1,5 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση για τη στήριξη απολυμένων εργαζομένων στην Ελλάδα - Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Επίσημος ιστότοπος της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΕπίσημος ιστότοπος της ΕΕ
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
  • Ειδησεογραφικό άρθρο
  • 30 Μαΐου 2022
  • Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα
  • 1' χρόνος ανάγνωσης

1,5 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση για τη στήριξη απολυμένων εργαζομένων στην Ελλάδα

EU Member States flags alongside the European flag

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη στήριξη 206 εργαζομένων που απολύθηκαν από επιχειρήσεις παραγωγής οικιακών συσκευών στον νομό Αττικής στην Ελλάδα, με 1,5 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ). Η χρηματοδότηση θα βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς να βρουν νέες θέσεις εργασίας μέσω εξατομικευμένης καθοδήγησης και παροχής συμβουλών, κατάρτισης και στήριξης για το ξεκίνημα μιας δικής τους επιχείρησης.

Ο κ. Νικολά Σμιτ, Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, δήλωσε τα εξής: «Με τη σημερινή πρόταση, η ΕΕ βοηθά ενεργά περισσότερους από 200 εργαζομένους που έχουν χάσει τη δουλειά τους στην περιφέρεια Αττικής. Με χρηματοδοτική συνδρομή 1,5 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, μπορούμε να τους βοηθήσουμε να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης, συμβουλών για την αναζήτηση εργασίας και στήριξης για τη δημιουργία δικής τους επιχείρησης.»

Η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση για στήριξη από το ΕΤΠ για να βοηθήσει τους απολυμένους εργαζομένους έξι κατασκευαστών οικιακών συσκευών που βρίσκονται στην περιφέρεια Αττικής. Οι απολύσεις οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι οι ελλείψεις στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικών εξαρτημάτων και το υψηλό κόστος παραγωγής, καθώς και οι δυσκολίες προσαρμογής στον ψηφιακό μετασχηματισμό και η αυτοματοποίηση των διαδικασιών παραγωγής.

Η στήριξη προς τους απολυμένους εργαζομένους περιλαμβάνει συμβουλευτικές υπηρεσίες και εξατομικευμένη βοήθεια για την αναζήτηση εργασίας, κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες και προσαρμοσμένη επαγγελματική κατάρτιση, που οδηγούν σε πιστοποίηση, όπου είναι δυνατόν, ή στήριξη για την απόκτηση τίτλων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα άτομα που συμμετέχουν μπορούν επίσης να λάβουν συμβουλές σχετικά με το πώς να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, σε συνδυασμό με επιχορήγηση για τη σύσταση επιχείρησης ύψους έως 22 000 ευρώ. Η στήριξη περιλαμβάνει επιδόματα για τη συμμετοχή των απολυμένων εργαζομένων στα μέτρα αυτά.

Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος των μέτρων αυτών ανέρχεται περίπου σε 1,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το ΕΤΠ θα καλύψει το 85 % (1,5 εκατ. ευρώ). Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του ελληνικού Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης θα χρηματοδοτήσει το υπόλοιπο 15 %. Η στήριξη των επιλέξιμων εργαζομένων θα ξεκινήσει μόλις εγκριθεί η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
 

Ιστορικό

Οι απολύσεις πραγματοποιήθηκαν από την 1η Απριλίου έως την 1η Οκτωβρίου 2021 σε έξι παραγωγούς οικιακών συσκευών που βρίσκονται στην περιφέρεια Αττικής. Παρά τη βελτίωση των τελευταίων ετών, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην ΕΕ (13,2 % το τέταρτο τρίμηνο του 2021). Στην Αττική, την περιφέρεια στην οποία πραγματοποιήθηκαν οι απολύσεις, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ατόμων που αναζητούν εργασία παραμένει κατά 3,8 % υψηλότερος απ' ό,τι ήταν πριν από την πανδημία (τέταρτο τρίμηνο του 2019). Επιπλέον, το μορφωτικό επίπεδο του 81 % των απολυμένων εργαζομένων είναι κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή χαμηλότερο. Ως εκ τούτου, οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι, χωρίς πρόσθετη εξατομικευμένη στήριξη, οι εν λόγω εργαζόμενοι θα δυσκολευτούν πολύ να βρουν νέα απασχόληση.

Στο πλαίσιο του κανονισμού για το ΕΤΠ 2021-2027, το Ταμείο στηρίζει απολυμένους εργαζομένους και αυτοαπασχολουμένους που έχουν χάσει τη δραστηριότητά τους. Η στήριξη από το ΕΤΠ διατίθεται ευκολότερα για τα άτομα που πλήττονται από την αναδιάρθρωση: όλα τα είδη απρόβλεπτων μεγάλων αναδιαρθρώσεων μπορούν να είναι επιλέξιμα για στήριξη, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης που προκάλεσε η νόσος COVID-19, καθώς και ευρύτερων οικονομικών τάσεων, όπως η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και η αυτοματοποίηση. Τα κράτη μέλη μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση από την ΕΕ όταν τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι χάνουν την εργασία τους εντός συγκεκριμένης περιόδου αναφοράς.

Συνολικά, από το 2007, το ΕΤΠ έχει διαθέσει 668 εκατ. ευρώ σε 173 περιπτώσεις, προσφέροντας βοήθεια σε περισσότερα από 166 000 άτομα σε 20 κράτη μέλη. Τα μέτρα που υποστηρίζονται από το ΕΤΠ συμπληρώνουν τα εθνικά ενεργητικά μέτρα για την αγορά εργασίας.
 

 

Για περισσότερες πληροφορίες

Πρόταση της Επιτροπής για στήριξη από το ΕΤΠ σε απολυμένους εργαζομένους στον τομέα των οικιακών συσκευών στην Αττική

Ενημερωτικό δελτίο για το ΕΤΠ

Ιστότοπος για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση

Κανονισμός για το ΕΤΠ 2021-2027

Ακολουθήστε τον κ. Νικολά Σμιτ στο Facebook και στο Twitter
 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την ένταξη, το οποίο αποστέλλεται δωρεάν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
30 Μαΐου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα