Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο29 Απριλίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή ορίζει το iPadOS της Apple ως «πυλωρό» στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές αγορές

logo

Αθήνα, 29/04/2024
 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε σήμερα την Apple, όσον αφορά το iPadOS, το λειτουργικό σύστημα για ταμπλέτες, ως «πυλωρό» στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές αγορές. Η Apple έχει τώρα προθεσμία έξι μηνών για να διασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωση του iPadOS με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την πράξη για τις ψηφιακές αγορές.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2023 η Επιτροπή όρισε την Apple ως πυλωρό για το λειτουργικό σύστημα iOS, το πρόγραμμα πλοήγησης Safari και το App Store. Την ίδια ημέρα, η Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα της αγοράς για να αξιολογήσει κατά πόσον το iPadOS της Apple, παρότι δεν πληροί τα ποσοτικά όρια που προβλέπει η πράξη για τις ψηφιακές αγορές, αποτελεί σημαντική πύλη σύνδεσης των επιχειρηματικών χρηστών με τους τελικούς χρήστες και, κατά συνέπεια, θα πρέπει να οριστεί ως πυλωρός. 

Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού δήλωσε σχετικά: «Η πράξη για τις ψηφιακές αγορές είναι ένα δυναμικό εργαλείο που μας επιτρέπει να ανταποκρινόμαστε στην πραγματικότητα των ψηφιακών αγορών. Σήμερα φέραμε το iPadOS της Apple στο πεδίο των υποχρεώσεων της πράξης για τις ψηφιακές αγορές. Σύμφωνα με την έρευνά της αγοράς, την οποία διενεργήσαμε, το iPadOS, παρότι δεν πληροί τα κατώτατα όρια, αποτελεί σημαντική πύλη στην οποία βασίζονται πολλές εταιρείες για να προσεγγίσουν τους πελάτες τους. Χάρη στη σημερινή απόφαση, η δικαιοσύνη και η δυνατότητα διεκδίκησης θα διαφυλαχθούν και σε αυτή την πλατφόρμα, πέραν των 22 άλλων υπηρεσιών, τις οποίες ορίσαμε τον Σεπτέμβριο. Η Apple έχει τώρα στη διάθεσή της έξι μήνες για να καταστήσει το iPadOS σύμφωνο με την πράξη για τις ψηφιακές αγορές.»

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν προσέθεσε: «Σήμερα ολοκληρώνουμε την πρώτη έρευνα της αγοράς για ποιοτικό χαρακτηρισμό βάσει διαπίστωσης, στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές αγορές, ότι και το iPadOS αποτελεί σημαντική πύλη πρόσβασης των επιχειρήσεων στους καταναλωτές. Η Apple έχει τώρα προθεσμία έξι μηνών για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την πράξη για τις ψηφιακές αγορές. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις της αγοράς και δεν θα διστάσουμε να ξεκινήσουμε νέες έρευνες, αν και άλλες υπηρεσίες που δεν πληρούν τα κατώτατα όρια παρουσιάζουν χαρακτηριστικά, βάσει των οποίων μπορούν να θεωρηθούν σημαντικές πύλες για τους επιχειρηματικούς χρήστες.»

Ένα αναλυτικότερο δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.
 

(Περισσότερες πληροφορίες: Lea Zuber – Τηλ.: +32 2 295 62 98· Johannes Bahrke – Τηλ.: +32 2 295 86 15· Thomas Regnier – Τηλ.: +32 2 299 10 99)
 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
29 Απριλίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα