Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο27 Ιουνίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ουκρανία: Η ΕΕ κινητοποιεί αποθέματα έκτακτης ανάγκης για χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές

The European and Ukrainian flags

Κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της Ουκρανίας για ιατρικό εξοπλισμό, προστατευτικό εξοπλισμό και ειδικό εξοπλισμό για κινδύνους για τη δημόσια υγεία, όπως χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές (ΧΒΡΠ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινητοποίησε τα νέα της αποθέματα έκτακτης ανάγκης rescEU.
 

Ο εξοπλισμός που παρέχει η ΕΕ περιλαμβάνει 300 000 ειδικές προστατευτικές στολές, 5 600 λίτρα απολυμαντικών και 850 τεμάχια εξοπλισμού για εργασίες απολύμανσης. Δεδομένου ότι τα νοσοκομεία στην Ουκρανία χρειάζονται επειγόντως ιατρικό εξοπλισμό, η ΕΕ δωρίζει επίσης οθόνες παρακολούθησης ασθενών, αντλίες έγχυσης και αναπνευστήρες, καθώς και προστατευτικό εξοπλισμό για το ιατρικό προσωπικό, όπως μάσκες και ποδιές.

Η βοήθεια αυτή, συνολική οικονομικής αξίας 11,3 εκατ. ευρώ, θα χορηγηθεί στην Ουκρανία από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης της ΕΕ που φιλοξενούνται στη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και τη Δανία.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας και οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης έχουν ως αποτέλεσμα τα συστήματα υγείας της Ουκρανίας να υφίστανται σοβαρή πίεση. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες εργαζόμαστε σε εικοσιτετράωρη βάση για να εξασφαλίσουμε την ταχεία αντίδραση της ΕΕ στα αιτήματα της Ουκρανίας για ειδικό εξοπλισμό και ανθρωπιστικές προμήθειες. Ήδη 30 χώρες έχουν δωρίσει αγαθά στην Ουκρανία μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, αλλά δεδομένων των τεράστιων ιατρικών αναγκών που προκλήθηκαν από τον συνεχιζόμενο πόλεμο, κινητοποιήσαμε τα στρατηγικά αποθέματα rescEU. Ιατρικός εξοπλισμός και ειδικός εξοπλισμός για χημικές, βιολογικές ή πυρηνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης βρίσκονται καθ' οδόν προς την Ουκρανία. Τα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό στην Ουκρανία εργάζονται σε συνθήκες πολέμου και πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους παράσχουμε τα απαραίτητα εργαλεία για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.»

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ουκρανικές αρχές για την παροχή περαιτέρω βοήθειας με βάση τις ειδικές ανάγκες που αναφέρει η Ουκρανία.
 

Ιστορικό

Σε συνέχεια της ενεργοποίησης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, το rescEU προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας και διασφαλίζει ταχύτερη και πιο ολοκληρωμένη αντίδραση σε περιπτώσεις καταστροφών. Το απόθεμα rescEU χρηματοδοτείται κατά 100 % από την ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί, σε στενή συνεργασία με τη χώρα που φιλοξενεί το απόθεμα, τον έλεγχο της λειτουργίας του. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το απόθεμα rescEU παρέχει βοήθεια σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και στα κράτη που συμμετέχουν στον μηχανισμό, ενώ μπορεί επίσης να αποσταλεί σε γειτονικές χώρες της ΕΕ.   

Για να βελτιωθεί η ετοιμότητα και η ικανότητα αντίδρασης της ΕΕ σε κινδύνους για τη δημόσια υγεία, όπως οι χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές (ΧΒΡΠ) απειλές, η Επιτροπή δημιουργεί στρατηγικά αποθέματα ικανοτήτων αντίδρασης μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Σε αυτά περιλαμβάνονται αποθέματα που περιλαμβάνουν αντίμετρα και εξοπλισμό για ιατρικούς σκοπούς όσο και ιατρικά αντίμετρα και εξοπλισμό για ΧΒΡΠ απειλές.
 

Για περισσότερες πληροφορίες

Πολιτική προστασία και ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία

Πρόγραμμα RescEU

Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΚΣΑΕΑ)

Μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ
 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
27 Ιουνίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα