέλλεται δωρεάν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 

Δηλώσεις

Η Ευρώπη έχει δεσμευτεί να στηρίξει την επιτυχή ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ενιαία αγορά. Με τις σημερινές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, προσφέρουμε απτή χρηματοδοτική στήριξη σε μικρές ουκρανικές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες να οικοδομήσουν νέες εταιρικές σχέσεις με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες και να επεκταθούν εντός της ΕΕ.

 

κ. Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς - 28/02/2023

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
28 Φεβρουαρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα