Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο4 Μαΐου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Νεολαία στις εξόχως απόκεντρες περιοχές: 1 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των νέων στις εξόχως απόκεντρες περιοχές

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σήμερα, η Επιτροπή θέτει σε εφαρμογή την πρώτη συγκεκριμένη δράση της νέας στρατηγικής για τις εξόχως απόκεντρες περιοχές της ΕΕ που εγκρίθηκε χθες, προκηρύσσοντας πρόσκληση υποβολής προτάσεων ύψους 1 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει τους ντόπιους νέους και νέες να καταρτίσουν σχέδια για την ανάπτυξη των περιφερειών τους.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα δήλωσε σχετικά: «Οι νέες και οι νέοι μπορούν να γίνουν παράγοντες αλλαγής, επιχειρηματίες και φορείς καινοτομίας στις τοπικές τους κοινότητες. Χρειαζόμαστε το όραμα, την προσήλωση και τη συμμετοχή των νέων για να διαμορφώσουμε το μέλλον της ΕΕ, χωρίς να αφήσουμε στο περιθώριο κανέναν άνθρωπο και καμία περιφέρεια. Θέλουμε να δώσουμε στη νεολαία των εξόχως απόκεντρων περιοχών την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους μέλλον. Πρόκειται για μια ευκαιρία ανάπτυξης δράσεων που θα προσφέρουν μεγάλα οφέλη σε αυτές τις ιδιαίτερα απομακρυσμένες και ευάλωτες περιοχές».

Η εν λόγω πρόσκληση υποβολής προτάσεων αποτελεί το πρώτο βήμα ενός διετούς σχεδίου το οποίο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022, θα στηρίξει τουλάχιστον 70 δράσεις για νέους και νέες ηλικίας 15-24 ετών. Θα επιλεγεί μία οντότητα εγκατεστημένη σε εξόχως απόκεντρη περιοχή, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση του έργου. Στόχος είναι να βοηθηθούν οι νέοι και οι νέες σε αυτές τις ευάλωτες και απομακρυσμένες περιοχές να αναπτύξουν δράσεις προσαρμοσμένες στις περιφέρειές τους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την πρόοδο και την ανάπτυξη. Οι νέοι θα πρέπει να αναπτύξουν ιδέες και δράσεις που ωφελούν τις κοινότητές τους και σχετίζονται με τις προτεραιότητες της ΕΕ, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, η κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη, η ισότητα και η ένταξη.

Μέσα στο τρέχον έτος θα δημοσιευτεί πρόσκληση σε δράση, ώστε η νεολαία να επωφεληθεί από τις εν λόγω επιχορηγήσεις. Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες εδώ.

Οι εξόχως απόκεντρες περιοχές έχουν ειδικό καθεστώς δυνάμει του άρθρου 349 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο προβλέπει ειδικά μέτρα στήριξής τους, μεταξύ άλλων μέσω της προσαρμογής του δικαίου της ΕΕ και της πρόσβασης στα προγράμματα της ΕΕ. Οι εξόχως απόκεντρες περιοχές της ΕΕ είναι η Γουαδελούπη, η Γαλλική Γουιάνα, η Μαρτινίκα, η Μαγιότ, η Ρεϊνιόν, ο Άγιος Μαρτίνος (Saint-Martin), οι Αζόρες, η Μαδέρα και οι Κανάριες Νήσοι. (Περισσότερες πληροφορίες: Stefan de Keersmaecker — Τηλ.: + 32 229 84680· Veronica Favalli — Τηλ.: + 32 229 87269)

 

Press Release in English

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
4 Μαΐου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα