Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο23 Ιουνίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Πολιτισμός: Η συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες ενισχύει τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή

Culture

Σήμερα, η Επιτροπή παρουσιάζει μια έκθεση που δείχνει πως η συμμετοχή των πολιτών σε πολιτιστικές δραστηριότητες ενισχύει τη συμμετοχή τους στα κοινά, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή. Σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα που πραγματοποιήθηκε ένα έτος πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024, οι πολίτες που συμμετέχουν τακτικά σε πολιτιστικές δραστηριότητες έχουν περισσότερες πιθανότητες να ψηφίσουν, να προσφέρουν εθελοντική εργασία και να συμμετάσχουν σε συλλογικές δραστηριότητες, έργα και οργανώσεις.
 

Η έκθεση συνιστά να ενισχυθούν ο στόχος της αύξησης της πολιτιστικής συμμετοχής των πολιτών στις ειδικές δράσεις της Επιτροπής για τον πολιτισμό και η προβολή του υπάρχοντος προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη». Η πολιτιστική συμμετοχή θα μπορούσε επίσης να ενθαρρυνθεί μέσω υφιστάμενων δράσεων της ΕΕ για τη συμμετοχή στα κοινά και στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, όπως το πρόγραμμα «Πολίτες, ισότητα, δικαιώματα και αξίες». Η έκθεση τονίζει επίσης ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για το θέμα αυτό, σύμφωνα και με το πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τον πολιτισμό 2023-2026, το οποίο περιλαμβάνει μια δράση για την προώθηση της δημοκρατίας.
 

Ο Αντιπρόεδρος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε σχετικά: «Ο πολιτισμός βρίσκεται στην καρδιά των δημοκρατικών κοινωνιών μας. Η συμμετοχή διαμορφώνει τις κοινωνίες στις οποίες ζούμε. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την τεράστια δύναμη του πολιτισμού υπέρ της υγείας της δημοκρατίας στις κοινωνίες μας. Η έκθεση έρχεται σε μια πολύ καίρια χρονική στιγμή και θα συμβάλει στις προσπάθειές μας να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία και να προωθήσουμε μια συμπεριληπτική κοινωνία ενεργών πολιτών, στηρίζοντας παράλληλα τον πολιτιστικό τομέα.»
 

Η έκθεση παρέχει επίσης καθοδήγηση για δράσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν ότι η πυκνότητα της τοπικής πολιτιστικής προσφοράς και ο όγκος της διαθέσιμης δημόσιας χρηματοδότησης συνδέονται θετικά με πρότυπα πολιτικής και δημοκρατικής συμπεριφοράς. Καταλήγει σε βασικά διδάγματα πολιτικής και σε μια δέσμη 14 συγκεκριμένων συστάσεων προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα μελέτης που είχε αναγγελθεί στο πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τον πολιτισμό 2019-2022. Για την έκθεση, καθώς και για περισσότερες πληροφορίες, βλ. εδώ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
23 Ιουνίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα