Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο25 Ιανουαρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Διάσκεψη για το Διάστημα: Η καινοτόμος διαστημική επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

Σήμερα και αύριο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ, και ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν συμμετέχουν στη 14η Διάσκεψη για το Διάστημα.

Participation of Josep Borrell Fontelles, Vice-President of the European Commission, and Thierry Breton, European Commissioner, in the 14th European Space conference

Η Διάσκεψη προσφέρει ευκαιρία συζήτησης με βασικούς παράγοντες του ευρωπαϊκού διαστημικού τομέα σχετικά με τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη: ανάκαμψη, ανάπτυξη ασφαλών δημόσιων τηλεπικοινωνιών, προσανατολισμένη στο μέλλον επιχειρηματικότητα, ανθεκτικότητα, ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Ο Επίτροπος κ. Τιερί Μπρετόν εγκαινίασε τη διάσκεψη υψηλού επιπέδου για τον καθορισμό των κύριων προτεραιοτήτων της ΕΕ για το διάστημα το 2022. Η εδραίωση των υφιστάμενων διαστημικών πόρων, η δρομολόγηση νέων πρωτοβουλιών (ασφαλής συνδεσιμότητα και κοινή πρωτοβουλία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο για τη διαχείριση της διαστημικής κυκλοφορίας), η καινοτομία και η αμυντική διάσταση του διαστήματος θα αποτελέσουν τους κύριους μοχλούς για την προώθηση μια ανταγωνιστικότερης ευρωπαϊκής διαστημικής ισχύος.

Μετά την ομιλία του και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας CASSINI, ο Επίτροπος Μπρετόν υπέγραψε κοινή επιστολή, από κοινού με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Κρις Πέτερς και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων κ. Αλέν Γκοντάρ, με την οποία επισημοποιείται ο μηχανισμός χρηματοδότησης εκκίνησης και ανάπτυξης CASSINI. Στόχος του εν λόγω επενδυτικού ταμείου για το διάστημα, ύψους 1 δισ. ευρώ, είναι να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια ώστε να γίνουν ενεργοί επενδυτές σε ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναπτύσσουν διαστημική τεχνολογία και ψηφιακές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν διαστημικά δεδομένα.

Σήμερα το πρωί, ο Επίτροπος Μπρετόν απένειμε επίσης βραβείο ύψους 10 εκατ. ευρώ στην νικήτρια Isar Aerospace Technologies GmbH, για την ανάπτυξη ειδικών υπηρεσιών χαμηλού κόστους για την εκτόξευση ελαφρών δορυφόρων σε χαμηλή γήινη τροχιά.

Το απόγευμα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κ. Ζουζέπ Μπορέλ θα εκφωνήσει κεντρική ομιλία σχετικά με τη σημασία του διαστήματος και της ασφάλειας. Η νέα κοινή προσέγγιση της ΕΕ για τη διαχείριση της διαστημικής κυκλοφορίας θα συμβάλει σημαντικά και στη διασφάλιση της ασφάλειας των διαστημικών υποδομών. Καθώς το διάστημα καθίσταται το νέο σύνορο της γεωπολιτικής, ο κ. Μπορέλ θα αναδείξει επίσης τη στρατηγική σύνδεση μεταξύ των τομέων της διαστημικής ασφάλειας και της άμυνας. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναφερθεί στην πρόταση για την ανάπτυξη μιας νέας διαστημικής στρατηγικής για την ασφάλεια και την άμυνα, όπως προτείνεται στο σχέδιο στρατηγικού προσανατολισμού που συζητείται επί του παρόντος με τα κράτη μέλη. Η εξασφάλιση ασφαλούς και αυτόνομης πρόσβασης στο διάστημα θα συμβάλει στην προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Τέλος, θα τονίσει τον δεσμό μεταξύ διαστήματος και διπλωματίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προώθησης παγκόσμιων κανόνων για το διάστημα, σε πολυμερή φόρουμ, ιδίως στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και με εταίρους.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα εδώ. Όλες οι ομιλίες θα καταστούν διαθέσιμες στο EbS μετά την εκφώνησή τους.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
25 Ιανουαρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα