Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο12 Δεκεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία επί των νέων κανόνων που ποινικοποιούν την παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ

The Berlaymont Building and European Flags

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την προσωρινή πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου επί της πρότασης, την οποία υπέβαλε η Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2022, για την εναρμόνιση των ποινικών αδικημάτων και των ποινών για παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ. Ενώ συνεχίζεται η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εφαρμοστούν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ και να τιμωρηθεί η παραβίασή τους.

Όταν εγκριθούν, οι νέοι κανόνες θα εναρμονίσουν τα ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με την παραβίαση των κυρώσεων και τις σχετικές ποινές σε όλη την ΕΕ και θα καταστήσουν ευκολότερη τη διερεύνηση και τη δίωξη των εν λόγω παραβιάσεων σε όλα τα κράτη μέλη με τον ίδιο τρόπο. Θα θεσπίσουν επίσης το ίδιο επίπεδο ποινών σε όλα τα κράτη μέλη, καλύπτοντας τα υφιστάμενα νομικά κενά και ενισχύοντας το αποτρεπτικό αποτέλεσμα της παραβίασης των κυρώσεων της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να εγκρίνουν επίσημα την πολιτική συμφωνία. Αφού εκδοθεί επίσημα, η οδηγία θα αρχίσει να ισχύει την 20ή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο σχετικό δελτίο Τύπου.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
12 Δεκεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα