Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
  • Ειδησεογραφικό άρθρο
  • 21 Σεπτεμβρίου 2023
  • Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα
  • 1' χρόνος ανάγνωσης

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν υπογράφει τη Συνθήκη για την ανοικτή θάλασσα εξ ονόματος της ΕΕ αναλαμβάνοντας δέσμευση για την προστασία των ωκεανών

Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to United States

Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν υπέγραψε χθες εξ ονόματος της ΕΕ τη Συνθήκη για την ανοικτή θάλασσα, γνωστή και ως «Συνθήκη για τη βιοποικιλότητα πέραν των εθνικών δικαιοδοσιών» (BBNJ). Αυτή η ιστορική συνθήκη που συμφωνήθηκε τον Μάρτιο είναι καίριας σημασίας για την προστασία των ωκεανών, την αντιμετώπιση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την πρόληψη της απώλειας βιοποικιλότητας στην ανοικτή θάλασσα. Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή του Επιτρόπου κ. Σινκιέβιτσιους και του Πρωθυπουργού της Ισπανίας κ. Σάντσεθ, ο οποίος εκπροσώπησε την Προεδρία του Συμβουλίου.

 

Η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην πορεία υλοποίησης της παγκόσμιας δέσμευσης για προστασία τουλάχιστον του 30% των ωκεανών έως το 2030, όπως συμφωνήθηκε στην παγκόσμια συμφωνία του Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ για τη βιοποικιλότητα. Το κείμενο της Συνθήκης εγκρίθηκε επίσημα στις 19 Ιουνίου, με συναίνεση, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, και τώρα χρειάζονται 60 επικυρώσεις για να τεθεί σε ισχύ. Μόλις τεθεί σε ισχύ, η Συνθήκη θα συμβάλει στη βελτίωση της διακυβέρνησης των ωκεανών σε περιοχές πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας, οι οποίες καλύπτουν σχεδόν τα δύο τρίτα των ωκεανών παγκοσμίως, ενώ θα θεσπιστούν προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές μεγάλης κλίμακας στην ανοικτή θάλασσα. Η ταχεία υλοποίησή της θα ανοίξει έναν ξεκάθαρο δρόμο για την επίτευξη διάφορων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ).

 

Η Συνθήκη καθορίζει επίσης ένα πλαίσιο για τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των χρηματικών και μη χρηματικών οφελών από τους θαλάσσιους γενετικούς πόρους, καθώς και για την ανάπτυξη ικανοτήτων και τη μεταφορά των θαλάσσιων τεχνολογιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ανοικτή θάλασσα παρέχει ανεκτίμητα οικολογικά, οικονομικά, κοινωνικά και επισιτιστικά οφέλη στην ανθρωπότητα και χρήζει επείγουσας προστασίας. Σήμερα, μόνο το 1% περίπου της ανοικτής θάλασσας προστατεύεται, ενώ δέχεται αυξανόμενες ανθρώπινες πιέσεις από τη ρύπανση, την υπερεκμετάλλευση, την κλιματική αλλαγή και την υποβάθμιση της βιοποικιλότητας.

 

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συνέβαλαν καθοριστικά στην επίτευξη της συμφωνίας του Μαρτίου, πρωτοστατώντας στον συνασπισμό υψηλών φιλοδοξιών BBNJ στον οποίο συμμετείχαν 52 χώρες. Η ΕΕ έχει δεσμεύσει 40 εκατ. ευρώ με τα οποία θα στηρίξει τις αναπτυσσόμενες χώρες για την επικύρωση και την έγκαιρη εφαρμογή της BBNJ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
21 Σεπτεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα