Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο11 Οκτωβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκέντρωσε 7 δισ. ευρώ στην 10η κοινοπρακτική συναλλαγή της εντός του 2023

The Berlaymont Building and European Flags

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εκδίδει ομόλογα της ΕΕ εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκέντρωσε σήμερα άλλα 7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της 10ης κοινοπρακτικής συναλλαγής της εντός του 2023. Η συναλλαγή δύο δόσεων συνίστατο στην έκδοση ενός νέου μακροπρόθεσμου (20ετούς) ομολόγου 4 δισ. ευρώ που λήγει στις 4 Απριλίου 2044 και στη συνεχή έκδοση 3 δισ. ευρώ του ομολόγου της ΕΕ με επιτόκιο 2,75 % που λήγει στις 5 Οκτωβρίου 2026.
 

Σε μια συγκυρία αυξημένης αβεβαιότητας, οι επενδυτές έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για την αγορά των ασφαλών και ρευστών ομολόγων της ΕΕ. Υπέβαλαν προσφορές σχεδόν 86 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε υπερδωδεκαπλάσια υπερκάλυψη.
 

Τα έσοδα από τη συναλλαγή αυτή θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη του προγράμματος ανάκαμψης NextGenerationEU και του προγράμματος μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής+ προς την Ουκρανία, σύμφωνα με την προσέγγιση που ακολουθεί η  Επιτροπή για την έκδοση ομολόγων υπό το ενιαίο σήμα «ομόλογα της ΕΕ», αντί για την έκδοση ομολόγων με χωριστό σήμα για το κάθε πρόγραμμα.
 

Με τη σημερινή πράξη, η Επιτροπή έχει χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά της με περίπου 21,7 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Μια  πλήρης επισκόπηση όλων των συναλλαγών που έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα είναι διαθέσιμη εδώ. Μια λεπτομερής παρουσίαση των δράσεων της ΕΕ που έχουν προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 περιλαμβάνεται επίσης στο σχέδιο χρηματοδότησης της ΕΕ.
 

Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Balazs Ujvari — Τηλ.: + 32 295 45 78· Veronica Favalli — Τηλ.: + 32 298 72 69)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
11 Οκτωβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα