Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο23 Νοεμβρίου 2020Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Σύνοδος κορυφής της G20: οι ηγέτες της G20 ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Το Σαββατοκύριακο της 21ης και της 22ας Νοεμβρίου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ εκπροσώπησαν την ΕΕ στην 15η σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 που διοργανώνει η Σαουδική Αραβία.

Οι ηγέτες της G20 συμμετείχαν σε εικονική διάσκεψη όπου συζήτησαν την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για την από κοινού αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19, τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της διανομής εμβολίου και τη διαρκή στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων που αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας. Συζήτησαν επίσης τρόπους για την καλύτερη ανοικοδόμηση και προετοιμασία ενός βιώσιμου μέλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η οικονομική ανάκαμψη, η μεταρρύθμιση του ΠΟΕ, η φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, ο τρόπος στήριξης των χωρών χαμηλού εισοδήματος και η μείωση του χρέους τους.

Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Χαίρομαι που οι ηγέτες της G20 συμφώνησαν να καταστήσουν τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 διαθέσιμα και οικονομικά προσιτά για όλους. Ωστόσο, απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση. Γι’ αυτό απηύθυνα έκκληση στους ηγέτες της G20 να χρηματοδοτήσουν με 4,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ την πρωτοβουλία Accelerator ACT ως το τέλος του έτους. Οι ηγέτες της G20 συμφώνησαν επίσης να διατηρήσουν τα οικονομικά μέτρα μέχρι να μπούμε σε πορεία ανάκαμψης». Ο Πρόεδρος κ. Μισέλ πρόσθεσε: «Η νόσος COVID-19 αιφνιδίασε πολλούς από εμάς. Ωστόσο, δεν πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια πανδημία και, δυστυχώς, δεν θα είναι η τελευταία. Στο μέλλον, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τις πανδημίες. Μια διεθνής συνθήκη για τις πανδημίες θα μας βοηθούσε να αντιδρούμε ταχύτερα και πιο συντονισμένα όταν αυτές εκδηλώνονται και γι’ αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με όλες τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και ιδίως με τον ΠΟΥ. Ο ΠΟΥ πρέπει να παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος του παγκόσμιου συντονισμού για την αντιμετώπιση των υγειονομικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης».

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου .

Για περισσότερες λεπτομέρειες, βλ. τις δηλώσεις των Προέδρων φον ντερ Λάιεν και Μισέλ ενόψει της συνόδου κορυφής της G20, καθώς και τη διακήρυξη της G20 του Ριάντ για την αντιμετώπιση των κοινών παγκόσμιων προκλήσεων που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
23 Νοεμβρίου 2020
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα