Χθες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς εξέδωσαν κοινή δήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας:
«Όταν ξεσπούν καταστροφές, κρίσεις και συγκρούσεις, οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα είναι από τους πρώτους που προσφέρουν έκτακτη βοήθεια στους πληγέντες. Η ανιδιοτελής τους προσφορά βοήθειας —και ελπίδας— προς τους πλέον ευάλωτους ανθρώπους αξίζει να τιμάται και να προστατεύεται.
Δεν μπορούμε όμως να ξεχνάμε τον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους σε εμπόλεμες ζώνες και περιβάλλοντα όπου δεν προστατεύεται η ασφάλειά τους. Κατά τραγικό τρόπο, το 2023 ήταν το πιο θανατηφόρο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ για τους εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ το 2024 πιθανότατα θα ακολουθήσει την ίδια τάση.
Γι' αυτό η ΕΕ θέσπισε την πρωτοβουλία «Protect Aid Workers» για να βοηθήσει με νομική συνδρομή και άμεσες οικονομικές επιχορηγήσεις το τοπικό προσωπικό ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει πέσει θύμα επιθέσεων ή άλλων περιστατικών ασφάλειας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Από τον Φεβρουάριο του 2024 ως σήμερα, ο μηχανισμός αυτός, ο πρώτος στο είδος του, έχει διανείμει 25 επιχορηγήσεις, αξίας άνω των 240.000 ευρώ, σε εργαζομένους ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειάζονταν στήριξη.
Ενώ η πρωτοβουλία «Protect aid workers» έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στον ανθρωπιστικό τομέα, πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε την καταστροφική τάση ορισμένων κρατών να παραβιάζουν κατάφωρα τους βασικούς κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στις συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκονται. Το φαινόμενο αυτό επιτάσσει την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της για την υπεράσπιση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ως θεμέλιου λίθου της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η προστασία του προσωπικού ανθρωπιστικής βοήθειας δεν είναι μόνο ορθή, αλλά αποτελεί και νομική υποχρέωση βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Μας υπενθυμίζει επίσης ότι, αν δεν τηρήσουμε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, οδηγούμαστε σε ατιμωρησία και σε έναν φαύλο κύκλο καταχρήσεων στον οποίο το υψηλότερο τίμημα το πληρώνουν οι άμαχοι και οι εργαζόμενοι ανθρωπιστικής βοήθειας.»
Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση εδώ.
Λεπτομέρειες
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- 19 Αυγούστου 2024
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα