Καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται για την προσεχή αντιπυρική περίοδο, η ΕΕ κάνει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση των προσπαθειών πυρόσβεσης και την προστασία των τοπικών κοινοτήτων, προεγκαθιστώντας πυροσβέστες και συγκροτώντας έναν στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών.
Πρώτον, 556 πυροσβέστες από 12 χώρες θα είναι στρατηγικά προεγκατεστημένοι σε καίριες τοποθεσίες της Ευρώπης (στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία) φέτος το καλοκαίρι, έτοιμοι να συνδράμουν τις τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις. Το προληπτικό αυτό μέτρο ενισχύει την ετοιμότητα της Ευρώπης για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών και τον μετριασμό των καταστροφικών τους επιπτώσεων στις ανθρώπινες ζωές, τις κατοικίες και το περιβάλλον, και υπογραμμίζει την ισχυρή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων.
Δεύτερον, για το φετινό καλοκαίρι η ΕΕ έχει συγκροτήσει και έναν ειδικό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών rescEU, ο οποίος αποτελείται από 28 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, σταθμευμένα σε 10 κράτη μέλη. Ο στόλος αυτός ειδικότερα θα περιλαμβάνει:
- τέσσερα μεσαία αμφίβια αεροσκάφη, δύο ελαφρά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο από την Ελλάδα
- δύο μεσαία αμφίβια αεροσκάφη από την Κροατία
- δύο μεσαία αμφίβια αεροσκάφη και δύο ελαφρά αεροπλάνα από την Ιταλία
- δύο μεσαία αμφίβια αεροσκάφη από την Ισπανία
- τέσσερα μεσαία αμφίβια αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο από τη Γαλλία
- τέσσερα ελαφρά αεροσκάφη από τη Σουηδία
- δύο ελαφρά αεροσκάφη από την Πορτογαλία
- δύο ελικόπτερα από την Τσεχία
- δύο ελαφρά αεροσκάφη από την Κύπρο
- δύο ελαφρά αεροσκάφη από την Γερμανία
Η Επιτροπή έχει διαθέσει συνολικά κονδύλια ύψους 600 εκατ. ευρώ, για να διευκολύνει τη μελλοντική αγορά 12 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών , τα οποία θα κατανεμηθούν μεταξύ έξι κρατών μελών της ΕΕ. Επιπλέον, η ΕΕ μελλοντικά θα χρηματοδοτήσει 9 ελικόπτερα ενισχύοντας έτσι τον εναέριο πυροσβεστικό στόλο της ΕΕ.
Η προεγκατάσταση πυροσβεστών και η απόκτηση επιπλέον πυροσβεστικών αεροσκαφών υπογραμμίζουν τη δέσμευση της ΕΕ να ενισχύσει την ικανότητα αποτελεσματικής αντίδρασής της στις δασικές πυρκαγιές, ιδίως τους προσεχείς θερινούς μήνες.
Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, τόνισε τη σημασία αυτών των πρωτοβουλιών, δηλώνοντας σχετικά: «Καθώς γιορτάζουμε την πέμπτη επέτειο του rescEU, επιβάλλεται να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συλλογική μας ανθεκτικότητα έναντι των φυσικών καταστροφών. Η προεγκατάσταση των πυροσβεστών και η ενίσχυση του εναερίου πυροσβεστικού στόλου μας αποτελούν κρίσιμα βήματα στην προσπάθεια αυτή.»
Ιστορικό
Η ΕΕ εξασφαλίζει συντονισμένη προσέγγιση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς και την προετοιμασία για αυτές, όταν υπερβαίνουν τις εθνικές ικανότητες αντιμετώπισης. Όταν μια πυρκαγιά είναι κλίμακας που υπερβαίνει τις ικανότητες αντιμετώπισης μιας χώρας, αυτή μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Αφού ενεργοποιηθεί, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ συντονίζει και χρηματοδοτεί τη βοήθεια, την οποία παρέχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα δέκα συμμετέχοντα κράτη (Ισλανδία, Νορβηγία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Τουρκία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Μολδαβία και Ουκρανία) μέσω αυθόρμητων προσφορών.
Επιπλέον, η ΕΕ έχει δημιουργήσει την Ευρωπαϊκή Δεξαμενή Πολιτικής Προστασίας (ECPP) ώστε να διαθέτει έναν κρίσιμο αριθμό άμεσα διαθέσιμων ικανοτήτων πολιτικής προστασίας και τη δυνατότητα ισχυρότερης και συνεκτικής συλλογικής αντιμετώπισης. Στόχος της δεξαμενής ECPP είναι η εξασφάλιση ταχύτερης, καλύτερα συντονισμένης και αποτελεσματικότερης ευρωπαϊκής αντίδρασης σε ανθρωπογενείς καταστροφές και φυσικούς κινδύνους. Η δεξαμενή συγκεντρώνει πόρους από τα 27 κράτη μέλη και τα συμμετέχοντα κράτη, έτοιμους για άμεση αποστολή στις ζώνες καταστροφών.
Εάν η έκτακτη ανάγκη απαιτεί επιπλέον σωστική βοήθεια, παρεμβαίνει το πυροσβεστικό απόθεμα του rescEU παρέχοντας επιπλέον ικανότητες αντιμετώπισης καταστροφών. Το απόθεμα αυτό περιλαμβάνει στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, αεροσκαφών ιατρικής διακομιδής, καθώς και απόθεμα ιατρικών ειδών και κινητών νοσοκομείων για έκτακτες υγειονομικές ανάγκες. Το rescEU παρέχει στα κράτη μέλη επιχορηγήσεις για την απόκτηση ικανοτήτων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τον τελικό λόγο για την ανάπτυξή τους.
Επίσης, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών παρακολουθεί την εξέλιξη των πυρκαγιών με τη στήριξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, όπως το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές, ενώ η υπηρεσία έκτακτης δορυφορικής χαρτογράφησης Copernicus συμπληρώνει τις επιχειρήσεις με λεπτομερείς πληροφορίες από το διάστημα.
Περισσότερες πληροφορίες
Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ
Κέντρο συντονισμού αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών
Λεπτομέρειες
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- 14 Μαΐου 2024
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα