Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
  • Ειδησεογραφικό άρθρο
  • 10 Σεπτεμβρίου 2024
  • Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα
  • 1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή εγκαινίασε ένα έργο και συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες για την αντιμετώπιση της μακράς COVID

Visit of Sumbul Desai, Vice-President of Health at Apple, to the European Commission 

Αθήνα, 10/09/2024

Xθες η Επιτροπή εγκαινίασε ένα έργο ύψους 2 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα EU4Health και περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της μακράς COVID.

Το εν λόγω έργο, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), θα επικεντρωθεί σε επτά βασικούς τομείς: ορισμός της μακράς COVID· ανάπτυξη ενός συστήματος επιτήρησης· προώθηση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των επαγγελματιών του τομέα της υγείας· εκπόνηση κλινικών κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων προς τα κράτη μέλη· στήριξη των ατόμων που νοσούν και των φροντιστών· αξιολόγηση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της μακράς COVID· και εντοπισμός ερευνητικών κενών και προσδιορισμός αναγκών.

Η Επιτροπή θα δημιουργήσει επίσης μια ομάδα για τη μακρά COVID, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στα ενδιαφερόμενα μέρη και στις ομάδες ασθενών να ανταλλάσσουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου θα εγκαινιάσει το έργο στο συνέδριο που διοργανώνουν ο ΟΟΣΑ και η Επιτροπή σήμερα 10 Σεπτεμβρίου. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν εμπειρογνώμονες από διάφορους τομείς, για να συζητήσουν σχετικά με τη μακρά COVID και τον τρόπο στήριξης των ασθενών που πλήττονται απ’ αυτή τη νόσο.

Η Επίτροπος κ. Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Η μακρά COVID έχει σοβαρές συνέπειες για τους ανθρώπους που νοσούν απ’ αυτήν και, γενικότερα, για την κοινωνία και την οικονομία μας. Το έργο της ΕΕ που εγκαινιάζουμε αναδεικνύει για άλλη μια φορά τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα της Επιτροπής για την αντιμετώπιση αυτής της νόσου και τη στήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους με κάθε δυνατό τρόπο.»

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η μακρά COVID επηρέασε 36 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά τα πρώτα τρία χρόνια της πανδημίας, ενώ η Επιτροπή εκτιμά ότι, σε όρους απώλειας παραγωγής το 2022, η μακρά COVID κόστισε στην οικονομία της ΕΕ το 0,2-0,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), λόγω της μείωσης της προσφοράς εργασίας.

Press Release in English 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
10 Σεπτεμβρίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα