Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο4 Μαρτίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Συνέδριο Γυναίκα και Δημοκρατία | 04/03/2023

Συνέδριο Γυναίκα και Δημοκρατία

Το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδας στην Αθήνα διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία το Συνέδριο της ELSA Athens με θέμα Γυναίκα και Δημοκρατία. Με αφορμή τα 20 χρόνια από την ίδρυση της ELSA Athens, περισσότεροι από διακόσιοι φοιτητές, ακαδημαϊκοί και καταξιωμένες προσωπικότητες συμμετείχαν στη συζήτηση ενός θέματος εξαιρετικά επίκαιρου, αλλά και διαχρονικού.

Με την παρουσία της τίμησε το Συνέδριο, απευθύνοντας εναρκτήριο χαιρετισμό, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και της Ακαδημίας Αθηνών, ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκός κα Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα. Τις εργασίες του Συνεδρίου Γυναίκα και Δημοκρατία χαιρέτισαν, επίσης, οι: Νιόβη Ρίγκου, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, Καθηγητής, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αντιπρόεδρος ΙΜΔΑ, Nicolas Eybalin, Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Οι εισηγήτριες και εισηγητές του Συνεδρίου ήταν, σε αλφαβητική σειρά, οι: Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, Μαρία Γαβουνέλη, Καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο – Athens PIL, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κατερίνα Δημητρακοπούλου, Managing Director, SCL Mellon, Head of Digital, Touchpoint Strategies, Νικόλαος Γ. Δημητράτος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ποινικών Επιστημών στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, Κατερίνα Διδασκάλου, Ηθοποιός, Στέλλα Κάσδαγλη, Συνιδρύτρια Women On Top και Συγγραφέας, Μάρθα Κοντοδαίμων, Project Manager και Επιστημονική Συνεργάτης του Ιδρύματος Konrad Adenauer Ελλάδος και Κύπρου, Τζίνα Λαγκαδινού, Εγκληματολόγος, Project Manager & Scientific Associate του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute), Δρ. Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών διαΝΕΟσις, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος , Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, πρ. Ευρωβουλευτής, πρ. πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Νικόλαος Ορνεράκης, Αντεισαγγελέας Εφετών, Ευρωπαίος Εντεταλμένος Εισαγγελέας, Παναγιώτα Πετρόγλου, Δικηγόρος, Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Νομικών Εμπειρογνωμόνων για την Ισότητα (κλάδος Ισότητας των Φύλων) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ελένη Ρεθυμιωτάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, πρ. Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, Καθηγητής, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αντιπρόεδρος ΙΜΔΑ, Μαργαρίτα Χρυσάνθου Πιτερού, Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».

Το Συνέδριο Γυναίκα και Δημοκρατία, μέσα από το περιεχόμενό του και τον διεπιστημονικό χαρακτήρα του, στόχο είχε να συνεισφέρει στον δημόσιο διάλογο και να αφυπνίσει, με μια σειρά από θεματικές που αφορούν τη θέση της γυναίκας και τα δικαιώματά της σε διεθνές επίπεδο, τη συμμετοχή της στη σύγχρονη δημοκρατία και τη θέση της στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Καταξιωμένες-οι από όλους τους χώρους εισηγήτριες-ές προσέγγισαν, επιπλέον, ζητήματα που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία, το revenge porn και τη γυναικοκτονία εγείροντας προβληματισμό για την κουλτούρα της εποχής αναφορικά με τη γυναικεία φύση. Το Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα – Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τέλεσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Το Συνέδριο στήριξαν, ως Χρυσοί Χορηγοί, οι εταιρείες PPT Legal και BTS Telecom καθώς και η εταιρεία PRIME, ως Αργυρός Χορηγός.

Φωτογραφικό υλικό

Συνέδριο Γυναίκα και Δημοκρατία
Συνέδριο Γυναίκα και Δημοκρατία2
Συνέδριο Γυναίκα και Δημοκρατία3

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
4 Μαρτίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα