Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Δεκεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα θα επιβεβαιώσει εκ νέου τον στρατηγικό δεσμό της ΕΕ με τους υπό ένταξη εταίρους

The Berlaymont Building and European Flags

Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, οι ηγέτες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων θα πραγματοποιήσουν σύνοδο κορυφής στα Τίρανα, υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα και την προεδρία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί από την Πρόεδρο κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Ύπατο Εκπρόσωπο / Αντιπρόεδρο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κ. Τζουζέπ Μπορέλ, και τον Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Όλιβερ Βάρχεϊ.
 

Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται για πρώτη φορά στα Δυτικά Βαλκάνια, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την προσήλωση της ΕΕ στη στρατηγική εταιρική σχέση της με την περιοχή και στην προοπτική ένταξής της στην ΕΕ. Οι συζητήσεις θα εστιάσουν στην από κοινού αντιμετώπιση των συνεπειών του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την υλοποίηση του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου ύψους σχεδόν 30 δισ. ευρώ για την τόνωση της μακροπρόθεσμης ανάκαμψης της περιοχής. Επιπλέον, η Επιτροπή θα ενημερώσει σχετικά με τη δέσμη μέτρων ενεργειακής στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ για ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια, την οποία παρουσίασε η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν τον Νοέμβριο για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μετριάσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας και να προωθήσει σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, την αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ και την ενεργειακή απόδοση. 

 

Πριν από τη σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες θα παραστούν στην υπογραφή δήλωσης από εκπροσώπους τηλεπικοινωνιακών φορέων των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ για την πρώτη οικειοθελή μείωση των τελών περιαγωγής, η οποία θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2023, μεταξύ της περιοχής και της ΕΕ.

Άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνουν τη συνεργασία σχετικά με: την κυβερνοασφάλεια, τη χειραγώγηση των πληροφοριών, τη μετανάστευση και την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας σε βασικά ζητήματα ασφάλειας. Στο τέλος της συνόδου, οι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν δήλωση. Μετά τη σύνοδο κορυφής, η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος κ. Σαρλ Μισέλ και ο Πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, περίπου στις 16.00 ώρα Ελλάδος. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε σε απευθείας μετάδοση στο EbS.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και στην ιστοσελίδα της Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης.
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Dana Spinant — Τηλ.: +32 229 90150· Peter Stano - Τηλ.: +32 229 54553· Ana Pisonero – Τηλ.: +32 229 54320)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
5 Δεκεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα