Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
  • Ειδησεογραφικό άρθρο
  • 4 Φεβρουαρίου 2021
  • Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα
  • 1' χρόνος ανάγνωσης

Το πρόγραμμα Marie Skłodowska-Curie στηρίζει την κατάρτιση περίπου 1 200 ερευνητών με 100 εκατ. ευρώ

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Σήμερα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι δράσεις Marie Skłodowska-Curie θα στηρίξουν —με ποσό έως 100 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας— 19 διδακτορικά και 24 μεταδιδακτορικά προγράμματα κατάρτισης ερευνητών εξαιρετικής ποιότητας από 11 κράτη μέλη της ΕΕ και 3 συνδεδεμένες χώρες.

Οι χώρες με τα περισσότερα επιλεγέντα έργα είναι η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιρλανδία. Με τα προγράμματα αυτά προάγεται η υψηλής ποιότητας κατάρτιση, εποπτεία και εξέλιξη της σταδιοδρομίας περίπου 1 200 άριστων επιστημόνων που διεξάγουν έρευνες σε ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων, από την υγεία και την πληροφορική ως την προηγμένη μεταποίηση, την ενέργεια, την αγροτική ανάπτυξη και την προϊστορία. Θα υποστηριχθούν μέσω της δράσης MSCA-COFUND, η οποία συγχρηματοδοτεί περιφερειακά, εθνικά και διεθνή προγράμματα.

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, σχολίασε σχετικά: «Στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο, οι ερευνητές προωθούν την αριστεία, την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη δεοντολογία. Με στοχευμένη πρόσθετη στήριξη ύψους 100 εκατ. ευρώ, σήμερα παρέχουμε νέες ευκαιρίες για την αντιμετώπιση ορισμένων ζητημάτων που επείγουν για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας. Η Ευρώπη χρειάζεται τα καλύτερα ταλέντα στην έρευνα για να καταπολεμήσει τις πανδημίες, να ενισχύσει την ασφάλειά της και να προωθήσει ένα βιώσιμο τρόπο ζωής, ένα δίκαιο και ασφαλή ψηφιακό χώρο και δημοκρατικές, συνεκτικές κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς».

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε σχετικά: «Θα ήθελα να συγχαρώ τους δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν επιχορήγηση Marie Skłodowska-Curie COFUND κατόπιν μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής διαδικασίας. Κάποια από τα προγράμματά τους θα εστιάσουν σε λύσεις για παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η ανοσολογία, οι υγειονομικές κρίσεις και η αειφορία. Άλλα προγράμματα θα καλύψουν τομείς σχετικούς με μελλοντικές προτεραιότητες, όπως τα τρόφιμα, οι ωκεανοί και οι έξυπνες πόλεις. Χαίρομαι που βλέπω περισσότερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα Erasmus+ να υποβάλλουν αιτήσεις και να επιτυγχάνουν στις προκηρύξεις αυτές. Είμαι επίσης ιδιαίτερα χαρούμενη που όλο και περισσότερες περιφέρειες της Ευρώπης πρωτοστατούν σε έργα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους μέσω της προσέλκυσης ταλαντούχων ερευνητών ή τα υποστηρίζουν».

Πρόκειται για την τελευταία πρόσκληση της δράσης MSCA-COFUND στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων 2020», με τον υψηλότερο μέχρι σήμερα προϋπολογισμό. Οι δράσεις Marie Skłodowska-Curie που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» θα συνεχίσουν να στηρίζουν περιφερειακά, εθνικά και διεθνή προγράμματα μέσω του MSCA-COFUND.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συγχρηματοδότηση περιφερειακών, εθνικών και διεθνών προγραμμάτων είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
4 Φεβρουαρίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα