Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
  • Ειδησεογραφικό άρθρο
  • 16 Δεκεμβρίου 2024
  • Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα
  • 2' χρόνος ανάγνωσης

Δέσμη παραβάσεων Δεκεμβρίου - Κυριότερες αποφάσεις 2024

EU Member States flags alongside the European flag

Δέσμη παραβάσεων Δεκεμβρίου - Κυριότερες αποφάσεις 2024

Επισκόπηση ανά τομέα πολιτικής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην τακτική της δέσμη αποφάσεων για υποθέσεις παράβασης, κινεί νομική διαδικασία κατά των κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει του δικαίου της ΕΕ. Οι εν λόγω αποφάσεις, που καλύπτουν διάφορους κλάδους και διάφορους τομείς πολιτικής της ΕΕ, αποβλέπουν στην εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Οι κυριότερες αποφάσεις που ελήφθησαν από την Επιτροπή παρατίθενται κατωτέρω ταξινομημένες ανά τομέα πολιτικής. Επιπλέον, η Επιτροπή αποφάσισε να περατώσει 69 υποθέσεις, στις οποίες οι εκκρεμότητες με τα οικεία κράτη μέλη διευθετήθηκαν χωρίς να χρειαστεί η Επιτροπή να κινήσει περαιτέρω διαδικασίες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ενωσιακή διαδικασία επί παραβάσει, βλ. τη σελίδα «Συχνές ερωτήσεις». Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ιστορικό μιας υπόθεσης, μπορείτε να συμβουλευτείτε το μητρώο αποφάσεων για υποθέσεις παράβασης.

 

1. Περιβάλλον

(Για περισσότερες πληροφορίες: Anna-Kaisa Itkonen — Τηλ.: +32 229 57501· Maëlys Dreux — Tηλ.: +32 229 54673)

Προειδοποιητικές επιστολές

Η Επιτροπή καλεί την ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ να βελτιώσει τους εθνικούς της κανόνες όσον αφορά την πρόληψη μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Πορτογαλία [INFR(2024)2225], επειδή δεν ευθυγράμμισε πλήρως την εθνική της νομοθεσία με την οδηγία για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες (οδηγία Seveso III) (οδηγία 2012/18/ΕΕ). Η οδηγία αφορά περισσότερες από 12 000 βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις οποίες χρησιμοποιούνται ή αποθηκεύονται επικίνδυνες ουσίες σε μεγάλες ποσότητες. Προβλέπει επίσης κανόνες για την πρόληψη σοβαρών βιομηχανικών ατυχημάτων και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών τους επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον. Τομείς όπως η χημική και η πετροχημική βιομηχανία, καθώς και η χονδρική πώληση και η αποθήκευση καυσίμων καλύπτονται από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας. Ανάλογα με την ποσότητα των επικίνδυνων ουσιών, ισχύουν διαφορετικά συστήματα ασφάλειας —αυστηρότερες νομικές απαιτήσεις εφαρμόζονται στις εγκαταστάσεις που χειρίζονται μεγάλες ποσότητες. Μέχρι σήμερα, η Πορτογαλία δεν έχει μεταφέρει ορθά στο εθνικό της δίκαιο τις διατάξεις σχετικά με το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας, την ενημέρωση του κοινού και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στην Πορτογαλία, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

 

Η Επιτροπή καλεί τη ΣΟΥΗΔΙΑ να συμμορφωθεί με την οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στη Σουηδία [INFR(2024)2236] λόγω μη συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα (οδηγία 2000/60/ΕΟΚ). Η πλήρης εφαρμογή των προτύπων ποιότητας των υδάτων που ορίζονται στη νομοθεσία της ΕΕ είναι καθοριστική για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος. Η οδηγία απαιτεί από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν πρόγραμμα μέτρων για κάθε περιοχή λεκάνης απορροής ποταμού ώστε να διασφαλιστεί η καλή κατάσταση των ευρωπαϊκών υδατικών συστημάτων, όπως οι ποταμοί και οι λίμνες. Τα μέτρα αυτά πρέπει να περιλαμβάνονται στα σχέδια διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού, τα οποία πρέπει να καταρτίζονται και να υποβάλλονται στην Επιτροπή ανά εξαετία. Κάθε πρόγραμμα μέτρων πρέπει να περιλαμβάνει βασικά μέτρα για τον έλεγχο διαφόρων τύπων απόληψης ύδατος, κατακράτησης, απόρριψης από σημειακές πηγές, διάχυτων πηγών ικανών να προκαλέσουν ρύπανση, καθώς και τυχόν άλλων σημαντικών δυσμενών επιπτώσεων στην ποιότητα των υδάτων. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να επανεξετάζουν και να επικαιροποιούν περιοδικά τους εν λόγω ελέγχους, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αδειών για τα ύδατα που χορηγούνται για τους σκοπούς αυτούς. Η Επιτροπή έχει ήδη κινήσει παρόμοιες διαδικασίες επί παραβάσει κατά έξι ακόμα κρατών μελών (Κύπρος, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Σλοβενία, Βέλγιο και Φινλανδία). Στη Σουηδία, η εθνική νομοθεσία δεν προβλέπει περιοδικές επανεξετάσεις των σχετικών ελέγχων ή, για ορισμένους από τους ελέγχους, οι περιοδικές επανεξετάσεις δεν είναι αρκετά συχνές. Για παράδειγμα, η πλειονότητα των υδροηλεκτρικών φραγμάτων της Σουηδίας λειτουργούν βάσει αδειών που χρονολογούνται από την περίοδο 1918-1978, με δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα των ποταμών. Επιπλέον, πολλές απολήψεις ύδατος λειτουργούν χωρίς άδεια, ακόμη και αν οι απολήψεις ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κατάσταση των επηρεαζόμενων υδατικών συστημάτων. Επιπλέον, τα μητρώα απόληψης ύδατος —στα οποία τα κράτη μέλη πρέπει να αναφέρουν όλες τις απολήψεις που έχουν σημαντικό αντίκτυπο— δεν είναι πλήρη. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στη Σουηδία, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να ανταποκριθεί και να άρει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

 

Η Επιτροπή καλεί την ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ να μεταφέρει ορθά στο εθνικό της δίκαιο τη νομοθεσία της ΕΕ για τις μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Πορτογαλία [INFR(2024)2224] λόγω μη ορθής μεταφοράς στο εθνικό της δίκαιο της οδηγίας για τον περιορισμό των εκπομπών ορισμένων ρύπων στην ατμόσφαιρα από μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης [οδηγία (ΕΕ) 2015/2193]. Σκοπός της εν λόγω οδηγίας είναι να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση με τον καθορισμό οριακών τιμών εκπομπών για τις μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης (με θερμική ισχύ από 1 MW έως κάτω των 50 MW). Οι μονάδες αυτές χρησιμοποιούνται σε ευρύ φάσμα εφαρμογών, όπως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στην παροχή θέρμανσης και ψύξης για οικιακή χρήση και στην παροχή θερμότητας ή ατμού για βιομηχανικές διεργασίες. Αποτελούν σημαντική πηγή εκπομπών διοξειδίου του θείου, οξειδίου του αζώτου και σκόνης. Η τήρηση των οριακών τιμών εκπομπών και των προτύπων ποιότητας του αέρα που ορίζονται στη νομοθεσία της ΕΕ είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματική προστασία της ανθρώπινης υγείας και τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος. Η Πορτογαλία δεν έχει μεταφέρει ορθά στην εθνική νομοθεσία τις διατάξεις σχετικά με τις εξαιρέσεις, την παρακολούθηση των εκπομπών και τις υποχρεώσεις του φορέα εκμετάλλευσης. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στην Πορτογαλία, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Αιτιολογημένες γνώμες

Η Επιτροπή καλεί τη ΓΕΡΜΑΝΙΑ, την ΕΣΘΟΝΙΑ και την ΠΟΛΩΝΙΑ να ευθυγραμμίσουν πλήρως με το δίκαιο της ΕΕ τους εθνικούς τους κανόνες όσον αφορά την πρόληψη μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες στη Γερμανία [INFR(2020)2103], την Εσθονία [INFR(2020)2117] και την Πολωνία [INFR(2021)2067], επειδή δεν ευθυγράμμισαν πλήρως την εθνική τους νομοθεσία με την οδηγία για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες (οδηγία Seveso III) (οδηγία 2012/18/ΕΕ). Η οδηγία αφορά περισσότερες από 12 000 βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις οποίες χρησιμοποιούνται ή αποθηκεύονται επικίνδυνες ουσίες σε μεγάλες ποσότητες. Προβλέπει επίσης κανόνες για την πρόληψη σοβαρών βιομηχανικών ατυχημάτων και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών τους επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον. Τομείς όπως η χημική και η πετροχημική βιομηχανία, καθώς και η χονδρική πώληση και η αποθήκευση καυσίμων καλύπτονται από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας. Ανάλογα με την ποσότητα των επικίνδυνων ουσιών, ισχύουν διαφορετικά συστήματα ασφάλειας —αυστηρότερες νομικές απαιτήσεις εφαρμόζονται στις εγκαταστάσεις που χειρίζονται μεγάλες ποσότητες. Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στη Γερμανία και την Εσθονία τον Μάϊο του 2020, καθώς και στην Πολωνία τον Ιούνιο του 2021. Όλα τα κράτη μέλη βελτίωσαν σε κάποιον βαθμό τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, εξακολουθούν να υφίστανται παραβάσεις και δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πλήρης συμμόρφωση. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες στη Γερμανία, την Εσθονία και την Πολωνία, οι οποίες έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επιτροπή καλεί την ΠΟΛΩΝΙΑ να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Πολωνία [INFR(2020)4058], ώστε να διορθώσει τις ελλείψεις στη μεταφορά στο εθνικό της δίκαιο της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης (οδηγία 2006/7/ΕΚ). Η οδηγία θεσπίζει κανόνες για την παρακολούθηση και την ταξινόμηση των υδάτων κολύμβησης για τουλάχιστον δύο παραμέτρους ειδικών βακτηρίων. Επιπλέον, τα κράτη μέλη πρέπει να ενημερώνουν το κοινό σχετικά με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης και τη διαχείριση των παραλιών, μέσω των ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης. Η οδηγία απαιτεί επίσης από τις αρμόδιες αρχές να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας όταν η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης ενέχει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Πολωνία τον Οκτώβριο του 2020. Η Πολωνία εξακολουθεί να μην έχει μεταφέρει ορθά στο εθνικό της δίκαιο τις απαιτήσεις της οδηγίας σχετικά με αρκετά σημεία, όπως όσον αφορά τον προσδιορισμό και χαρακτηρισμό των υδάτων κολύμβησης, τις υποχρεώσεις παρακολούθησης και τα διάφορα καθήκοντα των αρμόδιων αρχών σε περιπτώσεις ρύπανσης ή εντοπισθέντων κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία, καθώς και όσον αφορά την ενημέρωση και διαβούλευση με το κοινό. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Πολωνία, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επιτροπή καλεί την ΠΟΛΩΝΙΑ να ολοκληρώσει το δίκτυο Natura 2000

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Πολωνία[INFR(2019)2137], επειδή δεν διασφάλισε επαρκή προστασία των οικοτόπων και των ειδών ενωσιακού ενδιαφέροντος με τον καθορισμό περιοχών προστασίας της φύσης (Natura 2000). Με την οδηγία για τους οικοτόπους (οδηγία 92/43/ΕΟΚ) και την οδηγία για τα πτηνά (οδηγία 2009/147/ΕΚ) τα κράτη μέλη συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα συνεκτικό ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, προτείνοντας στην Επιτροπή κατάλληλους τόπους κοινοτικής σημασίας. Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Πολωνία τον Ιούλιο του 2019, επειδή δεν πρότεινε όλους τους τόπους που θα έπρεπε να πληρούν τις νομικές και επιστημονικές προϋποθέσεις. Επιπλέον, ορισμένοι από τους προτεινόμενους τόπους δεν κάλυπταν επαρκώς τους διάφορους οικοτόπους και τα είδη που χρειάζονταν προστασία. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή εντόπισε επίσης σημαντικά κενά στην πληρότητα και την ποιότητα των δεδομένων για τις προστατευόμενες περιοχές. Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η Πολωνία δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει όλες τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν και εξακολουθεί να υφίσταται παραβίαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το δίκαιο της ΕΕ για τη φύση. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Πολωνία, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επιτροπή καλεί την ΕΛΛΑΔΑ και την ΚΥΠΡΟ να βελτιώσουν την επεξεργασία των αποβλήτων τους

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα [INFR(2021)2166] και την Κύπρο [INFR(2021)2217] λόγω μη ορθής εφαρμογής της οδηγίας περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων (οδηγία 1999/31/ΕΚ) και της οδηγίας-πλαισίου για τα απόβλητα [οδηγία 2008/98/ΕΚ, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία (ΕΕ) 2018/851]. Η οδηγία περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων θεσπίζει πρότυπα για τους χώρους υγειονομικής ταφής με σκοπό την αποφυγή των δυσμενών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία, στο νερό, στο έδαφος και στον αέρα. Η οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα υποχρεώνει τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα ώστε να εξασφαλίσουν ότι σε χώρους υγειονομικής ταφής πραγματοποιείται διάθεση μόνο αποβλήτων που έχουν υποστεί επεξεργασία. Τα κράτη μέλη πρέπει να ανακτούν και να διαθέτουν τα απόβλητα κατά τρόπο που δεν θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, απαγορεύοντας την εγκατάλειψη, την απόρριψη ή την ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων. Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2021 σχετικά με ελλείψεις σε 84 χώρους υγειονομικής ταφής, αλλά και σχετικά με τη μη δημιουργία ολοκληρωμένου και κατάλληλου δικτύου εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων που θα λαμβάνει υπόψη τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές. Τον Δεκέμβριο του 2021, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο, επειδή δεν διασφάλισε ότι τα απόβλητα υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία πριν από την υγειονομική ταφή τους και επειδή δεν δημιούργησε ολοκληρωμένο και κατάλληλο δίκτυο εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων που θα λαμβάνει υπόψη τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές. Οι ελλείψεις αφορούσαν τρεις χώρους υγειονομικής ταφής. Αφού αξιολόγησε την απάντηση που υπέβαλαν οι ελληνικές και κυπριακές αρχές, και με βάση τα πρόσφατα στοιχεία, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλοι οι χώροι υγειονομικής ταφής εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται. Επιπλέον, η ικανότητα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων πριν από την υγειονομική ταφή είναι και στις δύο χώρες ανεπαρκής για την επεξεργασία των μεικτών αστικών αποβλήτων. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επιτροπή καλεί τη ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ να εφαρμόσει την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» στον υπολογισμό των τελών διαχείρισης αποβλήτων

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στη Βουλγαρία [INFR(2023)2064] λόγω μη εφαρμογής της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» κατά τα προβλεπόμενα στην οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα [οδηγία 2008/98/ΕΚ), όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία (ΕΕ) 2018/851]. Για τη συμμόρφωση με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» στην οποία βασίζεται η οδηγία, ο αρχικός παραγωγός αποβλήτων ή οι υφιστάμενοι ή προηγούμενοι κάτοχοι αποβλήτων πρέπει να επιβαρύνονται με τις δαπάνες διαχείρισης των αποβλήτων [συμπεριλαμβανομένης της συλλογής, μεταφοράς, ανάκτησης (μεταξύ άλλων και της διαλογής) και της διάθεσης των αποβλήτων]. Στη Βουλγαρία, το κόστος για τη διαχείριση των αποβλήτων που καταβάλλουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη φορολογική αξία του ακινήτου και δεν λαμβάνει υπόψη σχετικές παραμέτρους, όπως η ποσότητα των οικιακών αποβλήτων που παράγεται. Σε μελέτη του 2019 διαπιστώθηκε ότι η Βουλγαρία ήταν το μόνο κράτος μέλος με τέτοιο σύστημα. Δεδομένου ότι το σύστημα δεν συμμορφώνεται με τις νομικές προϋποθέσεις, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή τον Ιούλιο του 2023. Μολονότι η Βουλγαρία τροποποίησε τη νομοθεσία της για να αντιμετωπίσει το ζήτημα, οι διατάξεις δεν τέθηκαν ποτέ σε ισχύ, καθώς η εφαρμογή τους αναβαλλόταν κάθε χρόνο από το 2015 έως το 2025. Σύμφωνα με την τελευταία αναβολή —η οποία εγκρίθηκε με νόμο τον Σεπτέμβριο του 2024— οι διατάξεις που διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2026. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στη Βουλγαρία, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παραπομπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Επιτροπή αποφασίζει να παραπέμψει την ΣΛΟΒΑΚΙΑ στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω μη επαρκούς επεξεργασίας των αστικών λυμάτων

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει τη Σλοβακία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω μη πλήρους συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις συλλογής και επεξεργασίας που προβλέπονται στην οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων (οδηγία 91/271/EΟΚ). Η οδηγία αποσκοπεί στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, απαιτώντας τη συλλογή και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων πριν από την απόρριψή τους στο περιβάλλον. Οι πόλεις και οι κωμοπόλεις (οικισμοί) υποχρεούνται να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές για τη συλλογή και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων τους. Τα ασύλλεκτα ή ανεπεξέργαστα λύματα μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και να ρυπάνουν τις λίμνες, τα ποτάμια, το έδαφος, καθώς και τα παράκτια και τα υπόγεια ύδατα. Η υπόθεση αφορά 25 οικισμούς στη Σλοβακία που δεν συμμορφώνονται με την οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Η Επιτροπή απέστειλε στη Σλοβακία προειδοποιητική επιστολή τον Φεβρουάριο του 2017 και, στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του 2019, αιτιολογημένη γνώμη. Παρά την κάποια πρόοδο, οι σλοβακικές αρχές δεν έχουν αντιμετωπίσει ακόμη πλήρως τις αιτιάσεις. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες που έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι σλοβακικές αρχές είναι ανεπαρκείς και, για τον λόγο αυτόν, παραπέμπει τη Σλοβακία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στο δελτίο Τύπου.

 

2. Εσωτερική Αγορά, Βιομηχανία, Επιχειρηματικότητα και ΜΜΕ

(Για περισσότερες πληροφορίες: Lea Zuber — Tηλ.: +32 229 56298· Federica Miccoli — Tηλ.: +32 229 58300)

Προειδοποιητικές επιστολές

Η Επιτροπή καλεί το ΒΕΛΓΙΟ, τη ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, την ΤΣΕΧΙΑ, τη ΔΑΝΙΑ, τη ΓΕΡΜΑΝΙΑ, την ΙΡΛΑΝΔΙΑ, την ΕΛΛΑΔΑ, την ΙΣΠΑΝΙΑ, τη ΓΑΛΛΙΑ, την ΚΥΠΡΟ, την ΛΕΤΟΝΙΑ, το ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ, την ΟΥΓΓΑΡΙΑ, τη ΜΑΛΤΑ, τις ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ, την ΑΥΣΤΡΙΑ, την ΠΟΛΩΝΙΑ, τη ΡΟΥΜΑΝΙΑ, τη ΣΛΟΒΕΝΙΑ, τη ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ και τη ΣΟΥΗΔΙΑ να μειώσουν τον φόρτο για τους επαγγελματίες που επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες σε προσωρινή και περιστασιακή βάση  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ για τα επαγγελματικά προσόντα (οδηγία 2005/36/ΕΚ).   

Οι κανόνες αυτοί διευκολύνουν τους επαγγελματίες να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε προσωρινή και περιστασιακή βάση σε διάφορα κράτη μέλη, ενώ διασφαλίζουν παράλληλα την προστασία των καταναλωτών και των πολιτών.   

Κατ’ εξαίρεση, για επαγγέλματα που έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και ασφάλεια, τα κράτη μέλη μπορούν να ελέγχουν τα προσόντα προτού επιτρέψουν την παροχή υπηρεσιών. Οι εν λόγω προηγούμενοι έλεγχοι μπορούν να καθυστερήσουν σημαντικά την έναρξη των δραστηριοτήτων και, ως εκ τούτου, μπορούν να επιβληθούν μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις, ιδίως όταν η έλλειψη επαγγελματικών προσόντων θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην υγεία ή την ασφάλεια του αποδέκτη της υπηρεσίας. Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα εν λόγω 22 κράτη μέλη απαιτούν αδικαιολόγητα εκ των προτέρων ελέγχους για αρκετά επαγγέλματα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες επιτρέπονται οι εν λόγω έλεγχοι, και έχει εστιάσει τα εν λόγω μέτρα επιβολής σε τρεις τομείς ιδιαίτερης σημασίας, δηλαδή στις κατασκευές, τις μεταφορές και τις επιχειρηματικές υπηρεσίες.   

Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να διορθώσουν τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Η Επιτροπή καλεί τη ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ να διασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στη Βουλγαρία [INFR (2024)4027] λόγω μη συμμόρφωσης των εθνικών κανόνων με τη νομοθεσία της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις. Η Επιτροπή θεωρεί ότι ο βουλγαρικός νόμος για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ο οποίος εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2019, παραβιάζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την οδηγία για τις δημόσιες συμβάσεις (οδηγία 2014/24/ΕΕ). Η βουλγαρική νομοθεσία αναθέτει σε ιδιωτική εταιρεία την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που χρησιμοποιούνται από τη δημόσια διοίκηση, μολονότι δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις για την απευθείας ανάθεση σύμβασης σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι συμβάσεις παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις και την αρχή της ίσης μεταχείρισης και της διαφάνειας. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στη Βουλγαρία, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να διορθώσει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Η Επιτροπή καλεί την ΕΛΛΑΔΑ να διασφαλίσει την ίση μεταχείριση όσον αφορά τις συμβάσεις παραχώρησης χρήσης παράκτιων περιοχών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ελλάδα [INFR(2024)2243] λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανόνες σχετικά με τις διαδικασίες αδειοδότησης για τη χρήση δημόσιων παράκτιων περιοχών. Στην Ελλάδα οι οικονομικοί φορείς, όπως τα εστιατόρια, μπορούν να χρησιμοποιούν τις παραλίες που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις τους χωρίς καμία ανταγωνιστική διαδικασία επιλογής. Η Επιτροπή διαπιστώνει συγκεκριμένα ότι η ελληνική νομοθεσία φαίνεται να μην συνάδει με την οδηγία για τις υπηρεσίες (οδηγία 2006/123/ΕΚ) και την αρχή της ελευθερίας εγκατάστασης σύμφωνα με το άρθρο 49 της ΣΛΕΕ. Η οδηγία ορίζει ότι, στις περιπτώσεις αυτές, τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόζουν διαδικασία επιλογής ανοικτής σε όλους τους δυνητικούς υποψηφίους, η οποία θα διασφαλίζει πλήρη αμεροληψία και διαφάνεια. Επιπλέον, για τις περιπτώσεις στις οποίες ενδέχεται να επηρεαστεί κάποιο διασυνοριακό ενδιαφέρον, ένα σύστημα όπως αυτό που προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία θα αποθάρρυνε τους διασυνοριακούς παρόχους να ασκούν δραστηριότητες υπηρεσιών στα οικεία τμήματα της παράκτιας έκτασης, κατά παράβαση του άρθρου 49 της ΣΛΕΕ. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να ανταποκριθεί και να άρει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Η Επιτροπή καλεί την ΙΣΠΑΝΙΑ να διασφαλίσει ότι οι οικείες απαιτήσεις επισήμανσης για τη διαλογή αποβλήτων συμμορφώνονται με την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ισπανία [INFR(2024)4029] λόγω μη συμμόρφωσης με τα άρθρα 34-36 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) σχετικά με τις απαιτήσεις επισήμανσης για τις οδηγίες διαλογής αποβλήτων. Στην Ισπανία οι οικιακές συσκευασίες πρέπει να φέρουν επισήμανση που να δείχνει τον τρόπο απόρριψής τους. Οι ισπανικές αρχές δεν φαίνεται, ωστόσο, να έχουν αναλύσει επαρκώς την αναλογικότητα του μέτρου, δεδομένου ότι υπάρχουν άλλες κατάλληλες επιλογές που περιορίζουν λιγότερο το εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών. Επί του παρόντος, η ΕΕ δεν διαθέτει εναρμονισμένους κανόνες που να διέπουν τις οδηγίες προς τους καταναλωτές σχετικά με τη διαλογή αποβλήτων. Ωστόσο, ο νέος κανονισμός για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, ο οποίος βρίσκεται τώρα στο τελικό στάδιο έγκρισής του, περιλαμβάνει διατάξεις για εκτελεστικές πράξεις με στόχο τη θέσπιση τέτοιων εναρμονισμένων κανόνων. Έως ότου θεσπιστούν οι εν λόγω απαιτήσεις σε επίπεδο ΕΕ, οι εθνικές νομοθεσίες δεν θα πρέπει να δημιουργούν περιττό φόρτο για το ενδοενωσιακό εμπόριο. Οι εθνικές απαιτήσεις επισήμανσης στον τομέα αυτό μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εμπόδιο στην ενιαία αγορά, υπονομεύοντας σοβαρά την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στην Ισπανία, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να ανταποκριθεί και να άρει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Η Επιτροπή καλεί τη ΓΑΛΙΑ να συμμορφωθεί με την οδηγία για τις υπηρεσίες στο πεδίο της ενεργειακής απόδοσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στη Γαλλία [INFR(2024)2249] λόγω μη συμμόρφωσης του γαλλικού συστήματος πιστοποίησης «Reconnu Garant de l'Environnement» (στο εξής: RGE) με την οδηγία για τις υπηρεσίες (2006/123/ΕΚ). Η οδηγία αποσκοπεί να διασφαλιστεί ότι οι πάροχοι υπηρεσιών δεν αντιμετωπίζουν αδικαιολόγητους φραγμούς όταν επιθυμούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε άλλο κράτος μέλος. Ο γαλλικός νόμος επιβάλλει στους παρόχους υπηρεσιών ορισμένες προϋποθέσεις (π.χ. επαγγελματική ασφάλιση, προϋπηρεσία σε έργα, οικονομική και χρηματοοικονομική ικανότητα ή χρήση ορισμένου εξοπλισμού) για την απόκτηση πιστοποίησης RGE. Δεδομένου ότι η εν λόγω πιστοποίηση είναι αναγκαία για την πρόσβαση σε δημόσιες επιδοτήσεις, η απόκτησή του έχει καταστεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση των παρόχων υπηρεσιών από άλλα κράτη μέλη σε σημαντικό τμήμα της γαλλικής αγοράς ανακαίνισης κτιρίων. Η Επιτροπή θεωρεί ότι διάφοροι όροι της εν λόγω πιστοποίησης δεν είναι δικαιολογημένοι και αναλογικοί, ιδίως στην περίπτωση υπηρεσιών που παρέχονται στη Γαλλία, σε προσωρινή βάση, από παρόχους υπηρεσιών εγκατεστημένους σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Η παρούσα διαδικασία αποτελεί συνέχεια της διαδικασίας επί παραβάσει που κινήθηκε κατά της Γαλλίας το 2019 [INFR(2018)2280]. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στη Γαλλία, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Η Επιτροπή καλεί το ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στο Λουξεμβούργο [INFR (2024)4026] λόγω μη συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις. Η εν λόγω νομοθεσία της ΕΕ περιλαμβάνει την οδηγία για τις δημόσιες συμβάσεις (οδηγία 2014/24/ΕΕ), την οδηγία για τις δημόσιες συμβάσεις στους τομείς των υπηρεσιών κοινής ωφελείας (οδηγία 2014/25/ΕΕ) και την οδηγία σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης (οδηγία 2014/23/ΕΕ). Αυτοί κανόνες της ΕΕ διασφαλίζουν, αφενός, την ίση μεταχείριση των οικονομικών φορέων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε διαδικασίες σύναψης συμβάσεων και, αφετέρου, την τήρηση της υποχρέωσης διαφάνειας. Το Λουξεμβούργο έχει εξαιρέσει από τους κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις τη Spuerkeess, δηλαδή την κρατική τράπεζα και το ταμείο αποταμιεύσεων, και την POST Luxembourg. Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτό παραβιάζει τις οδηγίες της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στο Λουξεμβούργο, το οποίο έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Η Επιτροπή καλεί την ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ να καταργήσει τους κανόνες που εισάγουν διακρίσεις όσον αφορά τα εισιτήρια εισόδου στα εθνικά μουσεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Πορτογαλία [INFR(2024)2250] λόγω μη συμμόρφωσης με την οδηγία της ΕΕ 2006/123/ΕΚ σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά και με το άρθρο 56 της ΣΛΕΕ, το οποίο εγγυάται ότι οι αποδέκτες των υπηρεσιών μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές σε άλλα κράτη μέλη υπό τους ίδιους όρους με τους ημεδαπούς. Οι κανόνες αυτοί αποτελούν μία από τις θεμελιώδεις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, μέσω της προώθησης των διασυνοριακών δραστηριοτήτων και της εξάλειψης των διακρίσεων λόγω ιθαγένειας και διαμονής. Η Πορτογαλία προσφέρει ελεύθερη είσοδο σε ορισμένα μουσεία, μνημεία και παλάτια τις Κυριακές και τις αργίες, αλλά μόνο σε πολίτες της Πορτογαλίας. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι κανόνες αυτοί εισάγουν διακρίσεις εις βάρος των επισκεπτών που διαμένουν σε άλλα κράτη μέλη. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ήδη από το 1994 ότι οι επισκέψεις μουσείων σε άλλο κράτος μέλος εμπίπτουν στους κανόνες της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών. Το Δικαστήριο υπογράμμισε επίσης το δικαίωμα των τουριστών από άλλα κράτη μέλη, ως αποδέκτες υπηρεσιών, να απολαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες των μουσείων υπό τους ίδιους όρους με τους ημεδαπούς. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στην Πορτογαλία, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Αιτιολογημένες γνώμες

Η Επιτροπή καλεί την ΙΣΠΑΝΙΑ να διασφαλίσει την ίση μεταχείριση όσον αφορά τις συμβάσεις παραχώρησης παράκτιων εκτάσεων

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ισπανία [INFR(2022)4121] λόγω μη συμμόρφωσης με την οδηγία για τις υπηρεσίες (οδηγία 2006/123/ΕΚ) κατά την ανάθεση και την παράταση των συμβάσεων παραχώρησης από τις ισπανικές αρχές. Η Ισπανία προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης παραχωρήσεων για την κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων (όπως εστιατόρια ή ιχθυοτροφεία) στον δημόσιο παράκτιο χώρο με απλή αίτηση, ακολουθούμενη από περίοδο ενημέρωσης του κοινού διάρκειας 20 ημερών. Αντιθέτως, η οδηγία για τις υπηρεσίες θεσπίζει ρητή υποχρέωση να γίνει χρήση αμερόληπτης και διαφανούς διαδικασίας επιλογής. Η Επιτροπή θεωρεί επίσης ότι η παράταση της διάρκειας των εν λόγω συμβάσεων παραχώρησης βάσει του εθνικού δικαίου, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις διαρκούν έως και 75 έτη, παραβιάζει την ίδια διάταξη που συνεπάγεται προτιμησιακό δικαίωμα υπέρ των κατεστημένων φορέων. Επιπλέον, στον βαθμό που εμποδίζουν την πρόσβαση των φορέων εκμετάλλευσης άλλων κρατών μελών στις εν λόγω παραχωρήσεις, οι εθνικοί κανόνες περιορίζουν αδικαιολόγητα την ελευθερία εγκατάστασης που κατοχυρώνεται στο άρθρο 49 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ισπανία, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επιτροπή ζητεί από την ΟΥΓΓΑΡΙΑ να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ για τις υπηρεσίες αναπαραγωγής

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ουγγαρία [INFR(2024)4001] για περιορισμούς στις υπηρεσίες ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από παρόχους που ανήκουν ή ελέγχονται από το κράτος από τον Ιούνιο του 2022. Η Ουγγαρία σταμάτησε να επιτρέπει σε ιδιωτικούς φορείς να παρέχουν θεραπείες γονιμότητας στην επικράτειά της. Οι περιορισμοί αυτοί παραβιάζουν την ελευθερία εγκατάστασης, σύμφωνα με το άρθρο 49 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο εν λόγω περιορισμός της Ουγγαρίας δεν δικαιολογείται από λόγους γενικού συμφέροντος. Το μέτρο δεν εξυπηρετεί την προστασία της δημόσιας υγείας και της δημόσιας πολιτικής, όπως ισχυρίζονται οι ουγγρικές αρχές. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών δεν διασφάλισαν την ασφάλεια και το επίπεδο ποιότητας της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής πριν από τον Ιούνιο του 2022. Επίσης, το μέτρο δεν φαίνεται να βελτιώνει την πρόσβαση σε ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, καθώς μείωσε τον αριθμό των παρόχων υπηρεσιών. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ουγγαρία, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επιτροπή καλεί την ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ να συμμορφωθεί με τις διατάξεις των κανόνων της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις όσον αφορά την υπεργολαβική ανάθεση

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Πορτογαλία [INFR(2023)2121] λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις (οδηγία 2014/24/ΕΕ) όσον αφορά την υπεργολαβική ανάθεση. Οι κανόνες αυτοί αποσκοπούν στη διευκόλυνση της συμμετοχής των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και του ανοίγματος του ανταγωνισμού στην αγορά δημόσιων συμβάσεων. Ο πορτογαλικός κώδικας δημοσίων συμβάσεων επιτρέπει στις αναθέτουσες αρχές να περιορίζουν τον βαθμό στον οποίο μια σύμβαση μπορεί να ανατεθεί υπεργολαβικά σε άλλη εταιρεία. Σύμφωνα με την Επιτροπή, ένας τέτοιος κανόνας δεν συμμορφώνεται με την οδηγία, όπως ερμηνεύεται από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Πορτογαλία, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παραπομπές στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Επιτροπή αποφασίζει να παραπέμψει τη ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ και την ΚΥΠΡΟ στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω μη ορθής μεταφοράς στο εθνικό τους δίκαιο της οδηγίας για τον έλεγχο της αναλογικότητας

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει τη Βουλγαρία [INFR(2021)2206] και την Κύπρο [INFR(2022)2055] στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω μη ορθής μεταφοράς στο εθνικό τους δίκαιο της οδηγίας για τον έλεγχο της αναλογικότητας (οδηγία (ΕΕ) 2018/958). Η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να αξιολογούν διεξοδικά την αναλογικότητα νέων εθνικών μέτρων για τη νομοθετική κατοχύρωση επαγγελμάτων πριν από τη θέσπισή τους. Σκοπός της οδηγίας είναι, επίσης, να αποτρέψει τις περιττές περιοριστικές κανονιστικές ρυθμίσεις των επαγγελμάτων. Τα κράτη μέλη υποχρεούνταν να μεταφέρουν την εν λόγω οδηγία στο εθνικό δίκαιο έως τις 30 Ιουλίου 2020. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Βουλγαρία δεν διασφάλισε ότι οι κοινοβουλευτικές τροπολογίες υποβάλλονται σε προηγούμενη αξιολόγηση της αναλογικότητας. Επιπλέον, η Βουλγαρία δεν έχει εφαρμόσει μηχανισμό για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της αντικειμενικότητας των αξιολογήσεων αναλογικότητας που εκπονούνται από επαγγελματικές οργανώσεις, π.χ. μέσω ελέγχων των εν λόγω αξιολογήσεων αναλογικότητας από εποπτικούς ή ανεξάρτητους φορείς. Ομοίως, η Κύπρος δεν διασφάλισε ότι όλα τα μέτρα που καλύπτονται από την οδηγία, ιδίως εκείνα που αποτελούν πρωτοβουλία επαγγελματικών φορέων ή του κοινοβουλίου, υποβάλλονται σε προηγούμενο έλεγχο αναλογικότητας. Επιπλέον, η Κύπρος εφάρμοσε εσφαλμένα διάφορα κριτήρια αξιολόγησης της αναλογικότητας που ορίζονται στην οδηγία και δεν διασφάλισε την κατάλληλη παροχή πληροφοριών και τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες που έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι αρχές είναι ανεπαρκείς και, για τον λόγο αυτόν, παραπέμπει τη Βουλγαρία και την Κύπρο στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στο δελτίο Τύπου.

Η Επιτροπή αποφασίζει να παραπέμψει την ΙΣΠΑΝΙΑ στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω μη ορθής μεταφοράς στο εθνικό της δίκαιο των οδηγιών για τις δημόσιες συμβάσεις

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ισπανία [INFR(2021)2171] στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω μη ορθής μεταφοράς στο εθνικό της δίκαιο της οδηγίας για τις δημόσιες συμβάσεις (οδηγία 2014/24/ΕΕ), της οδηγίας για τις δημόσιες συμβάσεις στους τομείς των υπηρεσιών κοινής ωφελείας (οδηγία 2014/25/ΕΕ) και της οδηγίας σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης (οδηγία 2014/23/ΕΕ). Οι κανόνες αυτοί, οι οποίοι έπρεπε να μεταφερθούν από τα κράτη μέλη στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 18 Απριλίου 2016, απαιτούν από τα κράτη μέλη να ακολουθούν αμερόληπτες και διαφανείς διαδικασίες και έχουν ως στόχο το άνοιγμα των αγορών υπηρεσιών στον πραγματικό ανταγωνισμό μεταξύ εταιρειών σε ολόκληρη την ΕΕ και τη διασφάλιση της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς για δημόσιες αγορές. Μετά την καθυστερημένη κοινοποίηση από την Ισπανία της μεταφοράς των τριών οδηγιών στο εθνικό δίκαιο και τον έλεγχο συμμόρφωσης που διενήργησε η Επιτροπή, αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο του 2021 η αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ισπανία, την οποία ακολούθησε αιτιολογημένη γνώμη τον Απρίλιο του 2024. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, η Ισπανία δεν έχει ακόμη εισαγάγει τις απαιτούμενες αλλαγές στη νομοθεσία της, ώστε να καταστεί συμβατή με όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το δίκαιο της ΕΕ. Το ισπανικό δίκαιο παρεκκλίνει σημαντικά από τους κανόνες της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τα είδη των αρχών, των συμβάσεων και των τροποποιήσεων των συμβάσεων που πρέπει να τηρούν τους κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες που έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι αρχές είναι ανεπαρκείς και, για τον λόγο αυτόν, παραπέμπει την Ισπανία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στο δελτίο Τύπου.

 

3. Μετανάστευση, Εσωτερικές Υποθέσεις και Ένωση Ασφάλειας

(Για περισσότερες πληροφορίες: Stefan de Keersmaecker +32 2 298 46 80· Fiorella Boigner — Τηλ.: +32 2 299 37 34· Elettra Di Massa — Tηλ.: +32 2 298 21 61)

 

Προειδοποιητικές επιστολές

Η Επιτροπή καλεί τη ΜΑΛΤΑ και τις ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ να μεταφέρουν πλήρως και ορθά στο εθνικό τους δίκαιο όλες τις διατάξεις της οδηγίας για τα πυροβόλα όπλα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στη Μάλτα [INFR(2024)2264] και τις Κάτω Χώρες [INFR(2024)2265] λόγω μη ορθής μεταφοράς στο εθνικό τους δίκαιο των διατάξεων της οδηγίας για τα πυροβόλα όπλα [οδηγία (ΕΕ) 2021/555]. Η Μάλτα δεν μετέφερε ορθά στο εθνικό της δίκαιο την εκτελεστική οδηγία (ΕΕ) 2019/68 της Επιτροπής για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τη σήμανση των πυροβόλων όπλων και την εκτελεστική οδηγία (ΕΕ) 2019/69 της Επιτροπής για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας. Οι Κάτω Χώρες δεν μετέφεραν ορθά στο εθνικό τους δίκαιο την εκτελεστική οδηγία (ΕΕ) 2019/69 της Επιτροπής. Η οδηγία για τα πυροβόλα όπλα καθορίζει κοινά ελάχιστα πρότυπα για την απόκτηση, την κατοχή και την εμπορική ανταλλαγή μη στρατιωτικών πυροβόλων όπλων, για παράδειγμα πυροβόλων όπλων που χρησιμοποιούνται για σκοποβολή και κυνήγι. Οι κανόνες επιτρέπουν τη νόμιμη χρήση και κυκλοφορία εντός της ΕΕ πυροβόλων όπλων, ουσιωδών συστατικών μερών και πυρομαχικών για μη στρατιωτική χρήση. Παράλληλα η οδηγία διατηρεί υψηλά πρότυπα ασφάλειας και προστασίας έναντι εγκληματικών πράξεων και της παράνομης διακίνησης πυροβόλων όπλων. Η εκτελεστική οδηγία (ΕΕ) 2019/68 της Επιτροπής καθορίζει κανόνες σχετικά με τη σήμανση των πυροβόλων όπλων και των ουσιωδών συστατικών μερών τους, ώστε να αυξηθεί η ιχνηλασιμότητα τους και να διευκολυνθεί η ασφαλής μεταφορά τους. Η εκτελεστική οδηγία (ΕΕ) 2019/69 της Επιτροπής καθορίζει τεχνικές προδιαγραφές για τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας (τα οποία πυροδοτούν μόνον αβολίδωτα φυσίγγια ή ερεθιστικές ουσίες), ώστε να αποτρέπεται η παράνομη μετατροπή τους σε φονικά πυροβόλα όπλα. Η Μάλτα και οι Κάτω Χώρες είχαν προθεσμία έως τις 14 Δεκεμβρίου 2019 για να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία για τα πυροβόλα όπλα. Η προθεσμία για τη μεταφορά των δύο εκτελεστικών οδηγιών στο εθνικό δίκαιο έληξε στις 17 Ιανουαρίου 2020. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στη Μάλτα και τις Κάτω Χώρες, οι οποίες έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Αιτιολογημένες γνώμες

Η Επιτροπή καλεί την ΚΡΟΑΤΙΑ, την ΠΟΛΩΝΙΑ, τη ΣΛΟΒΕΝΙΑ και τη ΣΟΥΗΔΙΑ να μεταφέρουν την οδηγία για την μπλέ κάρτα

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Κροατία [INFR(2024)0062], την Πολωνία, [INFR(2024)0109] τη Σλοβενία [INFR(2024)0131] και τη Σουηδία [INFR(2024)0128] λόγω μη μεταφοράς στο εθνικό τους δίκαιο της οδηγίας για την μπλέ κάρτα. Η οδηγία (ΕΕ) 2021/1883 για την μπλε κάρτα της ΕΕ καταργεί την οδηγία 2009/50/ΕK και θεσπίζει τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής για τους υπηκόους τρίτων χωρών υψηλής ειδίκευσης που έρχονται να ζήσουν και να εργαστούν στην ΕΕ. Η οδηγία θεσπίζει αποτελεσματικότερους κανόνες για την προσέλκυση εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης στην ΕΕ. Οι κανόνες αυτοί περιλαμβάνουν πιο ευέλικτους όρους εισδοχής, ενισχυμένα δικαιώματα και τη δυνατότητα ευκολότερης μετακίνησης και εργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Τα κράτη μέλη της ΕΕ (εξαιρουμένης της Δανίας και της Ιρλανδίας, σύμφωνα με τα αντίστοιχα πρωτόκολλά τους) όφειλαν να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 18 Νοεμβρίου 2023. Η Σλοβενία και η Σουηδία δεν έχουν μεταφέρει εγκαίρως την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Κροατία, την Πολωνία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία, οι οποίες έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

4. Δικαιοσύνη

(Stefan de Keersmaecker +32 2 298 46 80· Cristina Torres Castillo — Τηλ.: +32 229 90679)· Yuliya Matsyk — Τηλ.: +32 2 226 27 16)

 

Προειδοποιητικές επιστολές

Η Επιτροπή καλεί την ΑΥΣΤΡΙΑ να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων εντός της ΕΕ  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή στην Αυστρία [INFR(2011)2034] λόγω εσφαλμένης μεταφοράς στο εθνικό της δίκαιο της οδηγίας για την ελεύθερη κυκλοφορία (οδηγία 2004/38/ΕΚ). Η οδηγία απαιτεί από τα κράτη μέλη να επιτρέπουν και να διευκολύνουν την είσοδο και τη διαμονή μελών της ευρύτερης οικογένειας πολιτών της ΕΕ. Τα εν λόγω μέλη της οικογένειας έχουν στην περίπτωση αυτή τα ίδια δικαιώματα με τα μέλη της άμεσης οικογένειας. Η οδηγία προβλέπει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να επιτρέπουν την είσοδο και τη διαμονή σε ορισμένα μέλη της οικογένειας που εξαρτώνται από πολίτη της ΕΕ ή τους μόνιμους συντρόφους τους, τα οποία διαθέτουν τα ίδια δικαιώματα με τα μέλη της οικογένειας. Σύμφωνα με το αυστριακό δίκαιο, στα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιθαγένεια κράτους μέλους δεν χορηγούνται τα κατάλληλα έγγραφα διαμονής και δεν τους χορηγούνται ορισμένα δικαιώματα βάσει της οδηγίας, όπως, για παράδειγμα, το άμεσο δικαίωμα εργασίας ή οι προϋποθέσεις διατήρησης του δικαιώματος διαμονής. Η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη νομολογία του Δικαστηρίου που αποσαφηνίζει τα δικαιώματα των μελών της ευρύτερης οικογένειας και αφού ανέλυσε τη νομοθεσία που θέσπισε η Αυστρία το 2020 σχετικά με το θέμα αυτό, θεωρεί ότι έχουν μεταφερθεί εσφαλμένα στο εθνικό δίκαιο περισσότερες διατάξεις της οδηγίας απ’ ό,τι όταν εστάλη η πρώτη προειδοποιητική επιστολή και αποφάσισε να αποστείλει συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή. Η Αυστρία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Παραπομπές στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Επιτροπή αποφασίζει να παραπέμψει το ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία που επηρεάζει τη συμφωνία αποχώρησης

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει το Ηνωμένο Βασίλειο στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης [INFR(2020)2202 και (2011)2054] λόγω μη συμμόρφωσής του με το δίκαιο της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της ΕΕ και των μελών των οικογενειών τους στο τέλος του 2020. Η Επιτροπή θεωρεί ότι υπήρχαν αρκετές ελλείψεις στην εφαρμογή της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες συνεχίζουν να επηρεάζουν πολίτες της ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας αποχώρησης. Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με τη διαδικασία επί παραβάσει INFR(2020)2202 τον Μάιο του 2020 και αιτιολογημένη γνώμη τον Ιούλιο του 2024, επειδή η εθνική νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου περιόρισε το πεδίο εφαρμογής των δικαιούχων του δικαίου της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία.  Η υπόθεση αυτή βασίστηκε στη διαδικασία επί παραβάσει INFR(2011)2054, για την οποία η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή τον Ιούνιο του 2011 και αιτιολογημένη γνώμη τον Απρίλιο του 2012 και για την οποία συνέχισε να ανταλλάσσει απόψεις με το Ηνωμένο Βασίλειο έως τον Ιούνιο του 2024. Αφού αξιολόγησε προσεκτικά τις απαντήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι πολλά στοιχεία των αιτιάσεων δεν έχουν διευθετηθεί, μεταξύ άλλων σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα δικαιώματα των μελών της ευρύτερης οικογένειας. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει το Ηνωμένο Βασίλειο στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο δελτίο Τύπου.

 

5. Κινητικότητα και Μεταφορές

(Για περισσότερες πληροφορίες: Maciej Berestecki — Tηλ.: +32 229 53156, Anna Wartberger — Tηλ.: +32 2 298 20 54)

Προειδοποιητικές επιστολές

Η Επιτροπή καλεί την ΙΤΑΛΙΑ να διασφαλίσει την πρόσβαση χωρίς διακρίσεις στην αγορά διεθνών οδικών εμπορευματικών μεταφορών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ιταλία [INFR(2024)2235] λόγω μη ορθής εφαρμογής του κανονισμού για τους κοινούς κανόνες πρόσβασης στην αγορά διεθνών οδικών εμπορευματικών μεταφορών (Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1072/2009). Ο κανονισμός διασφαλίζει ότι οι κυρώσεις επιβάλλονται χωρίς διακρίσεις, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια ή τον τόπο εγκατάστασης. Ωστόσο, σύμφωνα με το ιταλικό δίκαιο, μόνο τραπεζικά εμβάσματα και πληρωμές τοις μετρητοίς γίνονται δεκτά σε περίπτωση προστίμων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε άνιση μεταχείριση των αλλοδαπών μεταφορέων. Συγκεκριμένα, οι αλλοδαποί μεταφορείς αντιμετωπίζουν συχνά μεγαλύτερους χρόνους αναμονής για την επιβεβαίωση τραπεζικών εμβασμάτων πριν από την απόδοση των ακινητοποιημένων οχημάτων τους, σε αντίθεση με τα εγχώρια τραπεζικά εμβάσματα. Αυτό έχει συχνά ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι αλλοδαποί οδηγοί με τέλη στάθμευσης προς τις ιταλικές αρχές, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερο τελικό πρόστιμο σε σύγκριση με τα οχήματα που ταξινομούνται στην Ιταλία. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στην Ιταλία, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να ανταποκριθεί και να άρει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Η Επιτροπή καλεί την ΕΛΛΑΔΑ να εφαρμόσει τις απαιτήσεις αναγνώρισης μεμονωμένου αεροσκάφους για τις υπηρεσίες διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας και αεροναυτιλίας

Η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ελλάδα [INFR(2024)2237] λόγω μη εφαρμογής της απαιτούμενης τεχνολογίας αναγνώρισης αεροσκάφους, όπως ορίζει ο κανονισμός (ΕΕ) 2017/373, ο οποίος διέπει τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας και τα συστήματα αεροναυτιλίας. Η ικανότητα αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των υπηρεσιών επιτήρησης και την αύξηση της αποτελεσματικότητας του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, με την εξασφάλιση ακριβέστερης ιχνηλάτησης των αεροσκαφών. Παρά τη συμφωνία το 2020 μεταξύ του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) και της Ελληνικής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) για την προμήθεια, εγκατάσταση και ανάθεση των απαραίτητων συστημάτων ραντάρ, εξακολουθούν να εκκρεμούν τα διορθωτικά μέτρα. Η ανάπτυξη σύγχρονων ραντάρ θα διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα της Ελλάδας με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που χρησιμοποιούν ήδη τα εν λόγω συστήματα και θα αυξήσει τελικά τη χωρητικότητα του εναέριου χώρου, η οποία είναι αναγκαία, λαμβανομένων υπόψη των υψηλότερων επιπέδων κυκλοφορίας στον ελληνικό εναέριο χώρο, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο. Οι πληροφορίες που παρασχέθηκαν από την ΑΠΑ ως απάντηση στο αίτημα της Επιτροπής δεν παρέχουν ικανοποιητικές πληροφορίες σχετικά με το πότε θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά η ικανότητα αναγνώρισης αεροσκαφών στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να ανταποκριθεί και να άρει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Η Επιτροπή καλεί την ΟΥΓΓΑΡΙΑ να διασφαλίσει την κατάλληλη εποπτεία της ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ουγγαρία [INFR(2024)2239] λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ για την εποπτεία της ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ουγγαρία δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που περιγράφονται στον κανονισμό για καθορισμό τεχνικών απαιτήσεων και διοικητικών διαδικασιών όσον αφορά τις πτητικές λειτουργίες [κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 965/2012]. Η Ουγγαρία δεν απέδειξε ότι διαθέτει επαρκή αριθμό ειδικευμένου προσωπικού για να εποπτεύει επαρκώς τους πιστοποιημένους αερομεταφορείς και να επαληθεύει τη συμμόρφωσή τους. Επιπλέον, η Ουγγαρία δεν έχει θεσπίσει ισχυρό σύστημα διαχείρισης, το οποίο να περιλαμβάνει καθορισμένες πολιτικές, διαδικασίες και σαφή οργανωτική δομή, ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τον κανονισμό. Επιπλέον, η Ουγγαρία δεν έχει διασφαλίσει ότι οι πιστοποιημένοι φορείς πληρούν τις αναγκαίες απαιτήσεις πριν από την έκδοση πιστοποιητικών, εγκρίσεων ή εξουσιοδοτήσεων. Επίσης, δεν διαθέτει αποτελεσματικά προγράμματα εποπτείας, συμπεριλαμβανομένων τακτικών ελέγχων και επιθεωρήσεων, για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των πιστοποιημένων φορέων. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στην Ουγγαρία, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να ανταποκριθεί και να άρει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.    

Η Επιτροπή καλεί την ΠΟΛΩΝΙΑ να συμμορφωθεί με τους κανόνες σχετικά με την εποπτεία της ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Πολωνία [INFR(2024)2240] λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ για την εποπτεία της ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Πολωνία δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που περιγράφονται στον κανονισμό για καθορισμό τεχνικών απαιτήσεων και διοικητικών διαδικασιών όσον αφορά τις πτητικές λειτουργίες [κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 965/2012]. Τον Ιανουάριο του 2024, αποκάλυψε επιθεώρηση του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) ότι η Πολωνία δεν διενεργούσε τους υποχρεωτικούς ελέγχους αλκοολαιμίας στα μέλη πληρωμάτων πτήσης και θαλάμου επιβατών, τόσο για τους εθνικούς φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών όσο και για τους φορείς εκμετάλλευσης άλλων ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών που προσγειώνονται σε πολωνικά αεροδρόμια. Αυτό αντιβαίνει στο άρθρο 4 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 965/2012 της Επιτροπής, το οποίο απαιτεί από τα κράτη μέλη να διενεργούν ελέγχους αλκοολαιμίας στα μέλη πληρωμάτων πτήσης και θαλάμου επιβατών για φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών υπό την εποπτεία τους, καθώς και για φορείς εκμετάλλευσης υπό την εποπτεία άλλου κράτους μέλους ή τρίτης χώρας. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στην Πολωνία, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.    

Η Επιτροπή καλεί την ΕΛΛΑΔΑ να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της ΕΕ για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ελλάδα [INFR(2023)2036], επειδή δεν ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων (οδηγία για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, οδηγία 2016/798). Η οδηγία καλύπτει τις απαιτήσεις ασφάλειας ολόκληρου του σιδηροδρομικού συστήματος. Η Επιτροπή θεωρεί ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μακροχρόνιες ελλείψεις στην εφαρμογή της οδηγίας από την έναρξη ισχύος της. Οι ελλείψεις είναι συστημικές και απορρέουν επίσης από την έλλειψη νοοτροπίας ασφάλειας εντός των οικείων οργανισμών.  Η Επιτροπή επισημαίνει ότι έπειτα από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων σχετικά με την κατάσταση της υλοποίησης και της εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας για τους σιδηροδρόμους στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο δράσης κατόπιν διαβουλεύσεων και συμφωνίας με τις υπηρεσίες της Επιτροπής. Το σχέδιο δράσης αποτελεί τη βάση για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και σημειώνεται ικανοποιητική πρόοδος στην εφαρμογή του, με την Ελλάδα να υποβάλλει διμηνιαίες εκθέσεις στην Επιτροπή σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις στην εφαρμογή της οδηγίας. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει επίσημα και να άρει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή.  Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή

Η Επιτροπή καλεί τη ΣΛΟΒΕΝΙΑ να θεσπίσει αποτελεσματική και ανεξάρτητη διαδικασία διαχείρισης καταγγελιών, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ για τις λιμενικές υπηρεσίες

Η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή στη Σλοβενία [INFR (2021)2044] λόγω μη συμμόρφωσης με το άρθρο 16 παράγραφος 2 του κανονισμού για τις λιμενικές υπηρεσίες (κανονισμός (ΕΕ) 2017/352). Ο κανονισμός αυτός απαιτεί από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν αποτελεσματικό και ανεξάρτητο σύστημα διαχείρισης καταγγελιών για την αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων μεταξύ της διαχείρισης των λιμένων και των παρόχων υπηρεσιών. Μετά την κίνηση της διαδικασίας επί παραβάσει το 2021, η Σλοβενία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις κοινοποίησής της, ωστόσο, η Επιτροπή εξακολουθεί να ανησυχεί για το γεγονός ότι ο φορέας διαχείρισης καταγγελιών της Σλοβενίας εξακολουθεί να μην πληροί τις αναγκαίες απαιτήσεις. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή στη Σλοβενία, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να ανταποκριθεί και να άρει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Αιτιολογημένες γνώμες 

Η Επιτροπή καλεί τη ΓΕΡΜΑΝΙΑ να μεταφέρει πλήρως στο εθνικό της δίκαιο την οδηγία περί μέτρων εξορθολογισμού για την προώθηση της υλοποίησης του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στη Γερμανία [INFR(2023)0200], επειδή δεν μετέφερε πλήρως στο εθνικό της δίκαιο την οδηγία για τον εξορθολογισμό (οδηγία (ΕΕ) 2021/1187). Η οδηγία για τον εξορθολογισμό τέθηκε σε ισχύ στις 9 Αυγούστου 2021 και αποσκοπεί στην επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) μέσω της απλοποίησης και αποσαφήνισης των διαδικασιών αδειοδότησης και σύναψης δημοσίων συμβάσεων. Η οδηγία στοχεύει σε έργα υψηλής προτεραιότητας του κεντρικού δικτύου ΔΕΔ-Μ, σε διασυνοριακές πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκούς διαδρόμους μεταφορών με προϋπολογισμούς άνω των 300 εκατ. ευρώ. Για να επιτευχθεί αυτό, η οδηγία καθορίζει τέσσερις βασικές απαιτήσεις για τα κράτη μέλη: να οριστεί εντεταλμένη αρχή για κάθε έργο, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης, οι οποίες δεν θα υπερβαίνουν τα τέσσερα έτη, να καταστούν οι διαδικασίες διαφανείς και να βελτιωθεί ο διασυνοριακός συντονισμός. Η Γερμανία δεν κοινοποίησε στην Επιτροπή τα σχετικά μέτρα που έλαβε για τη μεταφορά της οδηγίας για τον εξορθολογισμό στο εθνικό της δίκαιο. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στη Γερμανία, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επιτροπή καλεί τη ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ να κοινοποιήσει τα μέτρα μεταφοράς στο εθνικό της δίκαιο της οδηγίας για τα μισθωμένα οχήματα

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στη Βουλγαρία [INFR(2023)0192], επειδή δεν κοινοποίησε στην Επιτροπή τις εθνικές νομικές πράξεις για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για τα μισθωμένα οχήματα [(οδηγία (EΕ) 2022/738). Η παρούσα οδηγία καθορίζει ελάχιστα πρότυπα για τη χρησιμοποίηση μισθωμένων οχημάτων χωρίς οδηγό στις εμπορευματικές μεταφορές. Αυτό μπορεί να μειώσει το κόστος και να ενισχύσει την ευελιξία των επιχειρήσεων που μεταφέρουν οδικώς εμπορεύματα. Τα κράτη μέλη όφειλαν να μεταφέρουν την εν λόγω οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο και να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της έως τις 6 Αυγούστου 2023. Όταν η Βουλγαρία δεν μετέφερε την εν λόγω οδηγία στο εθνικό της δίκαιο, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή τον Σεπτέμβριο του 2023. Οι βουλγαρικές αρχές ανέφεραν ότι επεξεργάζονται μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο, τα οποία όμως δεν έχουν ακόμη εγκριθεί. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στη Βουλγαρία, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επιτροπή καλεί τη ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, την ΕΛΛΑΔΑ, την ΙΣΠΑΝΙΑ, την ΙΤΑΛΙΑ, το ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ, τη ΜΑΛΤΑ, την ΠΟΛΩΝΙΑ και την ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ να μεταφέρουν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τα διόδια και τις βινιέτες για τη χρήση των έργων οδικής υποδομής

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στη Βουλγαρία [INFR(2024)0150], την Ελλάδα [INFR(2024)0155], την Ισπανία [INFR(2024)0157], την Ιταλία [INFR(2024)0161], το Λουξεμβούργο [INFR(2024)0164], τη Μάλτα [INFR(2024)0167], την Πολωνία [INFR(2024)0169] και την Πορτογαλία [INFR(2024)0171], επειδή δεν μετέφεραν στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία για την Ευρωβινιέτα (οδηγία 1999/62/ΕΚ, όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία (ΕΕ) 2022/362). Η οδηγία για την ευρωβινιέτα θεσπίζει κοινούς κανόνες για την επιβολή τελών με βάση την απόσταση (διόδια) και χρονοεξαρτώμενων τελών χρήσης (βινιέτες), επιτρέποντας στα κράτη μέλη να ανακτούν το κόστος υποδομής (κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση) μέσω διοδίων και βινιετών. Με την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2022/362 περιλαμβάνονται πλέον τα επιβατικά αυτοκίνητα, τα λεωφορεία και τα πούλμαν, καθώς και τα μικρά βαρέα επαγγελματικά οχήματα. Η αναθεωρημένη οδηγία απαιτεί επίσης από τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν το περιβαλλοντικό κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα οικεία συστήματα επιβολής τελών για τον καθορισμό τελών με βάση τις εκπομπές CO2 των οχημάτων, με στόχο τη μείωση των εκπομπών και την ενθάρρυνση καθαρότερων βαρέων επαγγελματικών οχημάτων. Η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έληξε στις 25 Μαρτίου 2024. Και τα 8 κράτη μέλη δεν κοινοποίησαν μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Πολωνία και την Πορτογαλία, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επιτροπή καλεί τη ΓΕΡΜΑΝΙΑ να θεσπίσει αποτελεσματική και ανεξάρτητη διαδικασία διαχείρισης καταγγελιών, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ για τις λιμενικές υπηρεσίες

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στη Γερμανία [INFR(2021)2041] λόγω μη συμμόρφωσης με το άρθρο 16 παράγραφος 2 του κανονισμού για τις λιμενικές υπηρεσίες (κανονισμός (ΕΕ) 2017/352) όσον αφορά τις διαδικασίες διαχείρισης καταγγελιών. Το άρθρο απαιτεί τη θέσπιση αποτελεσματικής διαδικασίας διεκπεραίωσης καταγγελιών για τη διαχείριση ζητημάτων που σχετίζονται με τους κανόνες για τις λιμενικές υπηρεσίες. Η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι απαλλαγμένη από συγκρούσεις συμφερόντων και να λειτουργεί ανεξάρτητα από κάθε διαχειριστική αρχή του λιμένα ή παρόχου υπηρεσιών, διασφαλίζοντας την αμεροληψία. Η παρούσα αιτιολογημένη γνώμη λαμβάνει υπόψη ότι η Γερμανία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις κοινοποίησης που υπέχει δυνάμει του άρθρου 16 παράγραφος 7 του κανονισμού 2017/352. Η Γερμανία κοινοποίησε τα εν λόγω στοιχεία μετά την κίνηση της διαδικασίας επί παραβάσει από την Επιτροπή το 2023. Ωστόσο, η Γερμανία δεν κοινοποίησε μέτρα σχετικά με το άρθρο 16 παράγραφος 2. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στη Γερμανία, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επιτροπή καλεί την ΕΛΛΑΔΑ να εφαρμόσει στους αερολιμένες διαδικασίες προσέγγισης βάσει επιδόσεων 

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα[INFR(2024)2014)], επειδή δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να εφαρμόσει διαδικασίες πλοήγησης βάσει επιδόσεων (PBN) στους ελληνικούς αερολιμένες, όπως απαιτείται από τους εκτελεστικούς κανονισμούς (ΕΕ) 2018/1048 και 2018/1139 της Επιτροπής. Με τη βελτιστοποίηση των διαδρομών υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας και των διαδικασιών ενόργανης προσέγγισης, η χρήση των διαδικασιών PBN στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας και στις υπηρεσίες αεροναυτιλίας αποφέρει ένα φάσμα οφελών, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ασφάλειας, της αύξησης της χωρητικότητας, της μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της βελτίωσης της οικονομικής αποδοτικότητας. Οι τρέχουσες δραστηριότητες προσγείωσης στα ελληνικά αεροδρόμια είναι ασφαλείς. Ωστόσο, η εφαρμογή των διαδικασιών προσέγγισης PBN που λείπουν στους ελληνικούς αερολιμένες θα επιτρέψει στους πιλότους να προσγειωθούν με κατακόρυφη καθοδήγηση, βελτιώνοντας περαιτέρω την ασφάλεια. Η Επιτροπή απέστειλε τον Απρίλιο του 2024 προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα. Η απάντηση της Ελλάδας, της 19ης Ιουνίου, δεν παρέχει ικανοποιητικά αποδεικτικά στοιχεία, ούτε σχετικά με την εφαρμογή των διαδικασιών PBN στους ελληνικούς αερολιμένες, ούτε σχετικά με την εφαρμογή των διορθωτικών μέτρων που συμφωνήθηκαν μεταξύ του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας και της Ελληνικής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Συμπληρωματική αιτιολογημένη γνώμη

Η Επιτροπή καλεί την Τσεχία να μεταφέρει πλήρως στο εθνικό της δίκαιο τη νομοθεσία για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Τηλεδιοδίων ώστε να διευκολυνθούν τα διασυνοριακά ταξίδια των χρηστών του οδικού δικτύου της ΕΕ

Σήμερα η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει συμπληρωματική αιτιολογημένη γνώμη στην Τσεχία [INFR(2021)0520], επειδή δεν κοινοποίησε στην Επιτροπή την πλήρη μεταφορά της οδηγίας για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Τηλεδιοδίων (ΕΥΤ) [οδηγία (ΕΕ) 2019/520] στο εθνικό δίκαιο. Η ΕΥΤ είναι ένα ενοποιημένο σύστημα διοδίων που επιτρέπει στους χρήστες του οδικού δικτύου της ΕΕ να ταξιδεύουν σε όλα τα κράτη μέλη μέσω ενός μόνο συνδρομητικού συμβολαίου, ενός μόνο παρόχου υπηρεσιών και μίας μονάδας επί του οχήματος. Η οδηγία έχει δύο στόχους: να διασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συστημάτων τηλεδιοδίων και να διευκολύνει τη διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών για μη καταβληθέντα οδικά τέλη. Η προθεσμία μεταφοράς της εν λόγω οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έληξε στις 19 Οκτωβρίου 2021. Η σημερινή συμπληρωματική αιτιολογημένη γνώμη ακολουθεί την πρώτη αιτιολογημένη γνώμη που εστάλη τον Ιούλιο του 2022. Η μη πλήρης μεταφορά των κανόνων αυτών της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο αποτελεί εμπόδιο στη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συστημάτων τηλεδιοδίων των κρατών μελών και στη διασυνοριακή επιβολή της καταβολής οδικών τελών στην ΕΕ. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Τσεχία, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

6. Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και Ένωση Κεφαλαιαγορών

(Για περισσότερες πληροφορίες: Olof Gill — Τηλ.: +32 2 296 59 66· Marta Perez-Cejuela Romero — Tηλ.: +32 2 296 37 70)

 

Προειδοποιητικές επιστολές

Η Επιτροπή καλεί τη ΡΟΥΜΑΝΙΑ να μεταφέρει ορθά την οδηγία σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει [INFR(2024)2247] με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στη Ρουμανία λόγω πλημμελούς μεταφοράς της οδηγίας σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία (οδηγία 2014/17). Σκοπός της οδηγίας είναι η δημιουργία μιας αποδοτικής και ανταγωνιστικής ενιαίας αγοράς για τους καταναλωτές, τους πιστωτικούς φορείς και τους μεσίτες πιστώσεων με υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών στον τομέα των συμβάσεων πίστωσης για καταναλωτές. Η οδηγία απαιτεί από τους μεσίτες πιστώσεων που έχουν λάβει άδεια σε άλλα κράτη μέλη να δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία είτε εξ αποστάσεως είτε μέσω τοπικού υποκαταστήματος. Γεγονός που μπορεί να πραγματοποιηθεί με βάση την άδειά την οποία έχουν λάβει στο κράτος μέλος καταγωγής τους και χωρίς τυχόν επιπλέον άδεια ή καταχώρισή τους από τις ρουμανικές αρχές. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ρουμανία δεν μετέφερε ορθά στο εθνικό της δίκαιο τις εν λόγω πτυχές της οδηγίας σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στη Ρουμανία, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Η Επιτροπή καλεί την ΙΣΠΑΝΙΑ να εφαρμόσει ορθά τον κανονισμό για τον ενιαίο χώρο πληρωμών σε ευρώ (SEPA)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ισπανία [INFR(2024)4021] λόγω μη διορισμού των αρμόδιων αρχών για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 260/2012 (κανονισμός ΕΧΠΕ) από τις αρμόδιες αρχές. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αρμόδιες αρχές στην Ισπανία για τον χειρισμό των παραβιάσεων του κανονισμού ΕΧΠΕ από δημόσιες αρχές που αρνούνται να πραγματοποιήσουν ή να λάβουν πληρωμές (άμεσες χρεώσεις ή μεταφορές πίστωσης) προς/από λογαριασμούς πληρωμών σε άλλο κράτος μέλος. Πρόκειται για παράνομη πρακτική γνωστή και ως «διάκριση λόγω κωδικού IBAN». Η απουσία μιας τέτοιας αρχής στερεί από τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις το δικαίωμα να υποβάλουν καταγγελία κατά της εν λόγω πρακτικής σε αρμόδια αρχή στην Ισπανία. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στην Ισπανία, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να ανταποκριθεί και να άρει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Αιτιολογημένες γνώμες

Η Επιτροπή καλεί τη ΣΟΥΗΔΙΑ να μεταφέρει ορθά στο εθνικό της δίκαιο τους νέους κανόνες για την υποβολή πληροφοριών βιωσιμότητας από τις εταιρείες, οι οποίοι θεσπίστηκαν με την οδηγία για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στη Σουηδία [INFR(2024)2195)] λόγω μη ευθυγράμμισης της νομοθεσίας της με τη λογιστική οδηγία (οδηγία 2013/34/ΕΕ), την οδηγία για τη διαφάνεια (οδηγία 2004/109/ΕΚ)και την οδηγία για τους ελέγχους (οδηγία 2006/43/ΕΚ), όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες (CSRD) (οδηγία (ΕΕ) 2022/2464). Η οδηγία CSRD θεσπίζει νέους κανόνες για την υποβολή πληροφοριών βιωσιμότητας από τις εταιρείες. Οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται από τα οικονομικά έτη που αρχίζουν την 1η Ιανουαρίου 2024 ή μεταγενέστερα, ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας. Τα εθνικά μέτρα μεταφοράς που θέσπισε η Σουηδία απαιτούν από τις εταιρείες να αρχίσουν να υποβάλλουν πληροφορίες για τα οικονομικά έτη που αρχίζουν την 1η Ιουλίου 2024 ή μεταγενέστερα. Αυτό δεν συνάδει με την οδηγία CSRD, καθώς η Σουηδία καθυστερεί την εφαρμογή των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας κατά μισό έτος. Με την εισαγωγή αυτής της καθυστέρησης, η Σουηδία κινδυνεύει να δημιουργήσει άνισους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών της ΕΕ σε διάφορα κράτη μέλη. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει αιτιολογημένη γνώμη στη Σουηδία, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να διορθώσει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, αν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επιτροπή καλεί την ΙΣΠΑΝΙΑ και την ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ να ολοκληρώσουν την εφαρμογή του κανονισμού σχετικά με τη θέσπιση πανευρωπαϊκού ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές στην Ισπανία [INFR(2024)2187] και την Πορτογαλία [INFR(2024)2188], επειδή δεν κοινοποίησαν στην Επιτροπή τους κανόνες για τις διοικητικές κυρώσεις και τα άλλα μέτρα που εφαρμόζονται σε περίπτωση παράβασης του κανονισμού σχετικά με τη θέσπιση πανευρωπαϊκού ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος [κανονισμός (ΕΕ) 2019/1238]. Το πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν είναι ένα προαιρετικό ατομικό συνταξιοδοτικό σύστημα που προσφέρει στους καταναλωτές μια πανευρωπαϊκή επιλογή συνταξιοδοτικής αποταμίευσης. Αυτό το είδος προϊόντος έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους αποταμιευτές περισσότερες επιλογές, καθώς και για να τους παρέχει ανταγωνιστικότερα προϊόντα, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν ισχυρή προστασία των καταναλωτών. Μπορεί να προσφέρεται από ευρύ φάσμα χρηματοπιστωτικών παρόχων, όπως ασφαλιστικές εταιρείες, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, τράπεζες, ορισμένες επιχειρήσεις επενδύσεων και ορισμένα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Η Επιτροπή απέστειλε και στα δύο κράτη μέλη προειδοποιητική επιστολή τον Ιούλιο του 2024. Μέχρι σήμερα, η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την εφαρμογή του κανονισμού. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παραπομπές στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  

Η Επιτροπή αποφασίζει να παραπέμψει το ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω μη καταγγελίας των διμερών επενδυτικών συμφωνιών (ΔΕΣ) με 6 κράτη μέλη της ΕΕ

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει το Ηνωμένο Βασίλειο στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω μη καταγγελίας των διμερών επενδυτικών συμφωνιών (ΔΕΣ), οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν με τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Κροατία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Σλοβενία. Πάγια θέση της Επιτροπής είναι ότι οι ΔΕΣ μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ αλληλεπικαλύπτονται με το ενωσιακό δίκαιο και έρχονται σε σύγκρουση με αυτό. Στις 6 Μαρτίου 2018, το Δικαστήριο της ΕΕ επιβεβαίωσε τη θέση αυτή στην υπόθεση C-284/16 Achmea. Το δικαστήριο έκρινε ότι η διαιτησία μεταξύ επενδυτή και κράτους στο πλαίσιο διμερών επενδυτικών συμφωνιών μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ δεν συνάδει με το δίκαιο της ΕΕ, καθώς θέτει υπό αμφισβήτηση την αρχή της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών.  Όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεσμεύτηκαν —στις δηλώσεις τους της 15ης και της 16ης Ιανουαρίου 2019— να καταγγείλουν τις ΔΕΣ που έχουν συναφθεί μεταξύ τους με συντονισμένο τρόπο μέσω πλειονομερούς σύμβασης, εκτός αν οι διμερείς καταγγελίες κρίνονταν αμοιβαία σκοπιμότερες. Μολονότι η πλειονομερής σύμβαση που συμφωνήθηκε μεταξύ των κρατών μελών στις 5 Μαΐου 2020 ήταν ανοικτή προς υπογραφή από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν την υπέγραψε και δεν προέβη στη διμερή καταγγελία των εν λόγω ΔΕΣ. Λαμβανομένης υπόψη της απόφασης Achmea, κάθε κράτος μέλος που διατηρεί ενδοενωσιακή διμερή επενδυτική συμφωνία παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ. Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 15 Μαΐου 2020 και, στη συνέχεια, αιτιολογημένη γνώμη στις 30 Οκτωβρίου 2020, στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο δεν απάντησε. Σύμφωνα με το άρθρο 87 της συμφωνίας αποχώρησης, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Μετά την έκδοση της αιτιολογημένης γνώμης, η Επιτροπή συνεργάστηκε τόσο με το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και με τα κράτη μέλη των οποίων οι ΔΕΣ εξακολουθούσαν να ισχύουν με το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να διευκολυνθεί η καταγγελία των εν λόγω ΔΕΣ με εύτακτο τρόπο. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν κατήγγειλε τις επίμαχες ΔΕΣ μέχρι σήμερα. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στο δελτίο Τύπου.

 

7. Ψηφιακή οικονομία

(Για περισσότερες πληροφορίες: Thomas Regnier — Τηλ.: +32 2 299 10 99, Patricia Poropat — Τηλ.: + 32 2 298 04 85)

Προειδοποιητικές επιστολές και αιτιολογημένες γνώμες

Η Επιτροπή καλεί το ΒΕΛΓΙΟ, τη ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, την ΙΣΠΑΝΙΑ, τις ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ και την ΠΟΛΩΝΙΑ να συμμορφωθούν με την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στη Βουλγαρία [INFR(2024)2241] και αιτιολογημένη γνώμη στο Βέλγιο [INFR(2024)2164], την Ισπανία [INFR(2024)2165], τις Κάτω Χώρες [INFR(2024)2163] και την Πολωνία [INFR(2024)2041] λόγω μη ορισμού ή εξουσιοδότησης εθνικών συντονιστών ψηφιακών υπηρεσιών (DSCs) βάσει της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες Τα κράτη μέλη όφειλαν, έως τις 17 Φεβρουαρίου 2024, να ορίσουν και να εξουσιοδοτήσουν έναν DSC, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της εφαρμογής και την επιβολή της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες στους παρόχους υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένοι στο έδαφός τους. Η Επιτροπή αποστέλλει στη Βουλγαρία προειδοποιητική επιστολή, καθώς δεν εξουσιοδότησε τον DSC που ορίστηκε να αναλάβει την εκτέλεση των καθηκόντων του στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων επειδή δεν καθόρισε τους κανόνες σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παραβίασης της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Η Επιτροπή αποστέλλει επίσης αιτιολογημένη γνώμη λόγω μη ορισμού και εξουσιοδότησης των οικείων DSC (στο Βέλγιο και την Πολωνία), λόγω μη θέσπισης κανόνων επιβολής κυρώσεων (στην Πολωνία) και λόγω μη εξουσιοδότησης των οικείων DSC (στην Ισπανία και τις Κάτω Χώρες). Τα κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να ανταποκριθούν και να άρουν τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Βουλγαρία και να παραπέμψει το Βέλγιο, την Ισπανία, τις Κάτω Χώρες και την Πολωνία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αιτιολογημένες γνώμες

Η Επιτροπή καλεί 10 κράτη μέλη να συμμορφωθούν με την πράξη για τη διακυβέρνηση δεδομένων

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Τσεχία [INFR(2024)2057], τη Γερμανία [INFR(2024)2060], την Εσθονία [INFR(2024)2058], την Ελλάδα [INFR(2024)2061], την Κύπρο [INFR(2024)2056], το Λουξεμβούργο [INFR(2024)2063], την Αυστρία [INFR(2024)2054], την Πολωνία [INFR(2024)2066], την Πορτογαλία [INFR(2024)2067] και τη  Σλοβενία [INFR(2024)2070], τα οποία δεν έχουν ορίσει τις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή της πράξης για τη διακυβέρνηση δεδομένων ή δεν έχουν αποδείξει ότι οι εν λόγω αρμόδιες αρχές είναι εξουσιοδοτημένες να εκτελούν τα καθήκοντα που απαιτούνται βάσει της πράξης. Στόχος της πράξης για τη διακυβέρνηση δεδομένων είναι να διευκολύνει την κοινοχρησία δεδομένων μεταξύ τομέων και χωρών της ΕΕ προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η πράξη αυξάνει την εμπιστοσύνη στην κοινοχρησία δεδομένων με τη θέσπιση κανόνων για την ουδετερότητα των διαμεσολαβητών που συνδέουν τα άτομα και τις επιχειρήσεις με τους χρήστες των δεδομένων. Η Επιτροπή απέστειλε στις 23 Μαΐου 2024 προειδοποιητική επιστολή στην Τσεχία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Κύπρο, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία. Ενώ ορισμένα κράτη μέλη κοινοποίησαν στην Επιτροπή τον ορισμό των αρμόδιων αρχών, κανένα δεν τις έχει εξουσιοδοτήσει πλήρως να εκτελούν και να εφαρμόζουν την πράξη για τη διακυβέρνηση δεδομένων. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στα οικεία κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Press Release in English 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
16 Δεκεμβρίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα