Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο13 Σεπτεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Πλημμύρες στη Λιβύη: Η ΕΕ κινητοποιεί έκτακτη βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

echo_2

Κατόπιν του αιτήματος για διεθνή συνδρομή, το οποίο απηύθυνε χθες στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη η Μόνιμη Αποστολή του Κράτους της Λιβύης, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε για τη στήριξη της Λιβύης στον απόηχο της μεγάλης πλημμύρας που έχει προκαλέσει χιλιάδες νεκρούς.

Αμέσως, κράτη μέλη της ΕΕ —μέχρι στιγμής η Γερμανία, η Ρουμανία και η Φινλανδία— προσέφεραν μέσω του Μηχανισμού σημαντική βοήθεια όπως είδη στέγασης, κλίνες εκστρατείας και κουβέρτες, 80 ηλεκτρογεννήτριες, τρόφιμα, καθώς και νοσοκομειακές σκηνές και δεξαμενές νερού. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ είναι έτοιμο να συντονίσει περαιτέρω προσφορές βοήθειας.

Επιπλέον, η ΕΕ έχει αποδεσμεύσει αρχική ανθρωπιστική χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των πλέον επειγουσών αναγκών των ανθρώπων που υφίστανται τις συνέπειες της καταιγίδας Ντάνιελ στη Λιβύη. Η χρηματοδότηση θα διοχετευθεί μέσω εταίρων που επιχειρούν στο πεδίο για να παράσχουν ζωτικής σημασίας υπηρεσίες υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης με σκοπό την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών στην ανατολική Λιβύη.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Οι απότομες πλημμύρες στη Λιβύη έχουν ήδη κοστίσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, η άμεση και οργανωμένη αντίδραση είναι ζωτικής σημασίας. Η ΕΕ συντονίζει τις εισερχόμενες προσφορές βοήθειας που θα διοχετευθούν μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για να στηρίξει τις επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης στο πεδίο. Ευχαριστώ τα κράτη μέλη της ΕΕ που προσέφεραν ήδη είδη στέγασης, γεννήτριες, τρόφιμα και άλλη στήριξη ζωτικής σημασίας . Η ΕΕ έχει επίσης αποδεσμεύσει 500.000 ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια και είναι έτοιμη να αυξήσει την κλίμακα της απόκρισής της για τους πλέον πληγέντες πληθυσμούς στη Λιβύη που ζουν δύσκολες στιγμές

 

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
13 Σεπτεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα