Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο31 Οκτωβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Μέσα στην τελευταία εξαετία σημειώθηκαν οι τρεις χειρότερες περίοδοι δασικών πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ

έκθεση

Σήμερα, το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Επιτροπής δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική το 2021.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η περσινή περίοδος πυρκαγιών ήταν η δεύτερη χειρότερη στο έδαφος της ΕΕ όσον αφορά την έκταση των καμένων περιοχών (από τότε που άρχισαν να καταγράφονται σχετικά στοιχεία το 2006), μετά το 2017, όταν είχαν καεί πάνω από 10.000 km². Πάνω από 5.500 km² εδαφών κάηκαν το 2021 —μια έκταση υπερδιπλάσια του Λουξεμβούργου— ενώ πάνω από 1.000 km² κάηκαν σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, οι οποίες αποτελούν τη δεξαμενή βιοποικιλότητας της ΕΕ. Η έκθεση δεν καλύπτει τις φετινές πυρκαγιές, οι οποίες ήταν ακόμη πιο καταστροφικές από τις πυρκαγιές του 2021. Χάρη στις ετήσιες εκθέσεις, οι προηγούμενες περίοδοι πυρκαγιών χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς για την ανάλυση των προκαταρκτικών δεδομένων σχετικά με τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών του εκάστοτε υπό εξέταση έτους. Υπό αυτό το πρίσμα, το 2022 φαίνεται πως θα είναι ακόμα χειρότερο, επιβεβαιώνοντας την ανησυχητική καταστροφική τάση των τελευταίων ετών.

Στην πραγματικότητα, φέτος έχει ήδη καεί έκταση 8.600 km². Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εκτάσεις που έχουν καταστραφεί ως τα τέλη Οκτωβρίου από δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, σημειώνοντας νέα ρεκόρ καμένων εκτάσεων σε εννέα χώρες της ΕΕ. Συνολικά, από το 2017 που καταγράφηκε η χειρότερη περίοδος πυρκαγιών στα χρονικά, έχουν καεί 35.340 km² από δασικές πυρκαγιές —έκταση μεγαλύτερη από εκείνη του Βελγίου. Περίπου το 35% της συνολικής καμένης έκτασης, πάνω από 11.600 km², βρισκόταν σε περιοχές του δικτύου Natura 2000. Παρά το γεγονός ότι οι εκτάσεις που κάηκαν από δασικές πυρκαγιές ήταν εξαιρετικά εκτεταμένες το 2022, ο αριθμός των ανθρώπινων απωλειών περιορίστηκε χάρη στα μέτρα πρόληψης που εφαρμόστηκαν από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Το 2021, η ΕΕ ενίσχυσε περαιτέρω την ικανότητα αυτού του μηχανισμού αυξάνοντας τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, για να βοηθήσει τις χώρες κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου πυρκαγιών. Η στήριξη αυτή χρησιμοποιήθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών που έπληξαν την περιοχή της Μεσογείου το 2021 και το 2022. Η ισχυρότερη αυτή ικανότητα συντονίζεται από το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας. Το Κοινό Κέντρο Ερευνών παρέχει στήριξη προσφέροντας έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με τις υπό εξέλιξη πυρκαγιές, συμβάλλοντας έτσι στην αποστολή εναέριων μέσων, χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ, εκεί όπου είναι περισσότερο αναγκαία. Το Κοινό Κέντρο Ερευνών συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του κινδύνου καταστροφών από δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη και παγκοσμίως, μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.  

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
31 Οκτωβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα